przepis na tortille z kurczakiem i warzywami

Przepis na tortille. Najlepsze potrawy z tortilli. Wraps na każdą okazję

Ten tekst przeczytasz w 6 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Jakie przepisy koniecznie powinieneś wypróbować, jeśli chcesz zjeść pyszną tortillę?
  • Jak zrobić najlepsze domowe tortille?
  • W jaki sposób przygotować tortillę z kurczakiem i warzywami?
  • Jak zrobić chrupiące quesadillas?

W tym artykule znajdziesz przepisy na proste, szybkie tortille! Najlepsze domowe tortille – idealnie sprawdzają się na szybki obiad, śniadanie czy kolację.

Wypróbuj poniższe przepisy na domowe tortille pszenne, a wykorzystanie placków tortilli stanie się proste!

SPIS TREŚCI:
1. Przepyszna tortilla z jajecznicą
2. Domowa tortilla z wędzonym łososiem i warzywami
3. Tortilla z kurczakiem i warzywami
4. Domowe wrapy z ciecierzycą, cukinią i awokado
5. Placki tortilli inaczej – chrupiące quesadillas z guacamole
6. Jak zrobić tortille? Tortilla przepis. Sprawdzony przepis na pyszne dania z tortilli – podsumowanie

1. Przepyszna tortilla z jajecznicą

Sprawdzony przepis na szybkie placki pszenne z jajecznicą. Na śniadanie i nie tylko!

Składniki

  • 5 g oliwy
  • jajko (112 g)
  • 50 g serka kanapkowego
  • 25 g szpinaku
  • 85 g czerwonej papryki
  • placek tortilli z pełnego ziarna (60 g)

Sposób przygotowania tortilli

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy jajecznicę, doprawiając ją solą.

Tortillę smarujemy delikatnym serkiem, układamy na niej świeży szpinak, pokrojoną paprykę oraz przygotowaną jajecznicę. Następnie zawijamy tortillę w rulon.

cienki placek tortilli

2. Domowa tortilla z wędzonym łososiem i warzywami

Składniki

  • 75 g świeżego ogórka
  • 30 g rzodkiewki
  • 4 g koperku
  • 10 g szczypiorku
  • 25 g serka kanapkowego
  • gotowe tortille z pełnego ziarna (60 g)
  • 60 g łososia wędzonego
  • 20 g rukoli

Sposób przygotowania tortilli

Ogórka i rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki.

Drobno kroimy koperek i szczypiorek, które następnie mieszamy z twarożkiem. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rozsmarowujemy mieszankę serka na płaskim cieście tortilli, układamy na nim plastry wędzonego łososia, rzodkiewkę, ogórka oraz dodajemy umytą rukolę.

Tortillę delikatnie zawijamy, tworząc zgrabny rulon.

przepis na tortille z warzywami

3. Tortilla z kurczakiem i warzywami

Przepis na tortillę z soczystym kurczakiem. Tortilla z kurczakiem i warzywami – każdy mięsożerca się skusi!

Składniki

  • cienki placek tortilli z pełnego ziarna (60 g)
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 5 g oliwy
  • 1 g przyprawy do kurczaka
  • mix sałat (20 g)
  • 60 g pomidora
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 3 g czosnku

Sposób przygotowania tortilli z kurczakiem i warzywami

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki. Wymieszaj z oliwą i przyprawą.

Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą soli. Sos włóż do lodówki.

Sałatę umyj, a pomidora pokrój w plasterki. Mięso usmaż na patelni.

Tortillę podgrzej, nałóż warzywa, usmażonego kurczaka oraz domowy sos czosnkowy. Złóż tortillę pełną usmażonego kurczaka i warzyw we wrapa.

tortilla z kurczakiem i warzywami

4. Domowe wrapy z ciecierzycą, cukinią i awokado

Sprawdzony przepis na tortille dla wegetarian lub wegan! Skuś się na domowe placki pszenne z dodatkiem warzyw.

Składniki

  • 80 g ciecierzycy z puszki
  • 20 g czerwonej cebuli
  • 2 g czosnku
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 125 g passaty pomidorowej
  • 30 g cukinii
  • cienki placek tortilli (60 g)
  • 40 g awokado
  • 1 g papryki wędzonej w proszku
  • 1 g suszonej kolendry

Sposób przygotowania tortilli

Ciecierzycę odsączamy, a cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Wszystko razem smażymy na patelni z rozgrzanym olejem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy passatę pomidorową, wędzoną paprykę oraz kolendrę i dusimy jeszcze 5 minut na niskim ogniu.

Po zgęstnieniu sosu doprawiamy go solą i świeżo mielonym pieprzem.

Cukinię kroimy w półplasterki i smażymy na suchej patelni około 6 minut, doprawiając solą i pieprzem.

Na domowe placki tortilli rozkładamy pokrojone awokado, pomidorowy sos z ciecierzycą, plastry cukinii. Następnie zawijamy tortillę.

domowe wrapy z warzywami

5. Placki tortilli inaczej – chrupiące quesadillas z guacamole

Składniki

  • gotowe tortille z pełnego ziarna (120 g)
  • 60 g sera goudy
  • 120 g wędliny z kurczaka
  • 85 g pomidora
  • 25 g miksu sałat
  • 120 g kukurydzy konserwowej
  • 1 g suszonego oregano
  • 1 g suszonej bazylii
  • 140 g awokado
  • 80 g cebuli
  • 12 g soku z limonki
  • 2 g kolendry
  • 10 g czerwonej papryczki chili
  • 6 g czosnku

Sposób przygotowania tortilli

Przekrój awokado na pół, wyjmij miąższ i rozdrobnij widelcem.

Pokrój pomidora w drobną kostkę, usuń gniazdo nasienne. Cebulę, kolendrę i chilli posiekaj drobno.

Wymieszaj awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidora, cebulę, kolendrę, sok z limonki, chilli, sól i pieprz. Odstaw gotowe guacamole do lodówki.

Rozgrzej patelnię. Czas na gotowe tortille: na połowie tortilli rozłóż sałatę, wędlinę, plasterki pomidora, odcedzoną kukurydzę konserwową oraz starty ser żółty. Posyp oregano i bazylią.

Złóż tortillę na pół i podpiekaj z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.

Podawaj chrupiące placki quesadillas z przygotowanym guacamole.

cienkie pszenne placki tortilli

6. Jak zrobić tortille? Tortilla przepis. Sprawdzony przepis na pyszne dania z tortilli – podsumowanie

Znasz już odpowiedź na pytanie „jak zrobić tortille?” lub „jak zrobić przekąski z tortilli?”. Mamy nadzieję, że powyższe przepisy na chrupiące placki tortilli zainspirowały Cię do zrobienia pysznej przekąski z tortilli.

Masz niedosyt przepisów na ciekawe przekąski? Zajrzyj na blog kulinarny Just be FIT (kliknij TUTAJ) po wraps na każdą okazję i inne ciekawe przepisy.

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Bibliografia:

  1. Sprawdzone przepisy na domowe tortille pszenne (na wykorzystanie placków tortilli, w tym na tortillę z kurczakiem i warzywami) pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 29.02.2024.

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Aleksandra Baran

Dyplomowany dietetyk

Dietetykiem w teorii i w praktyce zostałam 9 lat temu kończąc tytuł inżyniera, a w późniejszym czasie również i magistra dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Posted in Odchudzanie, Porady dietetyczne | Tagged

Najnowsze artykuły:

Plan dietetyczny i treningowy online