Mamy nadzieję, że spodoba Ci się ten artykuł.Jeżeli potrzebujesz pomocy dietetyka i trenera kliknij tutaj!
pomysł na śniadanie bez chleba - owsianka

Śniadanie bez chleba – poznaj sposoby na smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie!

Ten tekst przeczytasz w 5 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Czy śniadanie bez chleba może być sycące
  • Jakie są przykładowe przepisy na śniadanie bez chleba

Chleb jest jednym z fundamentów dietetycznych zachodniej kultury, przez co większość z nas nie wyobraża sobie życia bez niego — a już na pewno śniadania! W końcu chleb dobieramy do jajecznicy, kiełbasy, sałatki… o kanapkach już nie wspominając.

Oczywiście ma to swoje zalety. Chleb jest bardzo sycącym i smacznym produktem żywnościowym.

Jednak czy możemy nieco urozmaicić dietę i przygotować pożywny pierwszy posiłek bez dodatku pieczywa?

Czy to w ogóle możliwe? Tak! Aby to udowodnić, w artykule przygotowaliśmy pomysły na śniadanie bez chleba, które jest równie smaczne i pożywne.

SPIS TREŚCI:
1. Czy śniadanie bez chleba zaspokoi głód?
1. Przepisy na śniadanie bez chleba
2. Podsumowanie

Plan dietetyczny i treningowy online

Zmaksymalizuj efekty diety i treningu! Skorzystaj z pomocy dyplomowanych specjalistów Just be FIT, którzy przygotują dla ciebie indywidualny plan dietetyczny i treningowy. Dzięki wyraźnym instrukcjom spełnisz marzenia o idealnej sylwetce o wiele szybciej i zdrowiej!

1. Czy śniadanie bez chleba zaspokoi głód?

Nasze przyzwyczajenie do chleba sprawia, że zwykle nawet nie bierzemy pod uwagę innych posiłków na śniadanie. Mimo wszystko warto się nad nimi zastanowić, bo taka prosta zmiana uatrakcyjni codzienną dietę, a ponadto wzbogaci ją o dodatkowe składniki odżywcze.

Jeżeli obawiasz się, że bez chleba śniadanie nie będzie sycące, uspokajamy: nie ma powodu do zmartwień. Odpowiednio zbilansowany posiłek zwalczy głód na długo. Wystarczy, że zadbasz o odpowiednią podaż węglowodanów, białka i tłuszczów.

W ten sposób zapewnisz sobie energię na pierwszą połowę dnia.

alternatywa dla śniadania bez chleba - omlet

2. Przepisy na śniadanie bez chleba

Nie przychodzi ci do głowy pomysł na śniadanie bez chleba? Żaden problem. Poniżej przygotowaliśmy kilka przepisów, dzięki którym urozmaicisz swoją dietę.

Owsianka

Owsianka to bardzo prosty przepis na śniadanie. Przygotujesz ją zarówno na mleku, jak i na wodzie. Ponadto dodasz do niej przeróżne dodatki, dzięki czemu za każdym razem może być nieco inna. Świetnie pasują do niej różnego rodzaju owoce i bakalie.
Co więcej, owsiankę możesz przygotować dzień wcześniej wieczorem, dzięki czemu rano będzie już gotowa.

Owsiankę można także przygotować w wersji wytrawnej.

Poniżej przykładowy przepis.

Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka orzechów włoskich,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżeczka miodu.

Zagotuj mleko w garnku, a następnie wsyp do niego płatki owsiane. Gotuj je na małym ogniu aż zmiękną (ok. 5 minut). W międzyczasie pokrój jabłko w kostkę.
Ugotowaną owsiankę przelej do miski i dodaj do niej resztę składników. Zamieszaj całość i gotowe!

Tak przygotowane śniadanie dostarczy ci 393 kcal, w których znajduje się:

– 6,5 g błonnika,

– 52,4 g węglowodanów,

– 15,3 g tłuszczów,

– 11,3 g białka.

Omlet

Co jeszcze na śniadanie bez chleba? Odpowiedź jest prosta: omlet. Danie jest o tyle uniwersalne, że przyrządzisz je w wersji słodkiej i słonej. Jeżeli lubisz słodycze, pomyśl o takich dodatkach, jak owoce, słodkie kremy, masło orzechowe i orzechy. Natomiast jeśli wolisz, gdy śniadanie przypomina tradycyjny posiłek, postaw na dodatki typu warzywa, wędliny czy sery.

Warto zaznaczyć, że do omletu na słono wystarczą ci same jaja. W przypadku wersji słodkiej będą jeszcze potrzebne mąka, mleko lub jogurt.

Poniżej przykładowy przepis na omlet w wydaniu słonym.

Omlet tradycyjny

Składniki:
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki ciecierzycy konserwowej,
  • 1 plaster papryki czerwonej,
  • 2 garści szpinaku,
  • ¼ sztuki sera mozzarella,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta pieprzu.

Jajka wbij do miski i wymieszaj dokładnie z mlekiem. Następnie pokrój paprykę w kostkę, szpinak rozdrobnij, ciecierzycę odsącz. Tak przygotowane dodatki wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj.
Oliwę z oliwek wlej na patelnię i rozgrzej ją. Gdy patelnia nabierze odpowiedniej temperatury, wlej do niej masę i smaż pod przykryciem przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu dodaj do omleta pokrojony ser mozzarella i smaż całość jeszcze przez 2 minuty.

