Z artykułu dowiesz się:
- Jakie przykładowe jesienne potrawy możesz przygotować
- Jak skorzystać z bogactwa sezonowych warzyw i owoców
- Jakie rozgrzewające dania możesz przygotować, gdy na zewnątrz chłodno i deszczowo
Z pewnością każdy zdążył zauważyć, że jesień jest już w pełni! Warto więc skorzystać z bogactwa sezonowych warzyw i owoców i wdrożyć do jadłospisu jesienne potrawy.
Jesienne smaki, rozgrzewające dania, słodkości – to wszystko w tym artykule. Jesienne menu od Just be FIT!
SPIS TREŚCI:
1. Zupa krem z dyni z kurczakiem
2. Schab z dynią
3. Pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym
4. Jajka zapiekane w papryce
5. Żółte curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym
6. Sernik szarlotka
7. Sezonowe menu na jesień – podsumowanie
1. Zupa krem z dyni z kurczakiem
Jesienne menu powinno zawierać zupę. Zwłaszcza zupę dyniową, bo dynia, jak wiadomo, jest jednym z jesiennych sezonowych produktów. Zupa krem z dyni z kurczakiem z pewnością sprawdzi się w chłodne jesienne dni!
kalorie: 369.9, białko: 31.78 g, węglowodany: 26.58 g, tłuszcz: 16.13 g, błonnik: 2.18 g
SKŁADNIKI:
- 240 g bulionu warzywnego
- 50 g cebuli
- 10 g czosnku
- 200 g dyni (możesz użyć np. dyni piżmowej, zwyczajnej czy hokkaido)
- 5 g imbiru
- 60 g jogurtu greckiego
- 5 g oleju rzepakowego
- 1 g czerwonej papryki chili
- 100 g piersi z kurczaka
- 5 g oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W garnuszku o grubszym dnie zeszklij na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj starty imbir.
Dynię umyj, obierz, pokrój w kostkę, usuń z niej ziarna i wrzuć do garnka. Duś kilka minut. Następnie dodaj bulion (zamiennie możesz też dodać wodę). Wszystko razem gotuj około 30–40 minut (do momentu aż dynia będzie miękka). Dopraw solą, pieprzem i chili do smaku. Dodaj jogurt.
Po ugotowaniu zupę zblenduj na gładki krem.
Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, przypraw ulubionymi przyprawami i usmaż na oliwie. Dodaj do kremu.
2. Schab z dynią
W jesiennym menu nie może zabraknąć potraw z dyni. Powyżej zamieściliśmy przepis na zupę dyniową, natomiast teraz przyszedł czas na drugie danie – schab z dynią!
kalorie: 420.7, białko: 27.5 g, węglowodany: 53.1 g, tłuszcz: 11.53 g, błonnik: 3.48 g
SKŁADNIKI:
- 50 g ryżu basmati
- 1 g mielonej kurkumy
- 100 g schabu wieprzowego
- 1 g suszonego tymianku
- 1 g suszonego rozmarynu
- 5 g oliwy
- 35 g pora
- 20 g cebuli
- 4 g czosnku
- 100 g dyni
- 100 g bulionu warzywnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaj odrobinę kurkumy do wody dla złocistego koloru. Schab pokrój w plastry i przypraw solą, pieprzem oraz ziołami – tymiankiem i rozmarynem.
Na patelni, na rozgrzewanej oliwie, smaż pokrojone warzywa: por, cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni krótko obsmaż plastry schabu – około minutę z każdej strony. Następnie ułóż mięso na podsmażonych warzywach.
Dynię zetrzyj na tarce i równomiernie rozłóż na schabie. Całość zalej bulionem. Piecz w piekarniku ustawionym na 190 stopni, w trybie góra-dół, przez około 45 minut. Gotowe danie serwuj z aromatycznym ryżem.
Nie masz ochoty na ścieranie dyni na tarce? Co powiesz na schab z dyniowym puree?
Dyniowe puree
Jak zrobić dyniowe puree? Oto jeden ze sposobów: pokrój dynię na grube kawałki, następnie przełóż je do miski, zalej wodą i odstaw na około 10 min. Po tym czasie odsącz dynię i przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej, by kawałki dyni były odwrócone skórką do dołu. Piecz dynię w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40–60 min.
Następnie wyjmij blachę z piekarnika i zeskrob dyniowy miąższ do miski. Zblenduj. Po około 20 min od zblendowania dyni z puree zacznie wychodzić woda. By ją odsączyć możesz np. przelać puree przez sitko.
3. Pieczone warzywa korzeniowe z sosem sezamowym
kalorie: 269.09, białko: 6.29 g, węglowodany: 34.68 g, tłuszcz: 14.19 g, błonnik: 7.21 g
SKŁADNIKI:
- 80 g marchwi
- 50 g korzenia pietruszki
- 100 g selera korzeniowego
- 100 g dyni
- 10 g oleju rzepakowego
- 24 g soku z cytryny
- 6 g pasty tahini
- 6 g czosnku
- 5 g ciemnego sosu sojowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa pokrój w słupki, skrop olejem, przypraw solą i pieprzem, a następnie piecz w piekarniku ustawionym na 190 stopni (tryb góra-dół) przez około 35 minut.
