czerwony dojrzały pomidor

Z czym jeść pomidory, by nie chorować? Dietetyk odpowiada

Ten tekst przeczytasz w 7 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto jeść pomidory?
  • Jak przyrządzić świeże pomidory?
  • Co zrobić z suszonych pomidorów?
  • Jak łączyć pomidora z ogórkiem?

Pomidor to bardzo popularny owoc (na marginesie: pomidory powstają z kwiatów i zawierają nasiona, dlatego z botanicznego punktu widzenia zalicza się je do owoców). Chcesz dowiedzieć się kilku ciekawych informacji o pomidorach? A może szukasz nowych przepisów na dania z pomidorami?

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto jeść pomidory, z czym jeść pomidory czy jak wykorzystać suszone pomidory, zajrzyj do poniższego artykułu!

SPIS TREŚCI:
1. Dlaczego warto jeść pomidory?
2. W jakiej formie najlepiej jeść pomidory?
3. Zdrowsze pomidory? Sprawdź, z czym jeść pomidory!
4. Doceń intensywny smak pomidorów! Przepisy z pomidorem
5. Z czym jeść pomidory – podsumowanie

1. Dlaczego warto jeść pomidory?

Zdecydowanie warto regularnie spożywać soczyste, dojrzałe pomidory! Pomidory są bardzo dobrym źródłem potasu. Warto pamiętać, że niedobór potasu przyczynia się do:

  • drętwienia i mrowienia kończyn,
  • skurczów mięśni,
  • zwiększonej senności,
  • ciągłego uczucia zmęczenia,
  • pogorszenia koncentracji,
  • pogorszenia nastroju,
  • częstego odczuwania zimna.

czerwony pomidor z czym jeść pomidory

Innym składnikiem, który występuje w pomidorach i posiada silne właściwości przeciwutleniające jest likopen. Dodatkowo pomidory zawierają witaminę C i błonnik pokarmowy. Należy też dodać, że pomidory są niskokaloryczne, co nie jest bez znaczenia dla osób stosujących dietę redukcyjną.

Dlaczego warto jeść pomidory? Ponieważ korzystnie wpłyną na organizm! Korzyści, które przyniesie spożywanie pomidorów to:

  • działanie przeciwmiażdżycowe,
  • zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych,
  • obniżanie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego,
  • zmniejszanie ryzyka udaru mózgu,
  • ochrona przed aktywnością wolnych rodników,
  • spowalnianie starzenia się skóry,
  • ochrona kości.

kobieta zastanawia się z czym jeść pomidory

2. W jakiej formie najlepiej jeść pomidory?

Jak się okazuje, pomidory najlepiej spożywać w formie:

  • zup pomidorowych,
  • przecierów,
  • koncentratów,
  • sosów (pomidory to świetny składnik sosów!),
  • soków.

Wyciskanie soku z pomidorów świeżych, krojenie pomidorów, czy poddawanie pomidorów obróbce termicznej (pieczenie, gotowanie) sprawia, że znajdujący się w pomidorach likopen staje się lepiej przyswajalny. Oznacza to, że więcej zyskamy na spożywaniu pomidorów poddanych obróbce niż na spożywaniu pomidorów świeżych – surowych. Oczywiście nie oznacza to, że surowe pomidory są niezdrowe!

Warto też zaznaczyć, że obecny w pomidorach potas, który także jest cennym dla organizmu składnikiem, nie zostaje zniszczony w trakcie ogrzewania.

Jeśli więc wolisz jeść pomidory nie na surowo, to nie musisz się martwić, że obróbka termiczna pozbawi je właściwości odżywczych.

czerwone pomidory koktajlowe

3. Zdrowsze pomidory? Sprawdź, z czym jeść pomidory!

Czosnek i cebula

Dlaczego warto spożywać pomidory w towarzystwie czosnku i cebuli? Czosnek i cebula:

  • działają przeciwzakrzepowo,
  • redukują poziom trójgliceryów,
  • obniżają poziom cholesterolu LDL,
  • obniżają ciśnienie tętnicze,
  • wspomagają odporność.

przygotowywanie posiłku z pomidorów

Oliwa

Dlaczego warto jeść pomidory z oliwą? Oliwa sprawi, że obecny w pomidorach likopen lepiej wchłonie się w przewodzie pokarmowym (likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach), a dzięki temu korzystniej wpłynie na zdrowie.

