Ocet jabłkowy – napij się i zobacz, co zyskasz!

Ten tekst przeczytasz w 10 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak powstaje ocet jabłkowy
  • akie są właściwości octu jabłkowego
  • Czy włączenie octu jabłkowego do diety przyniesie korzyści zdrowotne
  • Jak samodzielnie przygotować naturalny ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy z pewnością znajduje się w wielu kuchennych szafkach i bywa wykorzystywany do wielu potraw.

Czy regularnie spożycie octu jabłkowego może przynieść korzyści? Jeśli tak, to jak stosować ocet jabłkowy i z czym go łączyć, by dał jeszcze lepsze efekty?

Odpowiedzi na te pytania (i nie tylko) znajdziesz w poniższym artykule.

SPIS TREŚCI:
1. Skład octu jabłkowego
2. Czy warto pić ocet jabłkowy?
3. Ocet jabłkowy – na odchudzanie?
4. Kwas octowy – komu pomoże?
5. Kto powinien zachować ostrożność?
6. Jak stosować ocet jabłkowy?
7. Dobry ocet jabłkowy – jak wybrać?
8. Domowy ocet jabłkowy – przepis
9. Z czym łączyć ocet jabłkowy?
10. 2 przepisy na dania z octem jabłkowym
11. Podsumowanie

Plan dietetyczny i treningowy online

1.Skład octu jabłkowego 

Proces produkcji octu jabłkowego składa się z dwóch głównych etapów:

  • fermentacji alkoholowej – zawarty w jabłkach cukier zostaje przekształcony do etanolu,
  • fermentacji octowej – powstały etanol ulega przemianie do kwasu octowego.

Warto dodać, że ocet jabłkowy zawiera, w mniejszych ilościach, także inne kwasy organiczne – kwas jabłkowy, kwas mlekowy oraz kwas bursztynowy. W occie jabłkowym znajdują się też przeciwutleniacze w postaci polifenoli.

Wspomniany kwas octowy posiada właściwości zdrowotne dzięki obecności polifenoli (takich jak katechiny, kwas chlorogenowy, kwas galusowy) i kwasów organicznych.

ocet jabłkowy w butelce

2. Czy warto pić ocet jabłkowy?

W tym miejscu warto odpowiedzieć na pytanie, czy ocet jabłkowy jest cennym produktem. Odpowiedź brzmi – tak!

Ocet jabłkowy posiada wiele aspektów zdrowotnych. Kto najbardziej skorzysta na piciu octu jabłkowego?

Picie octu jabłkowego zaleca się zwłaszcza osobom, które zmagają się z podwyższonym poziomem cukru we krwi, czyli m.in. osobom z insulinoopornością, w stanie przedcukrzycowym i z cukrzycą.

Należy jednak dodać, że osoby niemające żadnych dolegliwości także skorzystają na piciu octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy:

  • przyczynia się do obniżenia stężenia glukozy we krwi,
  • powoduje obniżenie poziomu wskaźnika HOMA-IR, czyli łagodzi insulinooporność,
  • obniża poziom hemoglobiny glikowanej, co oznacza, że pomaga uregulować poziom cukru we krwi,
  • spowalnia szybkość opróżniania żołądka, dzięki czemu spożyty pokarm stopniowo opuszcza wspomniany narząd,
  • hamuje trawienie skrobi,
  • ma wpływ na aktywność enzymów.

dziewczyna trzyma jabłko na ocet jabłkowy

3. Ocet jabłkowy – na odchudzanie?

Powszechnie przyjęło się, że ocet jabłkowy wpływa na odchudzanie. Rzeczywiście – ocet jabłkowy jest pomocny w procesie odchudzania, jednak nie należy go przeceniać. Octu jabłkowego z pewnością nie powinno się traktować jako złoty środek na odchudzanie, ale jako wsparcie w odchudzaniu.

Co sprawia, że ocet jabłkowy przyczynia się do utraty wagi?

