Z artykułu dowiesz się:
- Z jakich składników można gotować zupy?
- Jak przygotować zupy domowe?
- W jaki sposób przygotować znane polskie zupy?
- Jak przygotować japoński ramen w wegetariańskiej wersji?
Nie przepadasz za zupami? Nie masz swoich ulubionych zup? A może interesują Cię ciekawe przepisy na zupę lub przepisy na proste zupy? Dobrze trafiłeś! Dzięki przepisom z poniższego artykułu polubisz zdrowe zupy. 🙂
Wypróbuj przepisy na dobre zupy od Just be FIT!
SPIS TREŚCI:
1. Zupa warzywna (przykład zupy na warzywach)
2. Zupa rybna z dorsza i pieczonych warzyw
3. Polskie przepisy! Szybka zupa pomidorowa z kurczakiem
4. Zupa grzybowa
5. Zupa minestrone
6. Japoński ramen z tofu
7. Zupa krem z buraków z rozmarynem
8. Tradycyjne przepisy w innym wydaniu – zupa kremowa z pomidorów z pestkami dyni
9. Chłodnik z jajkiem – zupa w kuchni polskiej
10. Nowe przepisy na pierwsze danie (przepisy zupy). Dobre przepisy na zupy – podsumowanie
1. Zupa warzywna (przykład zupy na warzywach)
Uwielbiasz tradycyjne polskie zupy? Poniżej przepis na jedną z nich – zupę warzywną – w trochę innej wersji. Przetestuj nasz pomysł na zupę warzywną!
SKŁADNIKI
- 7 g oliwy
- 40 g cebuli
- 9 g czosnku
- 35 g pora
- 80 g marchwi
- 80 g korzenia pietruszki
- 250 g bulionu warzywnego
- 200 g fasolki szparagowej
- 15 g jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE ZUPY
Cebulę, czosnek, pora, marchew i pietruszkę siekamy drobno.
W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy przygotowane warzywa przez około 8–10 minut.
Następnie dolewamy bulion i dodajemy fasolkę szparagową. Zupę gotujemy przez kolejne 10 minut, doprawiając solą i pieprzem według uznania.
Przed podaniem dodajemy do talerza odrobinę jogurtu naturalnego.
2. Zupa rybna z dorsza i pieczonych warzyw
SKŁADNIKI
- 150 g dyni
- 40 g marchwi
- 50 g korzenia pietruszki
- 40 g cebuli
- 12 g czosnku
- 150 g ziemniaków
- 120 g pomidorów
- 5 g oliwy
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 150 g dorsza
- 3 g natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE ZUPY
Najpierw dokładnie myjemy i obieramy wszystkie warzywa, po czym kroimy je na kawałki. Rozkładamy je na blaszce, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu warzywa przenosimy do garnka, zalewając je wodą tak, by przekroczyła poziom warzyw o około 1 cm. Gotujemy całość przez 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy blenderem. Doprawiamy według uznania.
Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do gorącej zupy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Podczas podawania posypujemy zupę świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
3. Polskie przepisy! Szybka zupa pomidorowa z kurczakiem
Dobre zupy domowe są idealne na obiad! Zaletą polskich zup jest m.in. to, że do ich przygotowania wykorzystuje się produkty hodowane w naszym kraju. Wypróbuj przepis na jedną z tradycyjnych polskich zup – zupę pomidorową!
SKŁADNIKI
- 100 g piesi z kurczaka
- 1 g papryki słodkiej w proszku
- 5 g oliwy
- 40 g cebuli
- 6 g czosnku
- 40 g marchwi
- 25 g korzenia pietruszki
- 250 g bulionu warzywnego
- 50 g makaronu orzo
- 200 g pomidorów z puszki
- 2 g świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE ZUPY
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką.
W garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy siekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy przez około 3 minuty. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy, aż nabierze złotego koloru, regularnie mieszając.
Marchewkę oraz pietruszkę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka, dusząc przez kolejne 4 minuty.
