Mamy nadzieję, że spodoba Ci się ten artykuł.Jeżeli potrzebujesz pomocy dietetyka i trenera kliknij tutaj!

Czosnek i cebula w kontrze do nowotworów? Badania mówią, że tak!

Z artykułu dowiesz się:

  • Co badania mówią na ten temat
  • Jaki wpływ ma czosnek na organizm
  • Czy cebula wpływa pozytywnie na nasz organizm

Cebula i czosnek wydają się tak zwyczajne, że nie zwracamy na nie szczególnej uwagi. To błąd, ponieważ są one nie tylko jednymi z najstarszych dodatków do wielu potraw, ale również mają bogate właściwości lecznicze. Tradycyjna medycyna wykorzystuje je regularnie.

Zaś współczesna nauka nie pozostaje bierna i bada właściwości tych warzyw.

Dzięki temu wiemy, że czosnek i cebula działają przeciwbakteryjnie, zmniejszają ciśnienie i obniżają cholesterol. To nie wszystko. Wedle najnowszych badań wykazują również właściwości przeciwnowotworowe.

O szczegółach dowiesz się z artykułu.

SPIS TREŚCI:
1. Wyniki badań
2. Wpływ czosnku i cebuli na organizm
3. Podsumowanie

 

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Zdrowa dieta to zbilansowana dieta, czyli taka, która dostarczy ci niezbędnych mikro i makroelementów. Zaplanuj ją razem z dyplomowanymi specjalistami z Just be FIT, a będziesz mieć pewność, że jesz zdrowo. Co więcej, doświadczeni trenerzy stworzą dla ciebie indywidualny plan treningowy, dzięki któremu szybko osiągniesz pożądane efekty wysiłku.

1. Wyniki badań

Wedle testów zarówno czosnek (allium sativum), jak i cebula (allium cepa) wpływają zapobiegawczo na raka żołądka, jelita grubego i prostaty. Niestety nadal nie ma solidnych dowodów, które wskazywałyby na podobne działanie względem raka piersi.

Najlepszych danych dostarcza populacyjne badanie na 238 pacjentach z rakiem prostaty i 471 mężczyznach zdrowych (grupa kontrolna). Naukowcy poddali testowi związek pomiędzy dietą bogatą w warzywa allium a ryzykiem raka prostaty. Wyniki pokazały wyraźną zależność pomiędzy obydwoma faktami.

Mężczyźni, którzy jedli dużo warzyw z grupy allium (ponad 10 g dziennie), znacznie obniżyli swoje ryzyko zachorowania na raka prostaty. U tych, którzy jedli najmniej warzyw (2,2 g dziennie), było ono dużo większe.

Co ciekawe, warzywa allium działały równie skutecznie, niezależnie od wielkości ciała, reszty diety i ilości przyjmowanych kalorii. Jedynie stopień zaawansowania choroby wpływał na ich właściwości.

Warzywa były skuteczniejsze u mężczyzn z wczesnym rakiem prostaty.

2. Wpływ czosnku i cebuli na organizm

Naukowcy doszli do wniosku, że aktywność chemoprewencyjna warzyw allium łączy się ze związkami siarki organicznej. Czosnek i cebula zawierają je w dużych ilościach. Badacze do tej pory nie mają pewności, na jakiej zasadzie związki siarki przeciwdziałają nowotworom, ale podali kilka hipotez.

Uważają, że warzywa allium:

  • wpływają na enzymy trawiące leki (poprawiają detoksykację organizmu),
  • działają antyoksydacyjnie,
  • blokują rozwój guzów,
  • wspierają apoptozę (samoczynne niszczenie zbędnych komórek),
  • stymulują reakcje immunologiczne.

3. Podsumowanie

Jak widzisz, czosnek i cebula to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań. Regularne spożywanie tych warzyw zapobiega rozwojowi raka prostaty. Ponadto obecne w nich związki siarki organicznej wykazują ogólne działanie przeciwnowotworowe.

Wniosek?

Dodaj czosnek oraz cebulę do diety i ciesz się zdrowiem!

 

Co chcesz osiągnąć?

Wybierz swój cel, który chcesz wspólnie z nami osiągnąć

 

Zdrowa dieta to zbilansowana dieta, czyli taka, która dostarczy ci niezbędnych mikro i makroelementów. Zaplanuj ją razem z dyplomowanymi specjalistami z Just be FIT, a będziesz mieć pewność, że jesz zdrowo. Co więcej, doświadczeni trenerzy stworzą dla ciebie indywidualny plan treningowy, dzięki któremu szybko osiągniesz pożądane efekty wysiłku!

 

Bibliografia:
1. A. A. Izzo, R. Capasso and F. Capasso „Eating garlic and onion: a matter of life or death”

2. Kamila Wala, Martyna Kuczyńska, Zygmunt Zdrojewicz „Cebula – niedocenione źródło korzyści terapeutycznych”

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2364754/

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Regina Czubak

Dyplomowany dietetyk

Cześć! Jestem magistrem, inżynierem dietetyki. Studia ukończyłam na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na Wydziale Technologii Żywności. Od 2012 roku pomagam osobom dietetycznie w poprawie jakości życia i zdrowia. Dietetyka i wpływ żywienia na zdrowie są dla mnie ogromną pasją. Jest to niesamowicie dynamiczna dziedzina nauki, dlatego ciągle się rozwijam i biorę udział w szkoleniach i praktykach poszerzających moje kompetencje.

Posted in Porady dietetyczne, Witamy i minerały, Zdrowie