kobieta przygotowuje ciasto według przepisu na ciasto

Przepisy na ciasto. Łatwe pomysły na ciasto – wypróbuj!

Ten tekst przeczytasz w 6 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować ciasto bez pieczenia?
  • Czy da się przygotować szybkie ciasto czekoladowe?
  • Jak przygotować idealny sernik?
  • Co zrobić, by ciasto drożdżowe było puszyste?

Uwielbiasz, kiedy zapach pieczonego ciasta roznosi się po całym domu i szukasz nowych przepisów na ciasta? Dobrze trafiłeś! W tym artykule znajdziesz przepisy na klasyczne ciasta domowe w lżejszych wersjach. Przygotuj ciasta z Just be FIT i przekonaj się, że przepyszne ciasta bez cukru mogą smakować tak samo jak ich klasyczne odpowiedniki.

Przygotowanie domowych deserów naprawdę nie jest trudne. Wypróbuj poniższe przepisy na ciasta!

SPIS TREŚCI:
1. Ciasta bez pieczenia – kremowe ciasto z owocami (dla fanów ciasta na zimno)
2. Szybkie ciasto czekoladowe – brownie z fasoli z bananem i mango
3. Ciasto z jabłkami – tarta z jabłkami z kratką
4. Puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami (dla fanów ciasta z owocami)
5. Pyszne ciasto marchewkowe z kakao
6. Idealny sernik waniliowy sernik z nerkowców
7. Przepisy – ciasta na każdą okazję w zdrowszych wersjach (podsumowanie)

1. Ciasta bez pieczenia – kremowe ciasto z owocami (dla fanów ciasta na zimno)

Jeśli uwielbiasz desery bez pieczenia lub nie masz piekarnika w swojej kuchni, to kremowe ciasto z owocami jest propozycją dla Ciebie!

kalorie: 1164.52, białko: 22.24 g, węglowodany: 138.16 g, tłuszcz: 64.57 g, błonnik: 14.38 g

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g daktyli
  • 25 g orzechów włoskich
  • 3 g oleju rzepakowego
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 25 g syropu klonowego
  • 150 g borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania:

Orzechy i daktyle: orzechy włoskie, nerkowca oraz daktyle namaczamy w ciepłej wodzie. Optymalnie zostawić je na całą noc, aby stały się odpowiednio miękkie.

Baza ciasta: zblendować razem płatki owsiane, namoczone orzechy oraz daktyle, aby uzyskać jednolitą masę. Masę przekładamy do wcześniej olejem wysmarowanej formy i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Krem: zblendowane razem namoczone orzechy nerkowca, mleczko kokosowe i syrop klonowy przenosimy do lodówki na około 30 minut, aby nabrały konsystencji.

Finalny krok: na schłodzoną bazę ciasta wylewamy przygotowany krem. Całość chłodzimy w lodówce jeszcze przez 20 minut.

Dekoracja: przed podaniem, dekorujemy ciasto świeżymi owocami lasu.

borówki amerykańskie w przepisie na ciasto

2. Szybkie ciasto czekoladowe – brownie z fasoli z bananem i mango

Idealne ciasto czekoladowe z dużą ilością kakao i ciemnej czekolady… Przepis znajdziesz poniżej!

kalorie: 1627.13, białko: 48.92 g, węglowodany: 235.84 g, tłuszcz: 66.74 g, błonnik: 47.09 g

Składniki:

  • 240 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 20 g kakao
  • 10 g siemienia lnianego
  • 50 g ciemnej czekolady (70–85%)
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 100 g mleka 2%
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 120 g banana
  • 280 g mango

Sposób przygotowania (4 sugerowane porcje):

Najpierw mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.

Siemię lniane zalewamy wrzątkiem – wystarczy 50 ml.

Czekoladę delikatnie topimy w kąpieli wodnej. Fasolę odcedzamy z zalewy. Do miski blendera wkładamy mleko, dobrze odcedzoną fasolę, stopioną czekoladę, olej, napęczniałe siemię lniane oraz banana, a następnie miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.

Połączone wcześniej składniki suche delikatnie łączymy z masą fasolową. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 20×20 cm.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, używając funkcji góra-dół, przez około 30 minut.

Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu, brownie możemy podać z dodatkiem świeżego, pokrojonego w kostkę lub zmiksowanego na gładkie purée mango.

przepisy na ciasto brownie

3. Ciasto z jabłkami – tarta z jabłkami z kratką

Jabłkowa szarlotka domowa – idealna na chłodne wieczory!

kalorie: 2319.7, białko: 38.92 g, węglowodany: 361.33 g, tłuszcz: 109.93 g, błonnik: 59.29 g

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 120 g masła
  • jajka (56 g)
  • 1200 g jabłek
  • 16 g cynamonu
  • 30 g erytrytolu
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania (6 sugerowanych porcji):

