Mamy nadzieję, że spodoba Ci się ten artykuł.Jeżeli potrzebujesz pomocy dietetyka i trenera kliknij tutaj!
plan dietetyczny

Bestseller wśród produktów, czyli garść informacji o makaronie!

Z artykułu dowiesz się:

  • Jaki skład ma makaron.
  • Jakie są rodzaje makaronów.
  • O zaletach zdrowotnych makaronu.

Spaghetti, fusilli, a może penne? W zasadzie każdy z nas w ostatnim czasie uległ powszechnej gorączce uzupełniania zapasów, a sklepowe półki z makaronami przeżywały prawdziwe oblężenie. Zastanawiasz się, co zrobić z nadmiarem tego włoskiego przysmaku?

Mamy dla Ciebie zbiór najważniejszych wiadomości o makaronie oraz przepisy, które koniecznie musisz wypróbować! Dodatkowo Just be FIT oferuje kompleksową, indywidualną pomoc naszych specjalistów w zakresie prawidłowego odżywiania i nauki zdrowych nawyków żywieniowych. Dzięki nam poznasz jakie produkty są wartościowe i wzbogacą Twoją dietę!

Plan dietetyczny i treningowy online

1. Wstęp

Bez wątpienia królestwem makaronu są Włochy, jednak wiele przesłanek wskazuje,
że miejscem jego narodzin nie jest słoneczna Italia, tylko… Azja.

Pod względem wielkości spożycia, w grupie produktów zbożowych makaron zajmuje drugie miejsce, zaraz po pieczywie. Co sprawiło, że makaron stał się naszym „chlebem powszednim”? Przede wszystkim prosty sposób przygotowania, niska cena i długi termin przydatności do spożycia. Nie bez znaczenia pozostają również walory smakowe i zdrowotne. Jakie? Czytaj dalej!

2. Skład makaronu

W skład ciasta makaronowego wchodzą woda oraz mąka lub kaszka makaronowa – tzw. semolina. Ciasto jest ugniatane i wałkowane. Następnie makaron formuje się przez tłoczenie, krajanie i wycinanie. Na koniec odbywa się jego suszenie. Jeśli do produkcji makaronu użyto pszenicy durum, z większą od mąki pszennej zawartością glutenu, wówczas jest on ciemniejszy i bardziej sprężysty. To właśnie dzięki zawartości glutenu makarony zwiększają swoją sprężystość po ugotowaniu.

Wartość odżywcza makaronu w dużej mierze zależy od ilości dodawanych jaj. Często stosowanymi dodatkami są: mleko w proszku, mączka sojowa, gryka, żyto, kukurydza, drożdże, wyciągi z marchwi i szpinaku, zioła, suszone pomidory oraz mąka o wysokim przemiale. Wzbogacają one makaron w witaminy i składniki mineralne, m. in. witaminy
z grupy B i magnez.
Do wyrobu makaronów wykorzystuje się różne rodzaje mąki. Najczęściej stosuje się mąkę pszenną, ale popularne stają się również inne – takie jak mąka kukurydziana, orkiszowa, gryczana, sojowa, czy ryżowa.

Makaron ryżowy, sojowy, kukurydziany, gryczany, jak również makarony z warzyw strączkowych, są naturalnie pozbawione glutenu i stają się coraz bardziej popularne. Są świetnymi zamiennikami klasycznego makaronu dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Niestety, zazwyczaj są droższe od „zwykłych” makaronów.

3. Rodzaje makaronów

Rozróżniamy wiele typów makaronów – w zależności od technologii produkcji, stosowanych surowców oraz wymiaru i kształtu. Ze względu na skład wyróżniamy makarony: bez dodatku jaj (wtedy makarony mają mniej żółtą barwę) oraz jajeczne (mają swoje przeliczniki – ilość użytych jajek na kilogram mąki). Makarony mogą być krótkie tj. nitki, świderki – fusilli, muszelki, gwiazdki, krajanki, penne – rurki cięte, rigatoni – rurki grube, farfalle – kokardki i risoni – podobne do ziarenek ryżu. Makarony długie to np. spaghetti, wstążki- tagliatelle i lasagne.

4. Wartość odżywcza i zdrowotna makaronu

W 100g makaronu ugotowanego penne znajduje się zaledwie 157 kcal, z czego 6,9g białka, 30,9g węglowodanów i  0,6g tłuszczu.

