Przepis na leczo. Jak zrobić leczo? Z czym podawać leczo?

Ten tekst przeczytasz w 6 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak zrobić leczo z warzywami?
  • Jak zrobić dahl?

Leczo to świetny pomysł na obiad czy kolację. To moc warzyw na talerzu!

Jak zrobić leczo? By się dowiedzieć, zajrzyj do poniższego artykułu i wypróbuj dowolny przepis na leczo!

SPIS TREŚCI:
1. Leczo z papryki z ciecierzycą i chorizo
2. Leczo błyskawiczne z kurczakiem
3. Leczo z indykiem selerem naciowym i kaszą gryczaną
4. Dahl z grochu
5. Leczo przepis – podsumowanie

1. Leczo z papryki z ciecierzycą i chorizo

Interesuje Cię prosty przepis na leczo? Znajdziesz go poniżej!

Składniki

  • 25 g chorizo wieprzowo-wołowego
  • 120 g ciecierzycy z puszki
  • 20 g cebuli
  • 3 g czosnku
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 2 g papryki słodkiej w proszku
  • 125 g papryki czerwonej
  • płaska łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 60 g żytniego chleba
  • 4 g erytrytolu
  • 5 g oliwy

Przepis na leczo – sposób przygotowania (z czym podawać leczo?)

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chorizo oraz paprykę kroimy w kostkę.

W rondlu podgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej chorizo.

Kiedy chorizo się zarumieni, dodajemy do niego cebulę i czosnek, smażąc razem do momentu, aż cebula stanie się szklista.

Do podsmażonych składników dodajemy paprykę, następnie ciecierzycę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko razem przez około 5 minut.

Doprawiamy leczo do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką i w razie potrzeby dodajemy erytrytol dla słodyczy. Podajemy z pieczywem.

ciecierzyca jako składnik leczo

2. Leczo błyskawiczne z kurczakiem

Przepyszne, zdrowe leczo z pomidorami i kurczakiem – przepis znajdziesz poniżej!

Składniki

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 200 g pomidorów
  • 100 g cukinii
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g cebuli
  • 1 g suszonej bazylii
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 100 g bulionu warzywnego
  • 5 g oliwy
  • 1 g papryki ostrej w proszku

Leczo przepis – przygotowanie dania

W garnku podgrzewamy oliwę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez chwilę. Dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę cukinię.

Pomidory kroimy drobno lub miksujemy na gładki przecier. Następnie dodajemy je do warzyw w garnku wraz z koncentratem pomidorowym.

Całość dusimy przez około 10 minut, po czym dodajemy bulion, pieprz, słodką i ostrą paprykę.

Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem ze świeżą bazylią. Leczo gotuj jeszcze przez około 15 minut.

krojenie kurczaka do leczo

3. Leczo z indykiem selerem naciowym i kaszą gryczaną

Składniki

  • 200 g piersi z indyka
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 80 g selera naciowego
  • papryka czerwona (160 g)
  • 60 g cebuli
  • 6 g czosnku
  • 350 g passaty pomidorowej
  • 20 g oliwy

Leczo przepis – przygotowanie dania

Kasza gryczana: ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Warzywa: pokrój w kostkę paprykę, cebulę oraz czosnek. Następnie zeszklij je na rozgrzanej oliwie.

Mięso i seler: indyka oraz seler naciowy pokrój w paski, a potem dodaj do podsmażonych warzyw.

Przyprawy: do całości dodaj passatę, sól oraz pieprz do smaku.

Gotowanie: wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez około 1 godzinę.

Podanie: gotowe leczo serwuj z wcześniej ugotowaną kaszą gryczaną. Smacznego!

kobieta je leczo

4. Dahl z grochu

To bogato aromatyczne danie przygotowywane w jednym garnku, które swoją gęstością przypomina dobrze znane leczo. Spróbuj czegoś innego niż klasyczne leczo!

Składniki

  • 90 g grochu
  • 90 g bakłażana
  • 80 g cebuli
  • 2 g mielonego kminu rzymskiego
  • 4 g curry
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 10 g imbiru
  • 12 g czosnku
  • 1 g liści kolendry
  • 12 g soku z cytryny
  • 10 g oliwy

Prosty przepis na leczo – sposób przygotowania

Rozpoczynamy od rozgrzania oliwy (używamy połowy ilości podanej w przepisie). Następnie drobno siekamy cebulę, czosnek oraz imbir i podsmażamy na patelni. Dodajemy curry i kumin. Następnie wrzucamy groch, zalewamy go wodą (tak, aby poziom wody był około 1 cm powyżej grochu) i gotujemy, aż groch stanie się miękki i napęczniały, w razie potrzeby dolewając wody.

Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na bok, aby puścił wodę, którą później odciskamy. Bakłażana układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, używając trybu termoobieg.

Do gotującego się grochu dodajemy pomidory i sok z cytryny, kontynuując gotowanie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy danie posiekaną kolendrą.

groch jako składnik leczo

5. Leczo przepis – podsumowanie

Leczo świetnie nadaje się na każdy posiłek w ciągu dnia. Mamy nadzieję, że któryś z przepisów na leczo z powyższego artykułu skradł Twoje serce!

Po więcej kulinarnych inspiracji z dużą ilością warzyw zajrzyj na blog kulinarny Just be FIT (kliknij TUTAJ).

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Bibliografia:

  1. Przepisy na leczo z warzywami pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: Przepisy – Just be FIT, dostęp: 20.03.2024.

    Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

    Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

    Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

    Dorota Szczypka

    Dietetyk kliniczny

    Jestem magistrem dietetyki klinicznej z obszerną wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie chorób klinicznych.

    Posted in Porady dietetyczne | Tagged

    Najnowsze artykuły:

    Plan dietetyczny i treningowy online