Przeziębienie? Z artykułu dowiesz się:
- Jak czosnek wpływa na organizm
- Czy imbir to naturalny antybiotyk
- Jak w naturalny sposób walczyć z przeziębieniem
- Jakich produktów unikać podczas przeziębienia
Czujesz, że bierze cię infekcja? Nie sięgaj od razu po leki!
Zawalcz o zdrowie naturalnymi produktami, albo wesprzyj nimi kurację farmakologiczną. Nawet jeśli nie chorujesz, w Polsce sezon przeziębień i gryp trwa przez wiele miesięcy, więc lepiej dobrze się zabezpiecz.
Artykuł przybliży ci kilka produktów żywieniowych, dzięki którym szybciej wrócisz do zdrowia i zwiększysz odporność.
Dowiesz się też, jakie jedzenie podczas choroby jest niewskazane.
SPIS TREŚCI:
1. Żywność, która Ci pomoże
2. Tych produktów unikaj
3. Podsumowanie
Dzięki dobrze zbilansowanej diecie utrzymasz wysoką odporność i zdrowie przez cały rok. Nie wiesz, jak takową ułożyć? Skorzystaj z pomocy dyplomowanych specjalistów z Just be FIT. Stworzą dla ciebie nie tylko indywidualny plan żywieniowy, ale również treningowy. Postaw na doświadczenie ekspertów, a osiągniesz każdy cel znacznie szybciej.
1. Żywność, która Ci pomoże
Istnieje wiele naturalnych sposobów na walkę z przeziębieniem. Niektóre z nich na dobre weszły do masowej tradycji i sięgamy po nie przy każdej infekcji, inne cieszą się mniejszą popularnością.
Czytaj dalej i przekonaj się, co wesprze cię podczas choroby.
Czosnek
Pospolity czosnek uchodzi za jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. Jego skuteczność potwierdzają badania, wedle których spożywanie czosnku skraca czas trwania infekcji i osłabia jej objawy.
Dodatkową zaletą tego warzywa jest uniwersalne zastosowanie. Posłuży jako przyprawa lub dodatek do wielu dań.
Kupisz także wyciąg z czosnku.
Gorąca herbata
Nie tylko gorąca herbata, ale ogólnie gorące napoje sprawiają, że przeziębiona osoba oddycha z większą łatwością. Co więcej, poprawa zachodzi także w przypadku:
- zmęczenia,
- kataru i kichania,
- bólu gardła,
- kaszlu.
Wśród herbat wybór jest ogromny, ale w przypadku przeziębienia najlepiej postaw na białą. To dlatego, że wedle badań działa przeciwwirusowo, dzięki czemu szybciej zwalczysz infekcję.
Ponadto biała herbata cechuje się mniejszą zawartością kofeiny w porównaniu do innych odmian. Ma też lekki, przyjemny smak.
Imbir
Obok czosnku imbir jest kolejnym naturalnym antybiotykiem. Szerzej wykorzystuje go medycyna azjatycka. Przyprawa wspiera pracę układu trawiennego i układu krążenia. Oprócz tego działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, dzięki czemu niweluje objawy przeziębienia.
Dodaj imbir do gorącej herbaty, a stworzysz prawdziwy napar leczniczy!
Miód
Badania pokazują, że miód łagodzi podrażnienie gardła, przez co osłabia kaszel oraz niweluje ból. Wystarczą już 2 łyżeczki, aby poskutkował (sprawdzi się równie dobrze w herbacie lub innym napoju). Testy potwierdziły również, że naturalny miód działa antyoksydacyjnie i przeciwbakteryjnie.
Pamiętaj jednak: nie stosuj tego rozwiązania w przypadku niemowląt!
Papryka chili
Kapsaicyna, którą znajdziesz w papryce chili, wesprze cię w walce z katarem i mokrym kaszlem. To dlatego, że rozgrzewa błony śluzowe i rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu łatwiej oczyścisz drogi oddechowe ze śluzu.
Podobnie jak w przypadku czosnku, papryka chili sprawdzi się jako dodatek do wielu dań.
Rosół
Tradycyjny rosół to nie tylko pyszna i dobrze znana zupa, ale również bogactwo składników odżywczych. Co więcej, liczne badania pokazują, że łagodzi objawy przeziębienia.
Dlaczego?
Wiele nieprzyjemnych dolegliwości związanych z infekcją bierze się ze stanu zapalnego. Wielu naukowców uważa, że rosół łagodzi zapalenie, czyli jednocześnie osłabia objawy przeziębienia.
2. Tych produktów unikaj
Mamy za sobą żywność prozdrowotną, więc teraz przyjrzyjmy się produktom, które działają wręcz przeciwnie podczas przeziębienia.
Czytaj dalej i dowiedz się, czego unikać podczas infekcji.
Alkohol i kofeina
Poza odpowiednim żywieniem, podczas przeziębienia liczy się także nawodnienie. Dzięki dużej ilości płynów organizm lepiej rozrzedza śluz, co sprawia, że swobodniej oddychasz i przełykasz ślinę.
Z tego powodu unikaj alkoholu, który odwadnia. W przypadku napojów kofeinowych sprawa jest mniej oczywista. Najnowsze badania pokazują, że nie wpływają one na ujemny bilans płynów, ale mimo to pij je z umiarem.
Wciąż jednak najważniejsza pozostaje duża ilość wody. Pij przynajmniej 2 litry dziennie.
Przetworzona żywność i jedzenie śmieciowe
Gdy przechodzisz infekcję, twój organizm potrzebuje jeszcze więcej wartościowych składników odżywczych. To dzięki nim ma siłę do walki z chorobą. Jeśli stawiasz na jedzenie śmieciowe lub wysoko przetworzone, nie dostarczysz mu odpowiednich witamin i minerałów.
Postaw przede wszystkim na produkty z dużą ilością witaminy C. Mimo że nie ma badań, które potwierdzałyby jej skuteczność w walce z przeziębieniem, wedle niektórych testów skraca czas jego trwania.
Nie zapominaj, że jakakolwiek obróbka (głównie termiczna) pozbawia produkty większości witaminy C. Dlatego najlepiej jedz je w naturalnej formie.
3. Podsumowanie
Poza odpowiednim żywieniem równie istotny jest wypoczynek. W tym względzie zadbaj przede wszystkim o odpowiednią ilość snu, podczas którego organizm regeneruje się i odzyskuje siły.
W efekcie szybciej wrócisz do zdrowia.
Unikaj także wychodzenia z domu, do pracy i innych kontaktów z ludźmi. Poczekaj z tym, aż wydobrzejesz. W innym wypadku rozniesiesz zarazki i sprawisz, że infekcja się rozprzestrzeni.
Pamiętaj, że dzięki dobrze zbilansowanej diecie utrzymasz wysoką odporność i zdrowie przez cały rok. Nie wiesz, jak takową ułożyć? Skorzystaj z pomocy dyplomowanych specjalistów z Just be FIT. Stworzą dla ciebie nie tylko indywidualny plan żywieniowy, ale również treningowy. Postaw na doświadczenie ekspertów, a osiągniesz każdy cel znacznie szybciej.