Takie działanie octu jabłkowego wynika z tego, że może on zmniejszać łaknienie, dzięki czemu sięgamy po mniejsze porcje pokarmu.

mężczyzna zrywa jabłko

4. Kwas octowy – komu pomoże?

Osobom z podwyższonymi trójglicerydami

Poza osobami, które chcą się pozbyć nadmiernych kilogramów, kwas octowy przyniesie korzyści także tym, którzy mają podwyższone trójglicerydy. Ocet jabłkowy znacznie obniży ich stężenie.

Tym, którzy chcą obniżyć ciśnienie tętnicze

Ocet jabłkowy ma też właściwości hipotensyjne. Oznacza to, że może on obniżyć ciśnienie tętnicze. Obniża on zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi. Dlatego właśnie osoby, którym zależy na uregulowaniu ciśnienia krwi powinny rozważyć spożywanie octu jabłkowego.

A jak to możliwe, że ocet jabłkowy obniża ciśnienie krwi?

Przypuszcza się, że do takiego działania przyczynia się obecny w occie jabłkowym kwas octowy, który hamuje aktywność konwertazy angiotensyny. Ten enzym przyczynia się do skurczu naczyń krwionośnych i do wzrostu ciśnienia krwi.

Co więcej, ocet jabłkowy zawiera polifenole, które działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie oraz pobudzają produkcję tlenku azotu. To sprawia, że naczynia krwionośne stają się bardziej elastyczne, co sprzyja uregulowaniu ciśnienia krwi.

Zmagającym się z żylakami nóg

Inną grupą osób, którym stosowanie octu jabłkowego może przynieść ulgę są ci, którzy zmagają się z żylakami nóg. „Kuracja” octem jabłkowym złagodzi obrzęki, ból, uczucie zmęczenia i ciężkości nóg oraz swędzenie.

Jak aplikować ocet jabłkowy w takim przypadku? Należy zwilżyć kawałek materiału octem jabłkowym, a następnie owinąć obszar z żylakami. Tę czynność należy wykonać dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Okład powinien być trzymany przez pół godziny.

ocet jabłkowy w szklanych butelkach

Tym, którzy chcą obniżyć poziom cukru we krwi

Jak się okazuje, stosowanie octu jabłkowego, pomaga obniżyć stężenie glukozy we krwi, co jest ważne zwłaszcza dla tych, którzy cierpią na cukrzycę typu 2, insulinooporność lub są w stanie przedcukrzycowym.

W przypadku insulinooporności ocet jabłkowy może zwiększyć wrażliwość tkanek na insulinę, czyli łagodzić wspomnianą dolegliwość.

Osobom, którym zależy na redukcji masy ciała

O takich właściwościach octu jabłkowego wspomniano już we wcześniejszym rozdziale. Jeszcze raz warto podkreślić, że ocet jabłkowy powinien być traktowany jako wsparcie w odchudzaniu, a nie złoty środek na utratę wagi.

Właściwości przeciwdrobnoustrojowe

Ocet jabłkowy może hamować rozwój:

  • Escherichia coli,
  • Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty),
  • Candida albicans (grzyby, które przyczyniają się do wystąpienia kandydozy).

Ważne dla kobiet z PCOS

Obecność w diecie octu jabłkowego może przywrócić funkcje owulacyjne u kobiet, które cierpią na zespół policystycznych jajników (PCOS). Co więcej, ocet jabłkowy może też wspomóc leczenie niepłodności u kobiet z PCOS.

kobieta trzyma kilka zielonych jabłek

5. Kto powinien zachować ostrożność?

Choroby organiczne

Ocet jabłkowy niewątpliwie przynosi korzyści zdrowotne, jednak niektóre osoby powinny zachować ostrożność z uwagi na swój stan zdrowia.

Niewłaściwie rozcieńczany ocet jabłkowy może zaostrzyć przebieg chorób wątroby, choroby refluksowej przełyku, a także wrzodów żołądka. Jest to spowodowane tym, że ocet jabłkowy stosowany niewłaściwie może podrażnić błonę śluzową, która wyścieła przewód pokarmowy.