Składniki na sos (sok z cytryny, tahini, czosnek, sos sojowy) zmieszaj ze sobą i w razie potrzeby dopraw solą.
4. Jajka zapiekane w papryce
Jesienne menu musi też zawierać faszerowane warzywa, dlatego poniżej zamieszczamy przepis na faszerowaną jajkami paprykę. To danie, które nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też robi wrażenie na talerzu!
kalorie: 508.45, białko: 32.57 g, węglowodany: 22.62 g, tłuszcz: 31.02 g, błonnik: 7.35 g
SKŁADNIKI:
- 340 g czerwonej papryki
- jajko (230 g)
- 10 g masła
- 5 g natki pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Papryki dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona. Oprósz je solą. Ułóż papryki skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez 15–20 minut.
Po wyjęciu papryk z piekarnika zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni. Ostrożnie wbij po jednym jajku do każdej z papryk, a następnie posyp solą i pieprzem. Na małej tarce zetrzyj odrobinę masła i posyp jajka powstałymi wiórkami.
Włóż papryki z jajkami do piekarnika i piecz przez 10–15 minut – czas zależy od tego, jak bardzo ścięte chcesz uzyskać żółtko.
Po wyjęciu z piekarnika posyp papryki świeżo posiekaną natką pietruszki.
5. Żółte curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym
Czas na jedno z bardziej sycących dań z korzennymi przyprawami – curry z indykiem, ryżem i groszkiem cukrowym! Przygotuj je i ciesz się bogactwem aromatów i smaku!
kalorie: 653.5, białko: 37.49 g, węglowodany: 79.89 g, tłuszcz: 22.87 g, błonnik: 13.4 g
SKŁADNIKI:
- 50 g ryżu basmati
- 5 g oleju rzepakowego
- 40 g cebuli
- 6 g czosnku
- 25 g korzenia pietruszki
- 100 g selera korzeniowego
- 100 g pieczarek
- 80 g czerwonej papryki
- 5 g imbiru
- 100 g mleczka kokosowego light
- 6 g curry
- 20 g limonki
- 100 g piersi z indyka
- 1 g mielonego czosnku
- 50 g groszku cukrowego
SPOSÓB RPZYGOTOWANIA:
Ryż przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
W głębokim rondlu, na oleju, zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojoną pietruszkę, seler, pieczarki, paprykę oraz starty imbir. Po chwili smażenia dolej wodę i duś warzywa pod przykryciem, aż zmiękną. Następnie warzywa zalej mleczkiem kokosowym, dodaj sól, pieprz, curry, aromatyczny sok i skórkę z limonki. Zblenduj całość na gładki sos, następnie zagotuj.
Indyka pokrój na kawałki o wielkości 2–3 cm, następnie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i resztą oleju.
Groszek cukrowy dokładnie opłucz, lekko podsmaż na patelni, a następnie podduś z odrobiną wody, aby zachować jego chrupkość.
Na dobrze rozgrzanej patelni, smaż kawałki indyka przez około 6–8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Połącz usmażone mięso z sosem i podawaj z ryżem oraz podsmażonym groszkiem cukrowym.
6. Sernik szarlotka
Pora na coś słodkiego z pysznych sezonowych jabłek! Z poniższego przepisu wyjdzie Ci 10 sugerowanych porcji.
kalorie: 2480.9, białko: 213.02 g, węglowodany: 300.18 g, tłuszcz: 64.77 g, błonnik: 26.03 g
SKŁADNIKI:
- 1 kg sera twarogowego półtłustego
- 70 g budyniu waniliowego (proszek)
- 10 g cukru waniliowego
- jajko (110 g)
- 25 g erytrytolu
- 500 g jabłek
- 10 g cynamonu
- 80 g płatków owsianych
- 40 g daktyli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masa serowa: twaróg sernikowy zblenduj z budyniem, erytrolem (10 g) oraz cukrem waniliowym. Następnie, dodając jajka, kontynuuj miksowanie do uzyskania gładkiej masy.
Przygotowanie jabłek: jabłka po obraniu pokrój w drobną kostkę, następnie wymieszaj z cukrem pudrem z erytrolu (15 g) oraz cynamonem.
Kruszonka: namoczone daktyle rozdrobnij (np. w blenderze) i połącz z płatkami owsianymi, tworząc chrupiącą masę.
Rozłóż masę serową na spód foremki o średnicy 26 cm, na nią wyłóż warstwę jabłek i posyp przygotowaną kruszonką. Całość włóż do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika, w trybie góra-dół. Po upływie 20 minut obniż temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze przez 40 minut. Wskazane jest umieszczenie pod blaszką naczynia z wodą.
7. Sezonowe menu na jesień – podsumowanie
Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nas jesienne dania będą dla Ciebie inspiracją! Jesteśmy pewni, że zaproponowane przez nas jesienne potrawy z pewnością podbiją kubki smakowe Twoje i Twoich bliskich.
Jeśli podane w tym artykule sezonowe menu na jesień to dla Ciebie za mało, zajrzyj na blog kulinarny Just be FIT (TUTAJ). Znajdziesz tam wiele smacznych i zdrowych przepisów na każdą okazję!
Bibliografia:
- Przepisy na jesienne potrawy pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 26.10.2023.