sezonowe menu na jesień produkty

Sezonowe menu na jesień – jedz zdrowo i sezonowo z Just be FIT!

Ten tekst przeczytasz w 6 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Jakie przykładowe jesienne potrawy możesz przygotować
  • Jak skorzystać z bogactwa sezonowych warzyw i owoców
  • Jakie rozgrzewające dania możesz przygotować, gdy na zewnątrz chłodno i deszczowo

Z pewnością każdy zdążył zauważyć, że jesień jest już w pełni! Warto więc skorzystać z bogactwa sezonowych warzyw i owoców i wdrożyć do jadłospisu jesienne potrawy.

Jesienne smaki, rozgrzewające dania, słodkości – to wszystko w tym artykule. Jesienne menu od Just be FIT!

SPIS TREŚCI:
1. Zupa krem z dyni z kurczakiem
2. Schab z dynią
3. Pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym
4. Jajka zapiekane w papryce
5. Żółte curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym
6. Sernik szarlotka
7. Sezonowe menu na jesień – podsumowanie

Plan dietetyczny i treningowy online

1. Zupa krem z dyni z kurczakiem

Jesienne menu powinno zawierać zupę. Zwłaszcza zupę dyniową, bo dynia, jak wiadomo, jest jednym z jesiennych sezonowych produktów. Zupa krem z dyni z kurczakiem z pewnością sprawdzi się w chłodne jesienne dni!

kalorie: 369.9, białko: 31.78 g, węglowodany: 26.58 g, tłuszcz: 16.13 g, błonnik: 2.18 g

SKŁADNIKI:

  • 240 g bulionu warzywnego
  • 50 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • 200 g dyni (możesz użyć np. dyni piżmowej, zwyczajnej czy hokkaido)
  • 5 g imbiru
  • 60 g jogurtu greckiego
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 1 g czerwonej papryki chili
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 5 g oliwy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnuszku o grubszym dnie zeszklij na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj starty imbir.

Dynię umyj, obierz, pokrój w kostkę, usuń z niej ziarna i wrzuć do garnka. Duś kilka minut. Następnie dodaj bulion (zamiennie możesz też dodać wodę). Wszystko razem gotuj około 3040 minut (do momentu aż dynia będzie miękka). Dopraw solą, pieprzem i chili do smaku. Dodaj jogurt.

Po ugotowaniu zupę zblenduj na gładki krem

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, przypraw ulubionymi przyprawami i usmaż na oliwie. Dodaj do kremu.

dynia a sezonowe menu na jesień

2. Schab z dynią

W jesiennym menu nie może zabraknąć potraw z dyni. Powyżej zamieściliśmy przepis na zupę dyniową, natomiast teraz przyszedł czas na drugie danie – schab z dynią!

kalorie: 420.7, białko: 27.5 g, węglowodany: 53.1 g, tłuszcz: 11.53 g, błonnik: 3.48 g

SKŁADNIKI:

  • 50 g ryżu basmati
  • 1 g mielonej kurkumy
  • 100 g schabu wieprzowego
  • 1 g suszonego tymianku
  • 1 g suszonego rozmarynu
  • 5 g oliwy
  • 35 g pora
  • 20 g cebuli
  • 4 g czosnku
  • 100 g dyni
  • 100 g bulionu warzywnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaj odrobinę kurkumy do wody dla złocistego koloru. Schab pokrój w plastry i przypraw solą, pieprzem oraz ziołami – tymiankiem i rozmarynem.

Na patelni, na rozgrzewanej oliwie, smaż pokrojone warzywa: por, cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni krótko obsmaż plastry schabu – około minutę z każdej strony. Następnie ułóż mięso na podsmażonych warzywach.

Dynię zetrzyj na tarce i równomiernie rozłóż na schabie. Całość zalej bulionem. Piecz w piekarniku ustawionym na 190 stopni, w trybie góra-dół, przez około 45 minut. Gotowe danie serwuj z aromatycznym ryżem.

Nie masz ochoty na ścieranie dyni na tarce? Co powiesz na schab z dyniowym puree?

Dyniowe puree

Jak zrobić dyniowe puree? Oto jeden ze sposobów: pokrój dynię na grube kawałki, następnie przełóż je do miski, zalej wodą i odstaw na około 10 min. Po tym czasie odsącz dynię i przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej, by kawałki dyni były odwrócone skórką do dołu. Piecz dynię w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40–60 min.

Następnie wyjmij blachę z piekarnika i zeskrob dyniowy miąższ do miski. Zblenduj. Po około 20 min od zblendowania dyni z puree zacznie wychodzić woda. By ją odsączyć możesz np. przelać puree przez sitko.

wykorzystanie dyni w jesiennym menu

3. Pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym

kalorie: 269.09, białko: 6.29 g, węglowodany: 34.68 g, tłuszcz: 14.19 g, błonnik: 7.21 g

SKŁADNIKI:

  • 80 g marchwi
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 100 g selera korzeniowego
  • 100 g dyni
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 24 g soku z cytryny
  • 6 g pasty tahini
  • 6 g czosnku
  • 5 g ciemnego sosu sojowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa pokrój w słupki, skrop olejem, przypraw solą i pieprzem, a następnie piecz w piekarniku ustawionym na 190 stopni (tryb góra-dół) przez około 35 minut.

