kobieta gotuje potrawy z bloga kulinarnego

Blog kulinarny Just be FIT – przepisy kulinarne na każdą okazję!

Ten tekst przeczytasz w 5 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Co można przykładowo zjeść na śniadanie, obiad i kolację
  • Jak przygotować ciasto na biszkoptach
  • Że zdrowe posiłki nie muszą być nudne

Kuchnia to magiczne miejsce! Z prostych składników można wyczarować posiłki dla siebie, znajomych czy całej rodziny. W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów na posiłki, które pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT.

Nie ma znaczenia, czy jesteś początkującym kucharzem czy doświadczonym mistrzem. Z przepisami od Just be FIT nie będziesz chciał wychodzić z kuchni! Baw się warzywami, wykorzystuj sezonowe owoce, bądź z gotowaniem za pan brat. Smacznego!

SPIS TREŚCI:
1. Na śniadanie: kanapka z wędzonym łososiem
2. Na obiad: zupa z cukinią i kurczakiem oraz pulpety z tofu
3. Na deser: ciasto na biszkoptach
4. Na kolację: sałatka z jajkiem
5. Blog kulinarny – podsumowanie

Plan dietetyczny i treningowy online

1. Na śniadanie: kanapka z wędzonym łososiem

Kalorie: 372,95

Białko: 21,11 g

Węglowodany: 38,26 g

Tłuszcz: 15,18 g

Błonnik: 5,39 g

Składniki:

  • bajgiel wieloziarnisty (70 g)
  • 50 g wędzonego łososia
  • 40 g serka kanapkowego
  • 20 g tartego chrzanu ze słoiczka
  • 5 g koperku
  • 10 g kiełków rzodkiewki
  • 40 g świeżego ogórka

Sposób przygotowania:

  1. Bajgle przekrajamy na pół i delikatnie podpiekamy na patelni.
  2. Mieszamy chrzan z serkiem i rozprowadzamy na przekrojonych bajglach.
  3. Na jednej z połówek układamy plasterki łososia, posypujemy posiekanym koperkiem, dodajemy plasterki ogórka i kiełki. Przykrywamy drugą połówką bajgla.

Kanapka z wędzonym łososiem

2. Na obiad: zupa z cukinią i kurczakiem oraz pulpety z tofu

Zupa z cukinią i kurczakiem

Nie ma to jak pożywna, gorąca zupa (np. w środku zimy)!

Kalorie: 357,75

Białko: 30,54 g

Węglowodany: 40,37 g

Tłuszcz: 9,04 g

Błonnik: 6,3 g

Składniki:

  • 5 g oliwy
  • 40 g cebuli
  • 40 g marchwi
  • 150 g ziemniaków
  • 250 g bulionu warzywnego
  • 100 g cukinii
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 10 g szczypiorku
  • 15 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy marchew i smażymy przez kolejne 3 minuty.
  2. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, solimy i kontynuujemy smażenie przez 5 minut. Wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut.
  3. Kiedy ziemniaki zaczynają się mięknąć, dodajemy pokrojoną cukinię i gotujemy przez kolejne 5 minut bez przykrycia.
  4. Do zupy wrzucamy kawałki kurczaka, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po wyłączeniu ognia dodajemy posiekany szczypiorek.
  5. Podając zupę, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Smacznego!

Pulpety z tofu

Świetny pomysł dla niejedzących mięsa (i nie tylko!).

Kalorie: 452,9

Białko: 22,44 g

Węglowodany: 54,28 g

Tłuszcz: 16,28 g

Błonnik: 5,05 g

Składniki:

  • 100 g pomidorów z puszki
  • 3 g octu balsamicznego
  • 4 g oliwy
  • 3 g czosnku
  • 1 g świeżej bazylii
  • 90 g wędzonego tofu (np. Go Vege)
  • 12 g bułki tartej
  • 5 g ciemnego sosu sojowego
  • 3 g musztardy
  • 1 g papryki wędzonej w proszku
  • 1 g suszonego rozmarynu
  • 50 g makaronu

Sposób przygotowania:

  1. Składniki sosu (pomidory z puszki, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, czosnek, bazylia) miksujemy blenderem, a następnie przekładamy do rondelka. Podgrzewamy go przez około 20 minut.
  2. Składniki do pulpecików (tofu, bułka tarta, sos sojowy, musztarda, papryka wędzona, rozmaryn, sól i pieprz) umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą masę.
  3. Formujemy z niej pulpeciki, które smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie.
  4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i łączymy z przygotowanym sosem. Na górze kompozycji układamy upieczone pulpeciki.

