kobieta i pomysły na kanapki

Pomysły na kanapki – przepisy od dietetyków

Ten tekst przeczytasz w 5 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Jakie kanapki warto przygotować (poznasz 7 przepisów!)
  • Jak przygotować pastę jajeczną
  • Jak przygotować kanapkę z halloumi
  • Jak przygotować tortillę z kurczakiem i musztardowym sosem

Z pewnością każdy z nas je kanapki. Można je przygotować szybko, na różne sposoby i z różnych składników. Co więcej, każdy każdy będzie w stanie je zrobić i nadadzą się na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację.

Masz ochotę na kanapki, ale nie masz pomysłu z czym je zrobić? Ten artykuł jest dla Ciebie! Poznaj pomysły na kanapki od dietetyków Just be FIT.

SPIS TREŚCI:
1. Kanapka z pastą jajeczną, serem żółtym, szczypiorkiem i suszonymi pomidorami
2. Pasta z tuńczyka z grzankami
3. Kanapka z grillowanym halloumi i zielonym pesto
4. Kanapka z hummusem, serem, wędliną i pomidorem
5. Tortilla z kurczakiem i musztardowym sosem
6. Bruschetta z wędzonym tofu i pomidorami
7. Bruschetta z fetą i pomidorami na bagietce czosnkowej
8. Podsumowanie

Plan dietetyczny i treningowy online

1. Kanapka z pastą jajeczną, serem żółtym, szczypiorkiem i suszonymi pomidorami

Pomysł na kanapki z jajkiem, a właściwie z pastą jajeczną, które zachwycą dorosłych i dzieci!

Kcal: 522,3

B: 27,9 g

T: 21,39 g

W: 58,97 g

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki (40 g) jogurtu naturalnego
  • 20 g żółtego sera
  • 1 łyżka (5 g) szczypiorku
  • 1 (20 g) suszony pomidor w zalewie z oleju
  • 1 (90 g) bułka grahamka

Przygotowanie:

W tym przepisie kluczowa jest pasta jajeczna: jajko ugotuj na twardo, następnie obierz ze skorupki i jeszcze ciepłe rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z jogurtem. Ser żółty zetrzyj na tarce i dodaj do pasty jajecznej. Na koniec dodaj szczypiorek i pokrojone suszone pomidory. Całość wymieszaj.

Zjedz z pieczywem.

jajka do kanapek

2. Pasta z tuńczyka z grzankami

Kcal: 436,93

B: 36,9 g

T: 16,62 g

W: 38,18 g

Składniki:

  • 2 kromki (60 g) chleba graham
  • 85 g tuńczyka konserwowego w wodzie
  • 75 g sera twarogowego półtłustego
  • 1,5 łyżki (30 g) jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka (10 g) oliwy
  • 2 szczypty soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 szczypty papryki wędzonej w proszku
  • 0,25 (57,5 g) papryki czerwonej

Przygotowanie:

Chleb podgrzej w tosterze lub na suchej patelni.

Teraz czas zająć się tuńczykiem: dokładnie go odsącz i zblenduj razem z resztą składników do uzyskania pasty.

Nałóż na grzanki pastę i paprykę.

tuńczyk do kanapek

3. Kanapka z grillowanym halloumi i zielonym pesto

Kcal: 768,45

B: 30,41 g

T: 42.64 g

W: 75,22 g

Składniki:

  • 2 plastry (80 g) Halloumi
  • 120 g groszku zielonego konserwowego
  • 0,25 łyżeczki (1,5 g) soli
  • 0,25 łyżeczki (1 g) pieprzu czarnego
  • 2 szczypty ostrej papryki w proszku
  • 1 ząbek (5 g) czosnku
  • 0,5 (70 g) awokado
  • 1 łyżka (10 g) oliwy
  • 1 (90 g) bułka grahamka
  • 1 garść (20 g) rukoli

Przygotowanie:

Halloumi zgrilluj na patelni grillowej.

Groszek przepłucz, wsyp do kielicha blendera razem z przyprawami, awokado i oliwą. Zblenduj na gładką masę, w razie potrzeby dolej wody.

Przygotowaną pastą posmaruj przepołowioną bułkę. Na połówki bułki nałóż sałatę oraz halloumi.

zgrillowane halloumi na kanapki

4. Kanapka z hummusem, serem, wędliną i pomidorem

Jeśli szukasz pomysłu na szybką kanapkę, poniższy przepis jest dla Ciebie!