Wlewamy pomidory oraz bulion, mieszamy wszystko i gotujemy przez 5 minut. Gotową zupę serwujemy z makaronem, posypaną świeżą bazylią.
4. Zupa grzybowa
SKŁADNIKI
- 500 g miksu grzybów
- 100 g cebuli
- 15 g czosnku
- 1500 g bulionu warzywnego
- 50 g białego wina
- 30 g śmietany 12%
- 20 g oliwy
- 210 g ziemniaków
- 10 g natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE ZUPY
Pokrój grzyby w drobną kostkę. Zachowaj 2–4 najładniejsze małe grzyby, przekrój je wzdłuż na cienkie plasterki i odłóż na bok – będą świetną dekoracją i dodatkiem do zupy.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula stanie się szklista, następnie dodaj pokrojone grzyby i ziemniaki. Kontynuuj smażenie.
Gdy składniki zaczną lekko przywierać do patelni, wlej białe wino i smaż przez kolejne 2 minuty. Do garnka dodaj gorący bulion, odrobinę soli i pieprzu, gotuj przez 20 minut.
Zmniejsz ogień, a w miseczce wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Stopniowo dodaj więcej bulionu, a następnie całość wlej do zupy. Wymieszaj. Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw według potrzeby.
Na patelni z 1 łyżką oliwy podsmaż wcześniej odłożone grzyby, doprawiając je solą i pieprzem. Grzyby powinny być złociste. Zupę podawaj w miseczkach, dekorując śmietaną, usmażonymi borowikami i natką pietruszki.
5. Zupa minestrone
SKŁADNIKI
- 60 g ciecierzycy z puszki
- 300 g bulionu warzywnego
- 30 g selera naciowego
- 20 g cebuli
- 20 g marchwi
- 4 g oliwy
- 3 g czosnku
- 60 g zielonego groszku konserwowego
- 100 g pomidorów z puszki
- 1 g suszonego rozmarynu
- 50 g cukinii
- 1 g suszonego tymianku
- 1 g suszonej bazylii
- 50 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 g liści laurowych
- 1 g suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE ZUPY
Cebulę, czosnek, seler naciowy oraz marchew siekamy w kostkę, po czym podsmażamy w garnku na oliwie przez około 4 minuty.
Dodajemy do garnka groszek, pokrojoną cukinię, odcedzoną ciecierzycę oraz pomidory. Zalewamy wszystko bulionem i dodajemy liście laurowe oraz pozostałe przyprawy.
Zupę gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy makaron i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Japoński ramen z tofu
Japoński ramen z tofu – nasza wersja na wegetariańską wersję tej sycącej zupy.
SKŁADNIKI
- 5 g oleju rzepakowego
- 30 g imbiru
- 240 g cebuli
- 18 g czosnku
- 20 g ciemnego sosu sojowego
- 800 g bulionu warzywnego
- 30 g suszonych grzybów
- 25 g miso
- 300 g tofu naturalnego
- 220 g chińskiej kapusty (pak choi)
- 5 g szczypiorku
- 80 g marchwi
- 10 g nasion sezamu
PRZYGOTOWANIE ZUPY
W garnku podgrzewamy olej, a następnie wrzucamy posiekany imbir, cebulę oraz czosnek. Podsmażamy wszystko około 5 minut.
Wlewamy sos sojowy i dobrze mieszamy. Po chwili dodajemy bulion warzywny, a potem dodajemy grzyby (najlepiej borowiki i shitake) i delikatnie solimy.
Doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, po czym redukujemy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu od 1 do 3 godzin.
W międzyczasie kroimy tofu w kostki i lekko je obsmażamy. Pojedyncze liście kapusty grillujemy.
Marchewkę oraz szczypiorek siekamy. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Przecedzamy nasz wywar przez sitko, wyławiając grzyby. Warzywa po pokrojeniu ponownie możemy dodać od bulionu. Wsypujemy pastę miso i mieszamy.
