Z artykułu dowiesz się:
- Jakie kanapki warto przygotować (poznasz 7 przepisów!)
- Jak przygotować pastę jajeczną
- Jak przygotować kanapkę z halloumi
- Jak przygotować tortillę z kurczakiem i musztardowym sosem
Z pewnością każdy z nas je kanapki. Można je przygotować szybko, na różne sposoby i z różnych składników. Co więcej, każdy każdy będzie w stanie je zrobić i nadadzą się na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację.
Masz ochotę na kanapki, ale nie masz pomysłu z czym je zrobić? Ten artykuł jest dla Ciebie! Poznaj pomysły na kanapki od dietetyków Just be FIT.
SPIS TREŚCI:
1. Kanapka z pastą jajeczną, serem żółtym, szczypiorkiem i suszonymi pomidorami
2. Pasta z tuńczyka z grzankami
3. Kanapka z grillowanym halloumi i zielonym pesto
4. Kanapka z hummusem, serem, wędliną i pomidorem
5. Tortilla z kurczakiem i musztardowym sosem
6. Bruschetta z wędzonym tofu i pomidorami
7. Bruschetta z fetą i pomidorami na bagietce czosnkowej
8. Podsumowanie
1. Kanapka z pastą jajeczną, serem żółtym, szczypiorkiem i suszonymi pomidorami
Pomysł na kanapki z jajkiem, a właściwie z pastą jajeczną, które zachwycą dorosłych i dzieci!
Kcal: 522,3
B: 27,9 g
T: 21,39 g
W: 58,97 g
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki (40 g) jogurtu naturalnego
- 20 g żółtego sera
- 1 łyżka (5 g) szczypiorku
- 1 (20 g) suszony pomidor w zalewie z oleju
- 1 (90 g) bułka grahamka
Przygotowanie:
W tym przepisie kluczowa jest pasta jajeczna: jajko ugotuj na twardo, następnie obierz ze skorupki i jeszcze ciepłe rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z jogurtem. Ser żółty zetrzyj na tarce i dodaj do pasty jajecznej. Na koniec dodaj szczypiorek i pokrojone suszone pomidory. Całość wymieszaj.
Zjedz z pieczywem.
2. Pasta z tuńczyka z grzankami
Kcal: 436,93
B: 36,9 g
T: 16,62 g
W: 38,18 g
Składniki:
- 2 kromki (60 g) chleba graham
- 85 g tuńczyka konserwowego w wodzie
- 75 g sera twarogowego półtłustego
- 1,5 łyżki (30 g) jogurtu naturalnego
- 1 łyżka (10 g) oliwy
- 2 szczypty soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego
- 2 szczypty papryki wędzonej w proszku
- 0,25 (57,5 g) papryki czerwonej
Przygotowanie:
Chleb podgrzej w tosterze lub na suchej patelni.
Teraz czas zająć się tuńczykiem: dokładnie go odsącz i zblenduj razem z resztą składników do uzyskania pasty.
Nałóż na grzanki pastę i paprykę.
3. Kanapka z grillowanym halloumi i zielonym pesto
Kcal: 768,45
B: 30,41 g
T: 42.64 g
W: 75,22 g
Składniki:
- 2 plastry (80 g) Halloumi
- 120 g groszku zielonego konserwowego
- 0,25 łyżeczki (1,5 g) soli
- 0,25 łyżeczki (1 g) pieprzu czarnego
- 2 szczypty ostrej papryki w proszku
- 1 ząbek (5 g) czosnku
- 0,5 (70 g) awokado
- 1 łyżka (10 g) oliwy
- 1 (90 g) bułka grahamka
- 1 garść (20 g) rukoli
Przygotowanie:
Halloumi zgrilluj na patelni grillowej.
Groszek przepłucz, wsyp do kielicha blendera razem z przyprawami, awokado i oliwą. Zblenduj na gładką masę, w razie potrzeby dolej wody.
Przygotowaną pastą posmaruj przepołowioną bułkę. Na połówki bułki nałóż sałatę oraz halloumi.
4. Kanapka z hummusem, serem, wędliną i pomidorem
Jeśli szukasz pomysłu na szybką kanapkę, poniższy przepis jest dla Ciebie!
