Z artykułu dowiesz się:
- Jaka jest rola cynku
- Kto jest narażony na niedobór cynku
- Jak objawia się niedobór cynku
- Czym objawia się nadmiar cynku
- Jaka żywność jest bogata w cynk
Rola cynku w organizmie jest ogromna. To pierwiastek niezbędny dla właściwego funkcjonowania organizmu. Jako jeden z kluczowych mikroelementów uczestniczy w wielu procesów biochemicznych i wpływa m.in. na stan naszej skóry, zdolność gojenia się ran, percepcję smaku oraz działanie układu odpornościowego. Mimo jego ogromnego znaczenia, wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z roli, jaką cynk pełni w ich życiu, ani z potencjalnych skutków jego niedoboru.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie są skutki niedoboru cynku, jaką ilość cynku zaleca się spożywać oraz jakie produkty są bogate w cynk, przeczytaj poniższy artykuł.
SPIS TREŚCI:
1. Cynk – w jakich ilościach spożywać?
2. Objawy niedoboru cynku w organizmie
3. Objawy nadmiaru cynku w organizmie
4. Źródła cynku w żywności
5. Podsumowanie
1. Cynk – w jakich ilościach spożywać?
Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występuje w krwinkach czerwonych, kościach, mięśniach, skórze czy włosach. Jest też składnikiem kilkuset enzymów. Bierze udział w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów oraz w przemianach energetycznych.
Wspomniany pierwiastek w ludzkim organizmie pełni wiele ważnych ról, m.in. wspiera odporność organizmu, wspomaga proces gojenia się ran, wzmacnia włosy, paznokcie i skórę, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Ponadto cynk ma wpływ na przyswajanie witamin i prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę, bierze udział w mineralizacji kości oraz w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca.
Zaleca się spożywać cynk w następujących ilościach na dobę:
Niemowlęta 7–11 miesięcy: 3 mg;
Dzieci 1–3 lata: 3 mg;
Dzieci 4–9 lat: 5 mg;
Chłopcy i dziewczęta 10–12 lat: 8 mg;
Chłopcy 13–18 lat: 11 mg;
Dziewczęta 13–18 lat: 9 mg;
Mężczyźni 19 lat i więcej: 11 mg;
Kobiety 19 lat i więcej: 8 mg;
W ciąży < 19 lat: 12 mg;
W ciąży 19 lat i więcej: 11 mg;
Karmienie piersią < 19 lat: 13 mg;
Karmienie piersią 19 lat lub więcej: 12 mg.
2. Objawy niedoboru cynku w organizmie
Na niedobór cynku narażone są osoby, które zmagają się z chorobami przewodu pokarmowego, pijący spore ilości alkoholu, weganie, osoby na diecie odchudzającej, kobiety w ciąży czy sportowcy.
Zastanawiasz się, czy cierpisz na niedobór cynku? Czytaj dalej i poznaj objawy, które mogą świadczyć o tym, że w Twoim organizmie jest za mało tego pierwiastka!
Gorsza kondycja skóry, włosów i paznokci
Niedobór cynku wpływa na kondycję skóry. Obserwuje się rozwój i nasilenie zmian skórnych, które są charakterystyczne dla atopowego zapalenia skóry bądź trądziku pospolitego.
U osób dotkniętych niedoborem wspomnianego pierwiastka mogą więc pojawić się przebarwienia skóry, zaczerwienienia skóry, uczucie swędzenia, a także zwiększona suchość skóry. Niedostateczna ilość cynku przyspiesza także pojawianie się zmarszczek.
Przyjrzyj się swoim paznokciom! Niedobory cynku mogą się objawiać białymi plamkami na powierzchni paznokci. Ponadto, u osób, które zmagają się z niedoborem cynku, mogą wystąpić tzw. paznokcie „pół na pół”, inaczej paznokcie Lindsaya. Oznacza to, że płytki paznokci są podzielone na pół. Część paznokcia znajdująca się bliżej skóry ma biały kolor, a część paznokcia oddzielona od skóry ma różowy lub czerwony kolor. Niedobór cynku skutkuje też zwiększoną łamliwością paznokci.
O niedoborach cynku w organizmie świadczy też osłabienie włosów. Stają się one łamliwe, a dodatkowo nadmiernie wypadają, co może prowadzić do łysienia.
Pogorszenie odporności, samopoczucia i pamięci
Odpowiednia ilość cynku pozwala utrzymać odporność. Cynk posiada właściwości przeciwzapalne, bierze udział w procesie produkcji kolagenu i kreatyny, a także jest obecny przy aktywowaniu tymuliny, którą uwalnia grasica, czyli gruczoł odpowiadający za odporność. Z tego powodu objawami niedoboru cynku mogą być:
- wolniejsze gojeniem się ran,
- częstsze pojawianie się infekcji bakteryjnych i wirusowych,
- cięższy przebieg infekcji.
Obniżone stężenie cynku ma wpływ także na samopoczucie. Obniża nastrój, może też prowadzić do rozdrażnienia i stanów lękowych. Zauważa się także związek niedoboru cynku z objawami depresyjnymi. Wpływ cynku na samopoczucie może wynikać z tego, że wspomaga on pracę układu nerwowego.