Pokrojone grzyby wrzucamy z powrotem do wywaru i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Podając danie, układamy na talerzu makaron, dodajemy warzywa, tofu, posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!
7. Zupa krem z buraków z rozmarynem
Przepyszna zupa kremowa? Ta z buraków! Wypróbuj poniższy przepis na przepyszną zupę krem z buraków z rozmarynem!
SKŁADNIKI
- 250 g buraków
- 80 g cebuli
- 9 g czosnku
- 140 g ziemniaków
- 5 g oliwy
- 2 g suszonego rozmarynu
- 2 g octu balsamicznego
- 500 g wody
PRZYGOTOWANIE ZUPY
Buraki dokładnie myjemy, układamy w garnku nieobrane i zalewamy wodą, tak by były całkowicie przykryte. Gotujemy przez około 50 minut, do miękkości.
Po ugotowaniu, odcedzamy, chłodzimy i obieramy. Możesz również skorzystać z gotowych ugotowanych buraków dla oszczędności czasu.
Pokrój buraki na kawałki, cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i również podziel na mniejsze fragmenty.
W rondelku na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę z czosnkiem, ziemniakami i rozmarynem, aż cebula się zeszkli, a ziemniaki zaczną mięknąć.
Następnie dolewamy wodę i gotujemy do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
Wszystkie ugotowane składniki razem z burakami blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy odrobinę octu balsamicznego.
8. Tradycyjne przepisy w innym wydaniu – zupa kremowa z pomidorów z pestkami dyni
SKŁADNIKI
- 15 g oliwy
- 80 g cebuli
- 12 g czosnku
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 g świeżej bazylii
- 15 g ksylitolu
- 30 g pestek dyni
PRZYGOTOWANIE ZUPY
W garnku na średnim ogniu podgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy cebulę i czosnek do momentu, aż staną się szkliste.
Dodajemy pomidory z puszki wraz z ich sokiem oraz świeżą bazylię. Dolewamy trochę wody i gotujemy wszystko razem przez około 10 minut.
Po ugotowaniu, blendujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i, jeśli trzeba, ksylitolem.
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni do momentu, gdy staną się lekko złociste i chrupiące.
Gotową zupę podajemy w miseczkach, posypujemy prażonymi pestkami dyni, skrapiamy odrobiną oliwy i dekorujemy świeżą bazylią.
9. Chłodnik z jajkiem – zupa w kuchni polskiej
Proste przepisy to nasz specjalność, a chłodnik z jajkiem to świetna zupa na obiad – na cieplejsze dni i nie tylko! Spróbuj jeśli uwielbiasz lekkie zupy.
SKŁADNIKI
- jajka (56 g)
- 50 g buraka
- 75 g świeżego ogórka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g kefiru
- 3 g czosnku
- 10 g koperku
- 10 g szczypiorku
- 30 g rzodkiewki
- 12 g soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE ZUPY
Jajka gotujemy do stanu twardości przez około 8 minut.
W misce łączymy jogurt z kefirem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Na tarce z dużymi oczkami ścieramy ugotowane buraki, chrupiące rzodkiewki oraz soczystego ogórka. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek.
Koperek oraz szczypiorek siekamy na drobne kawałeczki.
Do mieszanki jogurtowej dodajemy starte warzywa i posiekane zioła, następnie doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Serwujemy chłodnik z dodatkiem pół twardo ugotowanych jajek. Ta zupa to idealna propozycja na upalne dni. Smacznego!
10. Nowe przepisy na pierwsze danie (przepisy zupy). Dobre przepisy na zupy – podsumowanie
Mamy nadzieję, że wśród powyższych przepisów znajdziesz coś dla siebie! A po więcej pomysłów na zupy, dania wegetariańskie, mięsne czy desery wejdź na blog kulinarny Just be FIT (TUTAJ)!
Bibliografia:
- Pomysły na pyszne zupy, zupy na zimno, zupy sezonowe, najpopularniejsze zupy kuchni polskiej i dietetyczne zupy kremy pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 25.01.2024.