Z artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić leczo z warzywami?
- Jak zrobić dahl?
Leczo to świetny pomysł na obiad czy kolację. To moc warzyw na talerzu!
Jak zrobić leczo? By się dowiedzieć, zajrzyj do poniższego artykułu i wypróbuj dowolny przepis na leczo!
SPIS TREŚCI:
1. Leczo z papryki z ciecierzycą i chorizo
2. Leczo błyskawiczne z kurczakiem
3. Leczo z indykiem selerem naciowym i kaszą gryczaną
4. Dahl z grochu
5. Leczo przepis – podsumowanie
1. Leczo z papryki z ciecierzycą i chorizo
Interesuje Cię prosty przepis na leczo? Znajdziesz go poniżej!
Składniki
- 25 g chorizo wieprzowo-wołowego
- 120 g ciecierzycy z puszki
- 20 g cebuli
- 3 g czosnku
- 200 g pomidorów z puszki
- 2 g papryki słodkiej w proszku
- 125 g papryki czerwonej
- płaska łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 60 g żytniego chleba
- 4 g erytrytolu
- 5 g oliwy
Przepis na leczo – sposób przygotowania (z czym podawać leczo?)
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chorizo oraz paprykę kroimy w kostkę.
W rondlu podgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej chorizo.
Kiedy chorizo się zarumieni, dodajemy do niego cebulę i czosnek, smażąc razem do momentu, aż cebula stanie się szklista.
Do podsmażonych składników dodajemy paprykę, następnie ciecierzycę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko razem przez około 5 minut.
Doprawiamy leczo do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką i w razie potrzeby dodajemy erytrytol dla słodyczy. Podajemy z pieczywem.
2. Leczo błyskawiczne z kurczakiem
Przepyszne, zdrowe leczo z pomidorami i kurczakiem – przepis znajdziesz poniżej!
Składniki
- 150 g piersi z kurczaka
- 200 g pomidorów
- 100 g cukinii
- 15 g koncentratu pomidorowego
- 50 g cebuli
- 1 g suszonej bazylii
- płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 100 g bulionu warzywnego
- 5 g oliwy
- 1 g papryki ostrej w proszku
Leczo przepis – przygotowanie dania
W garnku podgrzewamy oliwę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez chwilę. Dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę cukinię.
Pomidory kroimy drobno lub miksujemy na gładki przecier. Następnie dodajemy je do warzyw w garnku wraz z koncentratem pomidorowym.
Całość dusimy przez około 10 minut, po czym dodajemy bulion, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem ze świeżą bazylią. Leczo gotuj jeszcze przez około 15 minut.
3. Leczo z indykiem selerem naciowym i kaszą gryczaną
Składniki
- 200 g piersi z indyka
- 100 g kaszy gryczanej
- 80 g selera naciowego
- papryka czerwona (160 g)
- 60 g cebuli
- 6 g czosnku
- 350 g passaty pomidorowej
- 20 g oliwy
Leczo przepis – przygotowanie dania
Kasza gryczana: ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Warzywa: pokrój w kostkę paprykę, cebulę oraz czosnek. Następnie zeszklij je na rozgrzanej oliwie.
Mięso i seler: indyka oraz seler naciowy pokrój w paski, a potem dodaj do podsmażonych warzyw.
Przyprawy: do całości dodaj passatę, sól oraz pieprz do smaku.
Gotowanie: wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez około 1 godzinę.
Podanie: gotowe leczo serwuj z wcześniej ugotowaną kaszą gryczaną. Smacznego!
4. Dahl z grochu
To bogato aromatyczne danie przygotowywane w jednym garnku, które swoją gęstością przypomina dobrze znane leczo. Spróbuj czegoś innego niż klasyczne leczo!
Składniki
- 90 g grochu
- 90 g bakłażana
- 80 g cebuli
- 2 g mielonego kminu rzymskiego
- 4 g curry
- 400 g pomidorów z puszki
- 10 g imbiru
- 12 g czosnku
- 1 g liści kolendry
- 12 g soku z cytryny
- 10 g oliwy
Prosty przepis na leczo – sposób przygotowania
Rozpoczynamy od rozgrzania oliwy (używamy połowy ilości podanej w przepisie). Następnie drobno siekamy cebulę, czosnek oraz imbir i podsmażamy na patelni. Dodajemy curry i kumin. Następnie wrzucamy groch, zalewamy go wodą (tak, aby poziom wody był około 1 cm powyżej grochu) i gotujemy, aż groch stanie się miękki i napęczniały, w razie potrzeby dolewając wody.
Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na bok, aby puścił wodę, którą później odciskamy. Bakłażana układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, używając trybu termoobieg.
Do gotującego się grochu dodajemy pomidory i sok z cytryny, kontynuując gotowanie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy danie posiekaną kolendrą.
5. Leczo przepis – podsumowanie
Leczo świetnie nadaje się na każdy posiłek w ciągu dnia. Mamy nadzieję, że któryś z przepisów na leczo z powyższego artykułu skradł Twoje serce!
Po więcej kulinarnych inspiracji z dużą ilością warzyw zajrzyj na blog kulinarny Just be FIT (kliknij TUTAJ).
Bibliografia:
- Przepisy na leczo z warzywami pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: Przepisy – Just be FIT, dostęp: 20.03.2024.