Jeśli po spożyciu octu jabłkowego organizm nie reaguje dobrze – pojawiają się nudności czy dolegliwości bólowe – ocet trzeba ograniczyć.

Cukrzyca

Ostrożność w spożywaniu octu jabłkowego powinny zachować też osoby cierpiące na cukrzycę. Ocet jabłkowy obniża poziom cukru, a zbyt duży spadek stężenia glukozy może prowadzić do hipoglikemii.

Leki moczopędne

Uważa się, że nadmierne spożywanie octu może zaburzać równowagę kwasowo-zasadową, co przyczynia się do utraty potasu i zaburzeń gospodarki kostnej. Konsekwencją tego może być wyższe ryzyko osteoporozy. Z tego powodu osoby zażywające leki moczopędne powinny mieć się na baczności. Wspomniany typ leków może powodować straty potasu.

Szkliwo zębów i tkanki wyściełającej jamę ustną i gardło

Jak wspomniano powyżej, ocet jabłkowy koniecznie trzeba rozcieńczyć przed jego wypiciem. W przeciwnym razie nierozcieńczony ocet jabłkowy może uszkodzić szkliwo zębów (erozja zębów, próchnica), a także poważnie podrażnić tkankę, która wyścieła jamę ustną oraz gardło.

czerwone jabłka w koszyku

6. Jak stosować ocet jabłkowy?

Korzyści ze stosowania octu jabłkowego można zauważyć, gdy spożywa się go regularnie w ilości około 30 mililitrów dziennie, czyli w przybliżeniu 2–3 łyżki.

Przed spożyciem wspomnianej dawki ocet powinien zostać rozcieńczony wodą. To pozwoli uniknąć uszkodzenia zębów czy podrażnienia przewodu pokarmowego. Najlepiej 1 czy 2 łyżki octu jabłkowego rozcieńczyć w 1 szklance wody. Co więcej, taki napój octowy warto pić przez słomkę, dzięki czemu zminimalizujemy szkodliwy wpływ octu na zęby.

Ocet jabłkowy lepiej jest spożywać jako składnik posiłku. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, do przygotowania których można użyć octu jabłkowego.

dzbanek octu jabłkowego

7. Dobry ocet jabłkowy – jak wybrać?

Chcesz wprowadzić ocet do swojej diety? Powinieneś wybrać:

  • ocet nierafinowany,
  • niepasteryzowany,
  • naturalnie mętny ocet jabłkowy.

Warto też zwrócić uwagę na to, by ocet jabłkowy był „zapakowany” do szklanej i ciemnej butelki. Możesz też przygotować ocet jabłkowy samodzielnie.

mężczyzna zbiera jabłka

8. Domowy ocet jabłkowy – przepis

Jeśli planujemy włączenie octu jabłkowego do diety, warto, by wspomniany ocet był domowej roboty. Jak samemu zrobić ocet jabłkowy?

SKŁADNIKI:

  • 1 kg jabłek
  • 1,5 l wody (przegotowanej lub przefiltrowanej)
  • 3 łyżki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Nastawianie octu

Jabłka umyj i pokrój w kostkę razem ze skórą i gniazdami nasiennymi – usuń tylko ogonki.

Umieść jabłka w czystym, wyparzonym wcześniej słoju do 3/4 jego objętości.

Do dużej miski lub dzbanka wsyp 2 łyżki cukru i zalej 1,5 l letniej wody, wymieszaj dokładnie aż cukier się rozpuści.

Zalej jabłka wodą z cukrem – powinny być w niej zanurzone.

Nakryj słój gęstą ściereczką przytrzymaną gumką recepturką, aby nie przedostały się do niego muszki owocówki i odstaw w ciemne miejsce (do szafki kuchennej, spiżarki, piwnicy).

dziecko trzyma połówki jabłka

  1. Fermentacja alkoholowa i octowa (min. 4–6 tygodni)

Przez pierwszy tydzień 1-2 razy dziennie przemieszaj ocet czystą, wyparzona łyżką – jabłka będą unosiły się do góry, wytworzy się piana (zachodzi fermentacja alkoholowa).