Kcal: 587,78
B: 38,37 g
T: 25,69 g
W: 55,85 g
Składniki:
- 3 kromki (90 g) chleba graham
- 3 łyżeczki (45 g) hummusu
- 3 plastry (60 g) sera żółtego
- 6 plastrów (54 g) wędliny z kurczaka
- 0,5 (85 g) pomidora
- 1 garść (25 g) miksu sałat
Przygotowanie:
Chleb posmaruj hummusem (to pyszny i sycący dodatek do kanapek!), następnie udekoruj plasterkami sera i wędliny. Dodaj do tego pomidor i sałatę. Smacznego!
5. Tortilla z kurczakiem i musztardowym sosem
Nie przepadasz za chlebem? Być może tortilla jest rozwiązaniem dla ciebie!
Kcal: 428,37
B: 29,82 g
T: 14,29 g
W: 45,83 g
Składniki:
- 1 placek (62 g) tortilli z pełnego ziarna
- 1 garść (20 g) rukoli
- 0,5 (22,5 g) marchwi
- 1 łyżeczka (10 g) musztardy
- 2 łyżeczki (16 g) miodu
- 1 łyżeczka (3 g) soku z cytryny
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 1 szczypta soli
- 2 szczypty papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka (5 g) oliwy
Przygotowanie:
Obierz marchew, a następnie zetrzyj obieraczką na cienkie plastry.
Wymieszaj musztardę, miód i sok z cytryny – powstanie sos.
Kurczaka przypraw solą, pieprzem i słodką papryką, podsmaż na patelni z oliwą.
Na tortillę nałóż kurczaka. Dodaj sałatę i marchew, polej sosem i zwiń w rulon. Tortillę możesz zjeść na zimno lub na ciepło (podgrzej w opiekaczu lub piekarniku). Możesz też np. przygotować ją wieczorem, przechować w lodówce i zjeść rano na śniadanie.
6. Bruschetta z wędzonym tofu i pomidorami
Kcal: 512,69
B: 27,81 g
T: 23,42 g
W: 54,6 g
Składniki:
- 3 kromki (90 g) chleba graham
- 1 łyżeczka (5 g) oliwy
- 1 ząbek (5 g) czosnku
- 1 (170 g) pomidor
- 30 g sera żółtego
- 0,5 opakowania (90 g) tofu wędzonego
- 1 łyżeczka (6 g) natki pietruszki
Przygotowanie:
Chleb posmaruj z obu stron oliwą i startym czosnkiem, a następnie podsmaż na suchej patelni, aż stanie się chrupki. Przewróć na drugą stronę, wtedy na wierzchnią stronę chleba połóż pokrojone w plastry tofu i pomidory. Posyp startym serem i natką pietruszki. Gotowe!
7. Bruschetta z fetą i pomidorami na bagietce czosnkowej
Kcal: 543,81
B: 17,74 g
T: 31,5 g
W: 47,77 g
Składniki:
- 1 (170 g) pomidor
- 1 ząbek (5 g) czosnku
- 1 łyżka (2,5 g) suszonej bazylii
- 1 szczypta soli
- 2 szczypty czarnego pieprzu
- 0,5 (82,5g) bagietki czosnkowej (znajdziesz np. w Biedronce)
- 2 łyżeczki (10 g) oliwy
- 2 plastry (60 g) sera feta
Przygotowanie:
Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj z pomidorami, bazylią, solą i pieprzem.
Natrzyj pieczywo oliwą, połóż na nie pokruszony ser feta.
Rozgrzej piekarnik do 180 st C i piecz grzanki przez 5-10 minut, by lekko się zrumieniły.
8. Podsumowanie
Kanapki są dowodem na to, że proste składniki mogą stać się czymś wyjątkowym. Oferują wygodę, wszechstronność i smak. Szybki posiłek? Zdrowa przekąska? Eksperymenty w kuchni? Na zimno? Na ciepło? Kanapki to zawsze dobry wybór!
Bibliografia:
- Przepisy na pomysły na kanapki pochodzą od dietetyków Just be FIT, online: https://justbefit.pl/, dostęp: 11.09.2023.