Pulpety z tofu

3. Na deser: ciasto na biszkoptach

Kalorie: 905,5

Białko: 69,77 g

Węglowodany: 89,09 g

Tłuszcz: 39,62 g

Błonnik: 2,9 g

Składniki:

  • 250 g sera ricotta
  • 250 g skyru naturalnego
  • 50 g biszkoptów
  • 10 g żelatyny (w proszku)
  • 20 g erytrytolu
  • 100 g borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy stanie się płynna, włączamy do niej po łyżeczce zimnego jogurtu, mieszając aż do połączenia.
  2. W głębokiej misce łączymy ricottę, jogurt, erytrol oraz wcześniej przygotowaną żelatynę. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy do niej pokrojone owoce.
  3. Na biszkopty wyłożone w tortownicy rozprowadzamy naszą serowo-jogurtową masę. Całość wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Smacznego!

Ciasto na biszkoptach

4. Na kolację: sałatka z jajkiem

Kalorie: 499,45

Białko: 28,93 g

Węglowodany: 33,7 g

Tłuszcz: 30,59 g

Błonnik: 8,64 g

Składniki:

  • 110 g jajek
  • 250 g brokułu
  • 30 g rzodkiewki
  • 15 g pestek słonecznika
  • 5 oliwy
  • 6 g soku z cytryny
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 g czosnku
  • 6 g pasta tahini
  • 6 g miodu
  • 1 g papryki wędzonej w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Różyczki brokułu blanszujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut.
  2. Jajka gotujemy do momentu, gdy staną się twarde, co zajmuje mniej więcej 8 minut.
  3. Na suchej patelni delikatnie prażymy nasiona słonecznika.
  4. Na talerzu układamy świeżo umytą sałatę, dodajemy różyczki brokułu oraz rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki.
  5. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie polewamy mieszanką oliwy z oliwek i soku z cytryny.
  6. Dekorujemy danie ugotowanymi jajkami, które możemy podzielić na połówki lub ćwiartki. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem jogurtowym (jogurt, czosnek, tahini, miód i papryka wędzona), którego składniki połączymy w miseczce. Na wierzch wysypujemy uprażone nasiona słonecznika.
  7. Po ułożeniu wszystkich składników, możemy delektować się pyszną sałatką. Smacznego!

5. Blog kulinarny – podsumowanie

Powyższe przepisy to tylko kropla w morzu propozycji na zdrowe posiłki dietetyków Just be FIT. Na blogu kulinarnym (który znajdziesz TUTAJ), znajdziesz przepisy na smaczne dania mięsne, potrawy wegetariańskie, zdrowe sałatki, proste ciasta, szybkie obiady czy dania tradycyjnej kuchni polskiej (sprawdź np. przepis na pierogi z kapustą!).

Przepisy kulinarne od dietetyków Just be FIT + trochę inwencji i posiłek od razu lepiej smakuje! A jeśli wolisz, by ktoś zaplanował Twój jadłospis za Ciebie, skorzystaj z pomocy dietetyków i wypróbuj dietę online od Just be FIT.

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Bibliografia:

  1. Przepisy pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 15.09.2023.

    Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

    Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

    Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

    Dorota Szczypka

    Dietetyk kliniczny

    Jestem magistrem dietetyki klinicznej z obszerną wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie chorób klinicznych.

    Posted in Porady dietetyczne, Zdrowie | Tagged

    Najnowsze artykuły:

    Plan dietetyczny i treningowy online