Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować sałatki do grilla?
- Jaka sałatka na imprezę będzie najlepsza?
- Jak doprawić sałatkę?
Jeśli szukasz przepisów na zdrowe sałatki na grilla, to trafiłeś w dobre miejsce! Znajdziesz tu kilka przepisów na najlepsze sałatki na grilla lub na inne okazje.
Przygotuj sałatki do potraw z grilla z mięsem lub bezmięsne sałatki i ciesz się ich orzeźwiającym smakiem.
SPIS TREŚCI:
1. Sałatka z kurczakiem i warzywami z sosem musztardowym
2. Kolorowa sałatka z makaronem i tuńczykiem
3. Smaczna sałatka z ziemniakami pieczonymi, rostbefem i pomidorkami cherry
4. Orzeźwiająca sałatka z awokado i mozzarellą
5. Sałatka z fetą i pomidorkami koktajlowymi
6. Pyszna sałatka grecka z serem sałatkowym
7. Sałatka jajeczna (z jajkiem i z halloumi)
8. Włoska sałatka a’la caprese
9. Wegańska sałatka gyros
10. Tania sałatka z dynią
11. Sałatka na grilla przepisy – podsumowanie
1. Sałatka z kurczakiem i warzywami z sosem musztardowym
Przepyszna, sycąca i orzeźwiająca sałatka. To letnia sałatka, którą Twoi goście będą się zajadać!
Sałatka grillowa – składniki:
- 210 g ziemniaków
- 10 g oliwy
- 200 g piersi z kurczaka
- 12 g czosnku
- 75 g świeżego ogórka
- 160 g pomidorów
- 40 g miksu sałat
- 10 g musztardy
- 12 g miodu
- 3 g octu balsamicznego
Sposób przygotowania sałatki na grilla:
Ziemniaki obieramy, kroimy na równomierne kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy połową oliwy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15–20 minut, aż staną się miękkie i złociste.
Kurczaka myjemy, kroimy na paski, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, skrapiamy resztą oliwy i mieszamy. Smażymy na patelni przez 6–8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ogórka i pomidora kroimy, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy sos, mieszając razem musztardę, miód i ocet.
Łączymy wszystkie składniki, wykładamy na talerz, na wierzch układamy kurczaka i polewamy sosem musztardowo-miodowym.
2. Kolorowa sałatka z makaronem i tuńczykiem
Masz chęć na sałatkę z tuńczykiem? Poniżej przepis dla Ciebie!
Składniki sałatki:
- 50 g makaronu
- 90 g świeżego ogórka
- 90 g tuńczyka konserwowego
- 60 g kukurydzy konserwowej
- 15 g majonezu
- 20 g jogurtu naturalnego
- 12 g natki pietruszki
Sposób przygotowania sałatki do grilla:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Ogórka pokrój w kostkę, a tuńczyka odsącz z zalewy.
Majonez wymieszaj z jogurtem, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Danie posyp posiekaną natką pietruszki.
3. Smaczna sałatka z ziemniakami pieczonymi, rostbefem i pomidorkami cherry
Składniki sałatki:
- 100 g ziemniaków
- 5 g oliwy
- 100 g wołowiny
- 100 g sałaty rzymskiej
- 50 g selera naciowego
- pomidorki koktajlowe (100 g)
- 75 g świeżego ogórka
- 6 g miodu
- 5 g musztardy
- 3 g octu winnego
- 15 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania sałatki na grilla:
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu przyprawiamy solą, pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą. Następnie przekładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy w trybie termoobiegu przez ok. 25 minut.
Rostbef smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez mniej więcej 7 minut, obracając go co jakiś czas. Po usmażeniu, odstawiamy mięso na chwilę.
Sałatę dokładnie płuczemy i osuszamy. Pomidorki przekrawamy na połówki, selera kroimy w cieniutkie paski, a ogórki w delikatne plasterki. Upieczony rostbef kroimy na smukłe paski.
Do miski dodajemy składniki sosu: miód, musztardę, ocet oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Na liściach sałaty układamy przygotowane warzywa oraz paseczki rostbefu. Polewamy sosem i posypujemy chrupiącymi orzechami. Sałatkę podajemy w towarzystwie aromatycznych, pieczonych ziemniaków.
4. Orzeźwiająca sałatka z awokado i mozzarellą
Bardzo prosta sałatka na grilla. Sprawdzi się, gdy będzie trzeba przygotować sałatkę „na szybko”.
Sałatka grillowa – składniki sałatki z serem i awokado:
- 70 g awokado
- 60 g sera mozzarella light
- 40 g sałaty masłowej
- 120 g pomidorów
- 30 g oliwek
- 10 g oliwy
Sposób przygotowania sałatki do grilla:
Pomidora i awokado pokój na kawałki.
Sałatę umyj i poszarp na kawałki.
Składniki wymieszaj w mieseczce i polej oliwą.
Czas doprawić sałatkę! Przypraw pieprzem i innymi ulubionymi ziołami.
5. Sałatka z fetą i pomidorkami koktajlowymi
Składniki sałatki:
- 60 g sera feta
- 20 g miksu sałat
- 20 g rukoli
- 60 g pomidorów koktajlowych
- 5 g oliwy
- 2 g soku z cytryny
- 4 g miodu
Jak przygotować tę sałatkę? Sposób przygotowania sałatki do grilla:
Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie, po czym odkładamy je na bok, aby ostygły.
Ser feta kroimy na małe kostki.
W dużej misce łączymy różne rodzaje sałat z rukolą, dodajemy do nich pokrojoną fetę.
Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki lub ćwiartki i dodajemy do mieszanki.
Całość posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi. Smacznego!
6. Pyszna sałatka grecka z serem sałatkowym
Lekka sałatka na grilla – zanurz się w greckich smakach. Nie pożałujesz!
Składniki sałatki na grilla:
- 50 g miksu sałat
- 50 g sera feta
- 40 g oliwek
- 5 g suszonego oregano
- 170 g żółtej papryki
- 80 g cebuli
- 10 g oliwy
- 3 g soku z cytryny
- 160 g pomidorów
- 150 g świeżego ogórka
Jak przygotować tę sałatkę? Sposób przygotowania sałatki do grilla:
Kroimy warzywa i ser feta na odpowiednie kawałki.
W miseczce przygotowujemy dressing, mieszając oliwę z oliwek, oregano, sól, pieprz oraz świeży sok z cytryny.
Na talerzu układamy liście sałaty, dodajemy pokrojone warzywa, oliwki oraz ser feta.
Całość polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy.
7. Sałatka jajeczna (z jajkiem i z halloumi)
Składniki sałatki do dań z grilla:
- 60 g halloumi
- 100 g pomidorków koktajlowych
- jajko (50 g)
- 40 g rukoli
- 15 g pestek słonecznika
- 10 g oliwy
- 5 g erytrytolu
- 6 g soku z cytryny
- 1 g soli
- 1 g pieprzu czarnego
Sposób przygotowania sałatki do grilla:
Pokrój ser halloumi w plastry o grubości 1 cm. Na rozgrzaną patelnię połóż halloumi. Smaż z każdej strony przez 3–4 minuty, aż ser nabierze złotego koloru, a następnie odłóż go do ostygnięcia.
W misce połącz oliwę, sok z cytryny, erytrytol, sól i pieprz, dokładnie mieszając trzepaczką, aby uzyskać jednolity sos.
Na talerz ułóż rukolę, ser halloumi, pomidorki, ćwiartki jajek i uprażony słonecznik. Wymieszaj z sosem.
8. Włoska sałatka a’la caprese
Szybka sałatka na grilla dla fanów włoskiej kuchni.
Składniki sałatki:
- 120 g sera mozzarella light
- 320 g pomidorów
- 3 g świeżej bazylii
- 50 g rukoli
- 6 g czosnku
- 12 g soku z cytryny
- bułka grahamka (30 g)
- 10 g oliwy
Jak przygotować tę sałatkę? Sposób przygotowania sałatki na grilla:
Mozzarellę i pomidory kroimy odpowiednio w plastry i ósemki.
Do blendera dodajemy oliwę, ząbek czosnku, połowę porcji rukoli oraz bazylii, wyciśnięty sok z cytryny i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Następnie przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
W misce delikatnie łączymy mozzarellę, pomidory, pozostałą rukolę i bazylię. Całość zalewamy aromatycznym sosem.
Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem, które doskonale komponuje się z łagodnym smakiem sera i soczystością pomidorów.
9. Wegańska sałatka gyros
Świetna sałatka na imprezę!
Składniki sałatki:
- 60 g ciecierzycy z puszki
- 20 g czerwonej cebuli
- 60 g ogórka konserwowego
- 60 g kukurydzy konserwowej
- 40 g czerwonej papryki
- 25 g kapusty pekińskiej
- 20 g keczupu
- 5 g oleju rzepakowego
- 10 g wegańskiego majonezu sałatkowego
Sposób przygotowania sałatki na grilla:
Odsącz ciecierzycę i podsmaż ją na patelni z odrobiną oleju, posypując obficie przyprawą gyros. Po osiągnięciu złotego koloru, odstaw ciecierzycę do ostygnięcia.
Posiekaj kapustę. Ogórki, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Odsącz kukurydzę.
Układaj składniki w misce warstwami, przeplatając je ketchupem lub majonezem według preferencji. Możesz też połączyć wszystkie składniki w jednej misce, tworząc mieszankę sałatkową.
10. Tania sałatka z dynią
Składniki sałatki z warzywami:
- 200 g dyni
- 50 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 40 g marchwi
- 100 g sera feta
- 150 g buraków
- 5 g oleju rzepakowego
- 2 g suszonego rozmarynu
- 2 g suszonego tymianku
- 1 g słodkiej papryki w proszku
Jak przygotować tę sałatkę? Sposób przygotowania sałatki na grilla:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, używając funkcji termoobiegu.
Marchewkę kroimy w słupki, ugotowane wcześniej buraki w grube plastry, a dynię w kostkę. Warzywa rozkładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
W miseczce łączymy oliwę z oliwek z rozmarynem, tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozprowadzamy tę mieszankę na warzywach.
Warzywa pieczemy przez około 25 minut, a następnie studzimy.
W tym czasie gotujemy kaszę pęczak zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, po czym również ją studzimy.
Na talerzu układamy warstwę kaszy, na której umieszczamy pieczone warzywa. Na wierzch kładziemy ulubiony ser, na przykład feta.
Całość możemy dodatkowo doprawić solą i pieprzem według smaku.
11. Sałatka na grilla przepisy – podsumowanie
Mamy nadzieję, że powyższe przepisy na sałatki do mięs z grilla (i nie tylko!) będą często gościć w Twoim menu!
Po więcej przepisów na szybkie sałatki z mięsem, sałatki wegetariańskie lub inne fit przysmaki zajrzyj na blog kulinarny Just be FIT (kliknij TUTAJ).
Bibliografia:
- Przepisy na sałatki na grilla pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: Przepisy – Just be FIT, dostęp: 30.03.2024.