Jakie korzyści zdrowotne posiada oliwa? Oliwa:

  • korzystnie wpływa na układ krążenia,
  • działa przeciwmiażdżycowo,
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2,
  • zmniejsza stłuszczenie wątroby.

suszone pomidory w oleju

Ryby

Ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, są bogate w pełnowartościowe białko i szereg witamin (m.in. witaminę B3 czy B12). Regularne spożywanie ryb przynosi szereg korzyści zdrowotnych, do których zalicza się m.in.:

  • efekt przeciwstarzeniowy (zapobieganie demencji, spowalnianie rozwoju sarkopenii),
  • zmniejszenie ryzyka niewydolności serca, zawału mięśnia sercowego, choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu,
  • zapobieganie depresji.

czerwone pomidory gałązkowe

4. Doceń intensywny smak pomidorów! Przepisy z pomidorem

Krem pomidorowy – zupa krem z pomidorów

Marzy Ci się kremowa zupa pomidorowa? Proszę bardzo! Przepis znajdziesz poniżej.

SKŁADNIKI

  • 480 g świeżych pomidorów
  • 5 g oliwy
  • 80 g cebuli
  • 6 g czosnku
  • 45 g selera naciowego
  • 40 g marchwi
  • 500 g bulionu warzywnego
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 3 g świeżej bazylii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozpoczynamy od rozgrzania oliwy w dużym garnku. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, seler naciowy oraz marchewkę. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut, pamiętając o regularnym mieszaniu.

Następnie dodajemy bulion, pokrojone świeże pomidory oraz pomidory z puszki. Całość gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Gdy zupa się przegotuje, ściągamy ją z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także dodajemy posiekaną bazylię.

Używając blendera, miksujemy zupę do uzyskania kremowej konsystencji.

zupa krem z pomidorów

Tradycyjna kanapka z pomidorem i burratą

Co zrobić ze świeżych pomidorów? Co powiesz na tradycyjną kanapkę? Te szybkie kanapki z pewnością często będą gościć w Twoim menu. 🙂

SKŁADNIKI

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 6 g czosnku
  • 5 g oliwy
  • 125 g sera burrata
  • 60 g pszennego chleba

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy.

Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pomidorki i czosnek, smażymy je do momentu, aż pomidorki zmiękną i zaczną się marszczyć. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Kromki pieczywa smarujemy delikatnie rozdrobnioną burratą, a następnie układamy na nich pieczone pomidorki z czosnkiem.

krojenie czerwonych pomidorów

Pomidory w sałatce! Przepis na wegańską sałatkę z pomidorkami koktajlowymi

Sałatki z pomidorami to nasza specjalność. 🙂 Poniżej jedna z naszych propozycji na sałatki pomidorowe. Wypróbuj i przekonaj się do naturalnego smaku pomidorów.

SKŁADNIKI

  • 120 g ciecierzycy z puszki
  • 2 g papryki wędzonej w proszku
  • 60 g wybranego chleba
  • 140 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g świeżego ogórka
  • 170 g czerwonej papryki
  • 75 g miksu sałat
  • 5 g oliwy
  • 12 g soku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pieczona ciecierzyca: ciecierzycę odsączamy i przyprawiamy wędzoną papryką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż stanie się lekko chrupiąca.

Grzanki: pieczywo kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8–10 minut, do uzyskania złocistego koloru.

Przygotowanie warzyw: kroimy pomidory koktajlowe, ogórka i paprykę na mniejsze kawałki.

Mieszanie składników: pokrojone warzywa łączymy z mixem sałat i ostudzoną ciecierzycą. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.

Podanie: sałatkę podajemy z chrupiącymi grzankami. Dodadzą daniu przyjemnej tekstury.

kobieta chciałaby wiedzieć z czym jeść pomidory

Makaron z indykiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Zastanawiasz się z czym najlepiej smakują suszone pomidory lub jak serwować suszone pomidory? Wypróbuj poniższy przepis na makaron z suszonymi pomidorami! Oto jedna z naszych propozycji z suszonymi pomidorami.