Wspomniany pierwiastek jest ważny dla układu nerwowego. Jest obecny w przekazywaniu informacji między komórkami nerwowymi, a jego niedobór prowadzi do obumierania neuronów. To sprawia, że mózg szybciej się starzeje, pogarsza się zdolność uczenia i pamięć. Ten skutek niskiego poziomu cynku w organizmie powinny mieć na uwadze zwłaszcza osoby starsze, ponieważ to właśnie u tej grupy osób „sieje on największe zniszczenia”. Ponadto niedobór cynku zwiększa ryzyko demencji.
Pogorszone funkcjonowanie zmysłów
Cynk reguluje aktywność kubków smakowych, dlatego pełni ważną rolę w odbieraniu bodźców smakowych. Jego niedobór może powodować zaburzenia smaku (sprawia, że słabiej odczuwamy smaki).
W tym miejscu warto dodać, że zbyt niska ilość cynku wpływa na apetyt, a konkretniej na jego brak. Wspomniany pierwiastek bierze udział w regulacji aktywności hormonów i peptydów, które mają wpływ na procesy związane z pobieraniem pokarmu. To dlatego przyjęło się nazywać cynk stymulatorem apetytu.
Odpowiednia ilość cynku nie jest bez znaczenia dla wzroku – zapewnia jego prawidłowe funkcjonowanie. Jak to możliwe? Oko zawiera wysokie stężenia cynku, a cynk wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych, jest obecny przy transporcie witaminy A (która pomaga utrzymać wzrok w dobrej kondycji), a także uczestniczy w aktywności pigmentów wzrokowych (np. rodopsyny). Zbyt niskie spożycie cynku może więc być przyczyną pogorszenia wzroku i tzw. kurzej ślepoty.
Co ciekawe, cynk może też wpływać na słuch. Sugeruje się, że jego odpowiednia ilość w organizmie powoduje złagodzenie szumów usznych.
3. Objawy nadmiaru cynku w organizmie
Spożywanie pożywienia, które zawiera cynk, nie prowadzi do „przedawkowania” cynku. Inaczej jest w przypadku, gdy ktoś przez dłuższy czas suplementuje cynk w zbyt wysokich ilościach. Skutkiem nadmiernej suplementacji mogą być: pogorszenie stanu odżywienia miedzią, obniżenie odpowiedzi immunologicznej organizmu, zmniejszenie stężenia frakcji HDL-cholesterolu czy rozwój choroby Alzheimera.
Do ostrych objawów zatrucia cynkiem zalicza się: utratę apetytu, nudności, bóle głowy, bóle żołądka oraz biegunkę.
4. Źródła cynku w żywności
Jeśli chcemy nasycić organizm cynkiem, możemy sięgnąć po preparaty cynku lub zadbać, by w diecie znalazła się żywność bogata we wspomniany pierwiastek. Bogate w cynk są:
- mięso,
- wątroba,
- ciemne pieczywo,
- sery podpuszczkowe,
- jaja,
- kasza gryczana,
- ostrygi,
- fasola,
- pestki dyni,
- nasiona słonecznika,
- orzechy,
- kakao.
Cynk przyswaja się lepiej z produktów zwierzęcych niż z produktów roślinnych. Jego wchłanianie z diety wynosi 20–40%. Na przyswajalność cynku korzystnie wpływają kwas cytrynowy oraz niektóre aminokwasy. Wchłanianie cynku może zaburzać obecność błonnika, szczawianów, fitynianów oraz alkohol i niektóre składniki mineralne, takie jak przykładowo miedź i wapń.
5. Podsumowanie
Cynk wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie na wiele sposobów. Wiedza na jego temat, od źródeł w diecie począwszy, a na mechanizmach działania w organizmie skończywszy, pozwala zrozumieć, jak dbać o odpowiedni poziom tego pierwiastka w naszej diecie.
Konieczne jest zachowanie równowagi w spożyciu cynku, ponieważ zarówno niedobór, jak i nadmiar mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Dbałość o właściwy poziom cynku to inwestycja w nasze zdrowie, która przyniesie długoterminowe korzyści.
Bibliografia:
- Gryszówka N., Niedobór cynku. Objawy, przyczyny, diagnoza i normy, online: https://dietetycy.org.pl/niedobor-cynku/, dostęp: 6.09.2023.
- Kovacs N., Paznokcie Lindsaya („pół na pół”) mogą być objawem groźnej choroby, online: https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/paznokcie-lindsaya-p%C3%B3%C5%82-na-p%C3%B3%C5%82-mog%C4%85-by%C4%87-objawem-gro%C5%BAnej-choroby/ar-AA15bzM2?li=BBr5RWL, dostęp: 6.09.2023.
- Kulczyński B., Tak ciało dopomina się o cynk. Typowe objawy niedoboru, online: https://www.youtube.com/watch?v=AS_8wG2sIyc, dostęp: 6.09.2023.
- Zapora K., Cynk. Funkcje, normy i źródła cynku w diecie, online: https://dietetycy.org.pl/cynk-krolem-zycia/, dostęp: 6.09.2023.