Składniki na sos (sok z cytryny, tahini, czosnek, sos sojowy) zmieszaj ze sobą i w razie potrzeby dopraw solą.

sezonowe warzywa a jesienne potrawy

4. Jajka zapiekane w papryce

Jesienne menu musi też zawierać faszerowane warzywa, dlatego poniżej zamieszczamy przepis na faszerowaną jajkami paprykę. To danie, które nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też robi wrażenie na talerzu!

kalorie: 508.45, białko: 32.57 g, węglowodany: 22.62 g, tłuszcz: 31.02 g, błonnik: 7.35 g

SKŁADNIKI:

  • 340 g czerwonej papryki
  • jajko (230 g)
  • 10 g masła
  • 5 g natki pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Papryki dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona. Oprósz je solą. Ułóż papryki skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez 15–20 minut.

Po wyjęciu papryk z piekarnika zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni. Ostrożnie wbij po jednym jajku do każdej z papryk, a następnie posyp solą i pieprzem. Na małej tarce zetrzyj odrobinę masła i posyp jajka powstałymi wiórkami.

Włóż papryki z jajkami do piekarnika i piecz przez 10–15 minut – czas zależy od tego, jak bardzo ścięte chcesz uzyskać żółtko.

Po wyjęciu z piekarnika posyp papryki świeżo posiekaną natką pietruszki.

faszerowane warzywa jako jesienne potrawy

5. Żółte curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym

Czas na jedno z bardziej sycących dań z korzennymi przyprawami – curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym! Przygotuj je i ciesz się bogactwem aromatów i smaku!

kalorie: 653.5, białko: 37.49 g, węglowodany: 79.89 g, tłuszcz: 22.87 g, błonnik: 13.4 g

SKŁADNIKI:

  • 50 g ryżu basmati
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 40 g cebuli
  • 6 g czosnku
  • 25 g korzenia pietruszki
  • 100 g selera korzeniowego
  • 100 g pieczarek
  • 80 g czerwonej papryki
  • 5 g imbiru
  • 100 g mleczka kokosowego light
  • 6 g curry
  • 20 g limonki
  • 100 g piersi z indyka
  • 1 g mielonego czosnku
  • 50 g groszku cukrowego

SPOSÓB RPZYGOTOWANIA:

Ryż przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

W głębokim rondlu, na oleju, zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojoną pietruszkę, seler, pieczarki, paprykę oraz starty imbir. Po chwili smażenia dolej wodę i duś warzywa pod przykryciem, aż zmiękną. Następnie warzywa zalej mleczkiem kokosowym, dodaj sól, pieprz, curry, aromatyczny sok i skórkę z limonki. Zblenduj całość na gładki sos, następnie zagotuj.

Indyka pokrój na kawałki o wielkości 2–3 cm, następnie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i resztą oleju.

Groszek cukrowy dokładnie opłucz, lekko podsmaż na patelni, a następnie podduś z odrobiną wody, aby zachować jego chrupkość.

Na dobrze rozgrzanej patelni, smaż kawałki indyka przez około 68 minut, mieszając od czasu do czasu.

Połącz usmażone mięso z sosem i podawaj z ryżem oraz podsmażonym groszkiem cukrowym.

curry a jesienne menu

6. Sernik szarlotka

Pora na coś słodkiego z pysznych sezonowych jabłek! Z poniższego przepisu wyjdzie Ci 10 sugerowanych porcji.

kalorie: 2480.9, białko: 213.02 g, węglowodany: 300.18 g, tłuszcz: 64.77 g, błonnik: 26.03 g

SKŁADNIKI:

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego
  • 70 g budyniu waniliowego (proszek)
  • 10 g cukru waniliowego
  • jajko (110 g)
  • 25 g erytrytolu
  • 500 g jabłek
  • 10 g cynamonu
  • 80 g płatków owsianych
  • 40 g daktyli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masa serowa: twaróg sernikowy zblenduj z budyniem, erytrolem (10 g) oraz cukrem waniliowym. Następnie, dodając jajka, kontynuuj miksowanie do uzyskania gładkiej masy.

Przygotowanie jabłek: jabłka po obraniu pokrój w drobną kostkę, następnie wymieszaj z cukrem pudrem z erytrolu (15 g) oraz cynamonem.

Kruszonka: namoczone daktyle rozdrobnij (np. w blenderze) i połącz z płatkami owsianymi, tworząc chrupiącą masę.

Rozłóż masę serową na spód foremki o średnicy 26 cm, na nią wyłóż warstwę jabłek i posyp przygotowaną kruszonką. Całość włóż do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika, w trybie góra-dół. Po upływie 20 minut obniż temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze przez 40 minut. Wskazane jest umieszczenie pod blaszką naczynia z wodą.

jabłka na szarlotkę do jesiennego menu

7. Sezonowe menu na jesień – podsumowanie

Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nas jesienne dania będą dla Ciebie inspiracją! Jesteśmy pewni, że zaproponowane przez nas jesienne potrawy z pewnością podbiją kubki smakowe Twoje i Twoich bliskich.

Jeśli podane w tym artykule sezonowe menu na jesień to dla Ciebie za mało, zajrzyj na blog kulinarny Just be FIT (TUTAJ). Znajdziesz tam wiele smacznych i zdrowych przepisów na każdą okazję!

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Bibliografia:

  1. Przepisy na jesienne potrawy pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 26.10.2023.

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Dorota Szczypka

Dietetyk kliniczny

Jestem magistrem dietetyki klinicznej z obszerną wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie chorób klinicznych.

Posted in Odchudzanie, Porady dietetyczne | Tagged

Najnowsze artykuły:

Plan dietetyczny i treningowy online