Aby przygotować ciasto, wszystkie składniki powinny być zimne. Do miski przekładamy jajko, kostkę masła, sól oraz mąkę pełnoziarnistą. Ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Jabłka obieramy, następnie kroimy w paseczki lub kosteczkę, mieszając z cynamonem i erytrolem. Pozostawiamy na bok na około 20 minut. Odciskamy nadmiar soku z jabłek, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Dzielimy ciasto na trzy części: dwie z nich stanowią bazę, a jedna trzecia będzie tworzyć kratkę na wierzchu. Rozwałkowujemy ciasto, układamy w formie, następnie wykładamy nadzienie z jabłek i przykrywamy paskami ciasta. Możemy posmarować wierzch ciasta jajkiem, aby uzyskać bardziej błyszczący efekt.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C (tryb góra-dół) przez około 50 minut. Po upieczeniu studzimy tarte na metalowej kratce.

przepisy na ciasto tartę z jabłkami z kratką

4. Puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami (dla fanów ciasta z owocami)

Czy przygotowanie ciasta drożdżowego może być proste? Oczywiście! Poniżej przepis na proste drożdżowe ciasto z dodatkiem truskawek. Smak lata na talerzu!

kalorie: 3246.4, białko: 86.66 g, węglowodany: 555.61 g, tłuszcz: 105.22 g, błonnik: 17.72 g

Składniki:

  • 250 g mleka 1,5%
  • jajka (165 g)
  • 150 g ksylitolu
  • 80 g oleju rzepakowego
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 15 g drożdży
  • 250 g truskawek

Sposób przygotowania (5 sugerowanych porcji):

Składniki ciasta (mleko, jajka, ksylitol, olej, mąka, drożdże) łączymy ze sobą. Wyrobione ciasto wyrabiamy przez około 6 minut, a następnie odstawiamy na godzinę pod przykryciem folii spożywczej.

Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na blacie, przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy kilkoma truskawkami. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni, w trybie góra-dół.

W rondelku przyrządzamy mus z truskawek i podajemy w towarzystwie ciasta. Smacznego!

składniki z przepisu na ciasto

5. Pyszne ciasto marchewkowe z kakao

kalorie: 2982.08, białko: 70.62 g, węglowodany: 452.54 g, tłuszcz: 147.33 g, błonnik: 45.99 g

Składniki:

  • 160 g marchwi
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 195 g ksylitolu
  • 100 g oleju rzepakowego
  • jajka (112 g)
  • 20 g kakao
  • 30 g orzechów włoskich
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 g proszku do pieczenia

Sposób przygotowania (12 sugerowanych porcji):

Marchewki myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki.

W misce łączymy mąkę, ksylitol, kakao, posiekane orzechy i proszek do pieczenia, dokładnie mieszając składniki.

W oddzielnej misce ubijamy jajka do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy olej i jogurt, nie przerywając miksowania.

Do mokrych składników dodajemy startą marchew i wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników. Całość mieszamy delikatnie, aby składniki się połączyły.

Przygotowaną masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, w trybie góra-dół, przez około 50–60 minut.

marchewki potrzebne by zrobić ciasto

6. Idealny sernik waniliowy sernik z nerkowców

Szukasz przepisu na idealne ciasto, a konkretnie na idealny sernik? Już nie musisz! Poniżej przepis na idealny waniliowy sernik.

kalorie: 3006.53, białko: 80.15 g, węglowodany: 238.54 g, tłuszcz: 221.98 g, błonnik: 26.94 g

Składniki:

  • 300 g orzechów nerkowca
  • 3 g ekstraktu waniliowego
  • 60 g ksylitolu
  • 12 g soku z cytryny
  • 20 g masła
  • 50 g napoju owsianego
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g płatków owsianych
  • 40 g daktyli
  • 15 g margaryny roślinnej

Sposób przygotowania (8 sugerowanych porcji):

Na początek, nerkowce moczymy przez co najmniej 6 godzin – najlepiej zostawić je na noc.

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a potem odcedzamy.

Składniki bazy (migdały, orzechy włoskie, płatki owsiane, daktyle, margaryna) dokładnie miksujemy w blenderze, następnie wykładamy masę do formy o średnicy 18 cm i chłodzimy w lodówce.

Z nerkowców odlewamy wodę.

Wszystkie składniki na waniliową masę (nerkowce, ksylitol, sok z cytryny, masło, napój owsiany) blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, przekładamy do uprzednio przygotowanej formy i stawiamy w zamrażarce na minimum 2 godziny.

Kiedy sernik stężeje – jest gotowy do podania. Smacznego!

orzechy jako składniki w przepisach na ciasto

7. Przepisy – ciasta na każdą okazję w zdrowszych wersjach (podsumowanie)

Mamy nadzieję, że powyższe przepisy na efektowne ciasta przypadną Ci do gustu. Przygotuj te ciekawe ciasta dla swoich bliskich – z pewnością będą to jedne z najlepszych ciast jakie jedli! 🙂

Po więcej przepisów na ciasta zajrzyj na blog kulinarny Just be FIT (kliknij TUTAJ).

Plan dietetyczny i treningowy online

Bibliografia:

  1. Przepisy użyte w artykule pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 10.01.2024.

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Aleksandra Baran

Dyplomowany dietetyk

Dietetykiem w teorii i w praktyce zostałam 9 lat temu kończąc tytuł inżyniera, a w późniejszym czasie również i magistra dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Posted in Odchudzanie, Porady dietetyczne | Tagged

Najnowsze artykuły:

Plan dietetyczny i treningowy online