Kcal: 587,78

B: 38,37 g

T: 25,69 g

W: 55,85 g

Składniki:

  • 3 kromki (90 g) chleba graham
  • 3 łyżeczki (45 g) hummusu
  • 3 plastry (60 g) sera żółtego
  • 6 plastrów (54 g) wędliny z kurczaka
  • 0,5 (85 g) pomidora
  • 1 garść (25 g) miksu sałat

Przygotowanie:

Chleb posmaruj hummusem (to pyszny i sycący dodatek do kanapek!), następnie udekoruj plasterkami sera i wędliny. Dodaj do tego pomidor i sałatę. Smacznego!

hummus na kanapki

5. Tortilla z kurczakiem i musztardowym sosem

Nie przepadasz za chlebem? Być może tortilla jest rozwiązaniem dla ciebie!

Kcal: 428,37

B: 29,82 g

T: 14,29 g

W: 45,83 g

Składniki:

  • 1 placek (62 g) tortilli z pełnego ziarna
  • 1 garść (20 g) rukoli
  • 0,5 (22,5 g) marchwi
  • 1 łyżeczka (10 g) musztardy
  • 2 łyżeczki (16 g) miodu
  • 1 łyżeczka (3 g) soku z cytryny
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 2 szczypty papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka (5 g) oliwy

Przygotowanie:

Obierz marchew, a następnie zetrzyj obieraczką na cienkie plastry.

Wymieszaj musztardę, miód i sok z cytryny – powstanie sos.

Kurczaka przypraw solą, pieprzem i słodką papryką, podsmaż na patelni z oliwą.

Na tortillę nałóż kurczaka. Dodaj sałatę i marchew, polej sosem i zwiń w rulon. Tortillę możesz zjeść na zimno lub na ciepło (podgrzej w opiekaczu lub piekarniku). Możesz też np. przygotować ją wieczorem, przechować w lodówce i zjeść rano na śniadanie.

tortilla do kanapek

6. Bruschetta z wędzonym tofu i pomidorami

Kcal: 512,69

B: 27,81 g

T: 23,42 g

W: 54,6 g

Składniki:

  • 3 kromki (90 g) chleba graham
  • 1 łyżeczka (5 g) oliwy
  • 1 ząbek (5 g) czosnku
  • 1 (170 g) pomidor
  • 30 g sera żółtego
  • 0,5 opakowania (90 g) tofu wędzonego
  • 1 łyżeczka (6 g) natki pietruszki

Przygotowanie:

Chleb posmaruj z obu stron oliwą i startym czosnkiem, a następnie podsmaż na suchej patelni, aż stanie się chrupki. Przewróć na drugą stronę, wtedy na wierzchnią stronę chleba połóż pokrojone w plastry tofu i pomidory. Posyp startym serem i natką pietruszki. Gotowe!

tofu na kanapki

7. Bruschetta z fetą i pomidorami na bagietce czosnkowej

Kcal: 543,81

B: 17,74 g

T: 31,5 g

W: 47,77 g

Składniki:

  • 1 (170 g) pomidor
  • 1 ząbek (5 g) czosnku
  • 1 łyżka (2,5 g) suszonej bazylii
  • 1 szczypta soli
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • 0,5 (82,5g) bagietki czosnkowej (znajdziesz np. w Biedronce)
  • 2 łyżeczki (10 g) oliwy
  • 2 plastry (60 g) sera feta

Przygotowanie:

Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj z pomidorami, bazylią, solą i pieprzem.

Natrzyj pieczywo oliwą, połóż na nie pokruszony ser feta.

Rozgrzej piekarnik do 180 st C i piecz grzanki przez 5-10 minut, by lekko się zrumieniły.

feta z warzywami

8. Podsumowanie

Kanapki są dowodem na to, że proste składniki mogą stać się czymś wyjątkowym. Oferują wygodę, wszechstronność i smak. Szybki posiłek? Zdrowa przekąska? Eksperymenty w kuchni? Na zimno? Na ciepło? Kanapki to zawsze dobry wybór!

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Bibliografia:

  1. Przepisy na pomysły na kanapki pochodzą od dietetyków Just be FIT, online: https://justbefit.pl/, dostęp: 11.09.2023.

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Aleksandra Baran

Dyplomowany dietetyk

Dietetykiem w teorii i w praktyce zostałam 9 lat temu kończąc tytuł inżyniera, a w późniejszym czasie również i magistra dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Posted in Odchudzanie, Porady dietetyczne | Tagged

Najnowsze artykuły:

Plan dietetyczny i treningowy online