Makaron jest produktem o niskiej zawartości białka oraz tłuszczu. Jest za to bogatym źródłem witamin: A, E, K oraz witamin z grupy B – w tym kwasu foliowego. Dostarcza naszemu organizmowi również cennych minerałów, takich jak selen, mangan, fosfor, cynk, żelazo, wapno, potas i sód. Makarony pełnoziarniste są bogatsze w te składniki od makaronów białych. Posiadają także niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być składnikiem diety osób z insulinoopornością oraz cukrzycą. Ze względu na większą zawartość błonnika i niższą kaloryczność, makarony pełnoziarniste odgrywają istotną rolę
w walce z otyłością. Warto zaznaczyć, że makaron sam w sobie nie jest tuczący. Jego kaloryczność rośnie za sprawą sosów, z którymi makaron jest podawany.

5. Podsumowanie

Mam nadzieję, że dowiedziałeś się czegoś nowego!
Zrobiłeś się głodny? A może jesteś głodny… wiedzy?
Razem z Just be FIT zadbasz o poprawę Twojego zdrowia, zmianę nawyków żywieniowych oraz sylwetki. Mamy wykwalifikowaną kadrę specjalistów, w tym dietetyków klinicznych i sportowych oraz trenerów personalnych. Zapewnimy Ci fachową, efektywną opiekę, a także zmotywujemy do osiągnięcia zamierzonych celów!

Poniżej znajdziesz przepisy na zdrowe, makaronowe dania z łatwo dostępnych składników. Do dzieła! Po więcej porad dietetycznych zapraszamy do Just be FIT.

6. Przepisy

Makaron z sosem pomidorowym

Wartość energetyczna 1 porcji: 415 kcal  W:78g B:13,7g  T:6,8g

Składniki:
– 2  pomidory  300g
– 1 duży ząbek czosnku 15g
– 1 cebula 100g
– makaron (najlepiej pełnoziarnisty) 70g
– 3 łyżeczki oleju rzepakowego 15g
– przyprawy: sól, lubczyk

Przygotowanie:
Pomidory zalej wrzątkiem. Po kilku minutach obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju z odrobiną wody. Następnie dodaj do niej pomidory oraz drobno pokrojony czosnek. Wszystko podduś. Dodaj trochę soli oraz lubczyk, bądź swoje ulubione przyprawy. Ugotuj makaron. Jeśli będzie miękki, odcedź i dodaj do sosu.  Smacznego!

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Wartość energetyczna 1 porcji: 582 kcal  W:64g B:57g  T:14g

Składniki:
– Pierś z kurczaka 150g
– szpinak w liściach mrożony 200g
– czosnek 3 ząbki 30g
– ser żółty 20g
– makaron (najlepiej pełnoziarnisty) 80g
– 1 łyżka jogurtu greckiego 20g

Przygotowanie:
Makaron ugotuj. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj przyprawy: przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkumę. Rozgrzej patelnię, smaż kurczaka około 15 minut.

W międzyczasie pokrój czosnek i podsmaż na drugiej patelni. Po kilku minutach dodaj szpinak. Po podsmażeniu szpinaku z czosnkiem, dodaj łyżkę jogurtu.

Szpinak połącz z kurczakiem i gotuj wszystko razem jeszcze kilka minut. Odcedzić makaron, dodaj gotowy szpinak z kurczakiem. Całość posyp odrobiną startego żółtego sera.
Smacznego!

Co chcesz osiągnąć?

Wybierz swój cel, który chcesz wspólnie z nami osiągnąć

Bibliografia:
1. Źródło D.Kołożyn-Krajewska, T.Sikora, WsiP TOWAROZNASTWO ŻYWNOŚCI str 176

2. Obuchowski W., Łuczak M.: Współczesne problemy oraz oczekiwania związane z produkcją makaronu w Polsce. Przegl. Zboż.-Młyn., 2012; (10): 12-13

3. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/kuchnia/makaron-wlasciwosci-sklad-i-rodzaje-makaronu,24883.html

4. https://www.agamasmaka.pl

5. https://www.smaker.pl

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Dorota Szczypka

Dietetyk kliniczny

Jestem magistrem dietetyki klinicznej z obszerną wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie chorób klinicznych.

Posted in Porady dietetyczne