W kolejnych dniach jabłka zaczną opadać na dno, a na powierzchni zacznie tworzyć się biała, galaretowata warstwa – to tzw. matka octowa (nie pomyl jej z pleśnią!) – jeśli ją zaobserwujesz, nie mieszaj już octu (zachodzi fermentacja octowa).

  1. Dojrzewanie octu (min. 4–5 tygodni)

Po upływie ok. 4–6 tygodni od nastawienia octu:

  • zdejmij z powierzchni octu matkę – możesz jej użyć do nastawienia nowego octu,
  • przelej ocet przez sito, możesz dodatkowo użyć gazy, aby dokładniej go przefiltrować. Następnie wlej ocet do butelek.

Butelki z octem odstaw z powrotem w ciemne miejsce na kolejne 4–5 tygodni lub dłużej – ocet będzie dojrzewał, na dnie butelek powstanie osad, a na powierzchni znów może wytworzyć się matka octowa.

Po tym czasie ocet powinien być już gotowy – spróbuj go i powąchaj:

  • powinien pachnieć i smakować octem,
  • jeśli wyczuwasz w nim woń wina, drożdży lub zauważysz pęcherzyki powietrza na jego powierzchni, odstaw go jeszcze na 1–2 tygodnie do dalszej fermentacji.

Przechowywanie: gotowy do spożycia ocet przechowuj w szafce kuchennej dopóki go nie zużyjesz (to naturalny konserwant, nie zepsuje się).

ocet jabłkowy w szklanym naczyniu z korkiem

9. Z czym łączyć ocet jabłkowy?

Jak wspomniano wcześniej, ocet jabłkowy przynosi korzyści zdrowotne. By tych korzyści zyskać jeszcze więcej, warto ocet jabłkowy połączyć ze składnikami wymienionymi poniżej.

Oliwa

Połączenie oliwy i octu jabłkowego jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ oliwa:

  • obniża poziom trójglicerydów we krwi,
  • chroni przed miażdżycą (związki obecne w oliwie hamują szkodliwe utlenianie cholesterolu w naczyniach krwionośnych),
  • zmniejsza ryzyko udaru mózgu,
  • obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Jak połączyć oliwę i ocet? Można przygotować przykładowo dressing do sałatki.

oliwa w szklanych pojemnikach

Cynamon

Napój złożony z:

  • 1 szklanki wody,
  • 1–2 łyżek octu jabłkowego,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy chcą uregulować poziom cukru. Cynamon pomoże obniżyć stężenie glukozy we krwi, a także trójglicerydy. Co więcej, cynamon sprzyja odchudzaniu.

Sok pomidorowy

Kolejnym przykładem składnika, który dobrze łączy się z octem jabłkowym, jest sok pomidorowy. Jeśli jesteś jego fanem, połącz 1,5 szklanki soku pomidorowego (niesolonego) i 1 łyżkę octu jabłkowego.

Taki napój jest polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym. Dodatkowo zapobiegnie on miażdżycy i ochroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Co więcej, obecny w soku pomidorowym likopen może zapobiegać przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia.

jabłka w plastikowych koszach

10. 2 przepisy na dania z octem jabłkowym

Sałatka z pieczonym kurczakiem, awokado i granatem

Kalorie: 385,21

Białko: 36,61 g

Węglowodany: 16,11 g

Tłuszcz: 19,89 g

Błonnik: 7,23 g

SKŁADNIKI:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 1 g papryki słodkiej w proszku
  • 1 g mielonego czosnku
  • 70 g awokado
  • 20 g miksu sałat
  • 20 g czerwonej cebuli
  • 35 g granatu
  • 35 g oliwy
  • 3 g octu jabłkowego
  • 4 g musztardy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kurczaka doprawiamy i pieczemy w piekarniku albo smażymy bez dodatku tłuszczu przez około 20 minut. Gdy kurczak jest gotowy, dajemy mu chwilę na przestygnięcie, po czym kroimy w paseczki.