SKŁADNIKI

  • 150 g piersi z indyka
  • 15 g suszonych pomidorów w zalewie z oleju
  • 50 g szpinaku
  • 40 g cebuli
  • 6 g czosnku
  • 70 g makaronu
  • 5 g oliwy
  • 5 g natki pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pierś z indyka kroimy w paski o szerokości około 2 cm. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i polewamy oliwą z suszonych pomidorów.

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów, a następnie dusimy na niej wcześniej pokrojone warzywa.

Gdy cebula i czosnek się zeszkli, dodajemy paski indyka i smażymy przez 6–8 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Po usmażeniu mięsa dodajemy świeży szpinak, mieszamy, aż szpinak zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Gotowy makaron łączymy z przygotowaną mieszanką mięsa i warzyw, a następnie wykładamy na talerze.

przygotowywanie dania z warzyw i pomidorów

Sałatka z suszonymi pomidorami, pieczoną wieprzowiną, ogórkiem i bagietką

Powyższy przepis na makaron z suszonymi pomidorami Cię nie przekonał i wciąż zastanawiasz się, do czego suszone pomidory? Co powiesz na sałatki z suszonymi pomidorami? Poniżej przepis na sałatkę z suszonymi pomidorami z dodatkiem pieczonej wieprzowiny, ogórka i bagietki.

SKŁADNIKI

  • 150 g schabu wieprzowego
  • 3 g czosnku
  • 5 g oliwy
  • 50 g miksu sałat
  • 75 g świeżego ogórka
  • 85 g czerwonej papryki
  • garść suszonych pomidorów
  • 40 g marchwi
  • 6 g miodu
  • 5 g musztardy
  • 70 g bagietki paryskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Schab doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, po czym skrapiamy go oliwą.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody, układamy schab, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C. Czas pieczenia to około 1 godziny na każdy kilogram mięsa. Jeśli posiadamy schab pokrojony w plastry, pieczemy go przez około 10–12 minut na każdy centymetr grubości. Idealną gotowość sprawdzamy termometrem do mięsa, doprowadzając do temperatury 62°C.

Kroimy ogórka, paprykę i pomidory, a marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Przygotowujemy sos miodowo-musztardowy, mieszając miód i musztardę.

W misce umieszczamy sałatę i pokrojone warzywa, zalewamy sosem i mieszamy.

Na talerzu układamy warzywa, obok kładziemy plasterki schabu i podajemy z bagietką.

miska pomidorków koktajlowych

Soczewica à la jajecznica z pomidorami

SKŁADNIKI

  • 40 g soczewicy czerwonej suchej
  • 60 g żytniego chleba
  • 160 g pomidorów świeżych
  • 2 g mielonej kurkumy
  • 20 g szczypiorku

SPOSOB PRZYGOTOWANIA

Do garnka wsypujemy soczewicę, dodajemy przyprawy takie jak sól, pieprz i kurkumę, a następnie zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy, aż soczewica zacznie mięknąć i przybierać konsystencję jajecznicy.

Pokrojonego pomidora i szczypiorek wykładamy na talerz obok gotowej soczewicowej „jajecznicy”. Całość podajemy z kawałkiem świeżego chleba.

gałązka czerwonych pomidorów koktajlowych

5. Z czym jeść pomidory – podsumowanie

Mamy nadzieję, że ten „pomidorowy” artykuł okazał się dla Ciebie przydatny. Jeśli zastanawiałeś się, czy warto włączyć pomidory do diety, teraz już wiesz, że tak. Wykorzystaj nasze przepisy na dania z pomidorem, a po więcej propozycji na fit dania zajrzyj na blog kulinarny Just be FIT (kliknij TUTAJ).

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Bibliografia:

  1. Kulczyński B., Pomidory w takim połączeniu chronią Cię przed chorobami, online: https://www.youtube.com/watch?v=zmgVx_4m5e4, dostęp: 18.01.2024.
  2. Przepisy na dania z pomidorami pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 18.01.2024.

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Dorota Szczypka

Dietetyk kliniczny

Jestem magistrem dietetyki klinicznej z obszerną wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie chorób klinicznych.

Posted in Porady dietetyczne, Witamy i minerały, Zdrowie | Tagged

Najnowsze artykuły:

Plan dietetyczny i treningowy online