Podczas gdy kurczak się smaży, przygotowujemy warzywa. W osobnej misce łączymy oliwę, ocet oraz musztardę, dodajemy do smaku pieprzem. Mieszamy wszystko, by uzyskać jednolity sos.

Na talerz wykładamy sałatę, polewamy przygotowanym sosem, a następnie dodajemy resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy na stół. Smacznego!

pulpety w sosie z octem jabłkowym

Pulpety w sosie słodko-kwaśnym

Kalorie: 1346,61

Białko: 74,37 g

Węglowodany: 187,24 g

Tłuszcz: 37,29 g

Błonnik: 8,94 g

SKŁADNIKI:

  • 300 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 9 g czosnku
  • jajko (55 g)
  • 15 g otrębów owsianych
  • 8 g sosu ciemnego sosu sojowego
  • 100 g białego ryżu
  • 2 g imbiru
  • 70 czerwonej papryki
  • 5 g oliwy
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 120 g bulionu warzywnego
  • 8 g octu jabłkowego
  • 120 g ananasa
  • 10 g czerwonej papryczki chili
  • 80 g soku ananasowego
  • 15 g sosu chili sriracha
  • 12 g mąki ziemniaczanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tryb góra-dół.

W głębokiej misce łączymy mięso mielone, przeciśnięty czosnek, jajka, otręby, sos sojowy, sól i pieprz. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez około 20 minut.

Podczas gdy pulpeciki się pieką, zabieramy się za sos. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany imbir, pokrojoną paprykę, ostrą papryczkę oraz kawałki ananasa. Podsmażamy przez około 6–7 minut. Do tej mieszanki dodajemy pomidory, bulion warzywny, sok z ananasa, sos sriracha i ocet jabłkowy (lub winny). Całość gotujemy mieszając.

W osobnej misce łączymy dwie łyżki zimnej wody z mąką ziemniaczaną. Wlewamy ją do sosu, energicznie mieszając, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Po wyjęciu pulpecików z piekarnika polewamy je sosem, a następnie pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Podajemy pulpeciki z ryżem i obficie polane sosem. Smacznego!

11. Podsumowanie

Jak wynika z powyższego artykułu, ocet jabłkowy powinien się znajdować w każdej kuchni. Ocet jabłkowy posiada wiele właściwości zdrowotnych. Pomoże m.in. obniżyć ciśnienie tętnicze, poziom cukru we krwi czy masę ciała. Warto spożywać ocet jabłkowy regularnie, najlepiej 1–2 łyżki dziennie. Nie zapominajmy o rozcieńczeniu octu wodą! Dzięki temu ochronimy szkliwo naszych zębów i kondycję tkanki wyściełającej jamę ustną i gardło.

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Bibliografia:

  1. Kulczyński B., Połącz ocet jabłkowy z 4 składnikami, wycofuje cukrzycę i choroby wątroby, online: https://www.youtube.com/watch?v=PJCQe5o163M, dostęp: 2.10.2023.
  2. Kulczyński B., Zacznij pić 2 łyżki octu jabłkowego i zobacz co zyskasz! Jak pić ocet jabłkowy?, online: https://www.youtube.com/watch?v=80MCxrMVpW8, dostęp: 2.10.2023.
  3. Przepis na ocet jabłkowy, online: https://domowejroboty.pl/przepisy/ocet-jablkowy/, dostęp: 2.10.2023.
  4. Przepisy na sałatkę z pieczonym kurczakiem, awokado i granatem oraz na pulpety w sosie słodko-kwaśnym pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 2.10.2023.

    Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

    Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

    Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

    Aleksandra Baran

    Dyplomowany dietetyk

    Dietetykiem w teorii i w praktyce zostałam 9 lat temu kończąc tytuł inżyniera, a w późniejszym czasie również i magistra dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

    Posted in Porady dietetyczne, Zdrowie | Tagged

    Najnowsze artykuły:

    Plan dietetyczny i treningowy online