Gotowy omlet przełóż na talerz. Smacznego!

Tak przygotowane danie dostarczy ci 397 kcal, a w nich:

– 5,4 g błonnika,
– 19,4 g węglowodanów,
– 23,9 g tłuszczów,
– 26,1 g białka.

Jednak wolisz omlet na słodko? W takim razie poniższy przepis będzie w sam raz dla ciebie.

Omlet na słodko

Składniki:
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczka kakao bez cukru,
  • 1 łyżeczka erytrytolu, 1 banan,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego.

Rozbij jajka. Białka oddzielić od żółtka. Następnie białko posyp szczyptą soli i ubij na sztywną pianę.

Dokładnie wymieszaj ze sobą żółtka, mąkę, jogurt naturalny, kakao i erytrytol. Gdy skończysz, dodaj do masy ubite białka i jeszcze raz wymieszaj całość.

Oliwę z oliwek wlej na patelnię i rozgrzej ją. Gdy temperatura będzie odpowiednia, wylej na patelnię masę i smaż z dwóch stron pod przykryciem przez 5-7 minut.

Tak przygotowany omlet przełóż na talerz. Na koniec dodaj pokrojonego banana, a całość polej masłem orzechowym.

Tak przygotowane danie dostarczy ci 555 kcal, a w nich:

– 7,9 g błonnika,
– 56,6 g węglowodanów,
– 25,3 tłuszczów,
– 25,3 białka.

Placki

Co jeszcze możesz zrobić na śniadanie? Przepisy na placki świetnie sprawdzą się, jeśli szukasz pomysłu na pierwszy posiłek. Tym bardziej, że (podobnie jak w przypadku omletu) placki również przygotujesz w formie słodkiej i słonej — dla każdego coś dobrego.
W wersji słodkiej na główny dodatek wybierz np. jabłko lub banan. Sprawdzi się także jogurt lub kefir.
Natomiast w wersji słonej postaw na szynkę lub ser.

Poniżej przykładowy przepis na placki w wersji słonej.

Placki na słono

Składniki:
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • ½ cukinii,
  • 1 marchew,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Najpierw zetrzyj cukinię i marchew na tarce (najlepiej o średnich oczkach). Następnie dodaj do tak przygotowanych warzyw sól i odstaw je na 10 minut.
W międzyczasie weź miskę i dodaj do niej jajko, mleko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki. Potem dodaj do nich starte warzywa, ale uprzednio odlej wodę, którą puściły. Jeszcze raz wymieszaj całość tak, aby wszystko dokładnie się połączyło.

Wlej oliwę z oliwek na patelnię i ją rozgrzej (można użyć także łyżkę masła). Gdy nabierze temperatury, nakładaj masę łyżką na patelnię i smaż 2-3 minuty z każdej strony.
Na koniec przygotuj sos: po prostu wymieszaj jogurt naturalny z koperkiem i przyprawami.

Gotowe placki wyłóż na talerz i polej je sosem koperkowym. Gotowe!

Danie dostarczy ci 378 kcal, na które składa się:

– 8,4 g błonnika,
– 37,4 g węglowodanów,
– 15,3 g tłuszczów,
– 22,7 g białka.

Bardziej przepadasz za słodkim śniadaniem? W takim razie poniższy przepis na placki będzie bliższy twoim gustom.

Placki na słodko

Składniki:
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 1 plaster twarogu półtłustego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 banan,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka orzechów włoskich,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Ser twarogowy i banan rozgnieść widelcem tak, aby połączyły się w jednolitą masę. Następnie dodaj do nich mąkę, jajko, jogurt i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Przygotowaną wcześniej masę wykładaj po 1 łyżce i usmaż z obu stron.

Na koniec wyłóż placki na talerz i dodaj do nich drugą połowę banana oraz orzechy włoskie. To wszystko!

Placki na słodko dostarczą ci 357 kcal, a w nich:

– 7,4 g błonnika,
– 51,6 g węglowodanów,
– 16,4 g tłuszczów,
– 21,3 g białka.

zdrowe śniadanie bez chleba - koktajl

Koktajl

Przygotowanie koktajlu to kolejny stosunkowo prosty i dobry pomysł w przypadku śniadania bez chleba. Przepisy powinny jednak zawierać odpowiednią ilość węglowodanów, białka i tłuszczów. Dlatego oprócz owoców i warzyw pomyśl o dodaniu do nich nabiału, a także orzechów lub pestek.

Poniżej przykładowy przepis na pożywny i smaczny koktajl.

Składniki:
  • 1 garść liści szpinaku,
  • 1 banan,
  • ½ awokado,
  • 1 jogurt skyr,
  • 5 łyżek wody.

Banana obierz i pokrój w plastry. Szpinak umyj i posiekaj. Awokado obierz i rozgnieć. Następnie dodaj wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.

Koktajl gotowy!

Dostarczy ci 352 kcal, co przekłada się na:

– 8,4 g błonnika,
– 42,4 g węglowodanów,
– 10,8 g tłuszczów,
– 21,4 g białka.

sałatka grecka

Sałatka

Jeśli zapytamy, “co można zrobić na śniadanie?”, przepisy na sałatki będą plasowały się dość wysoko pod względem popularności. Po części wynika to z faktu, że ich przygotowanie to nic trudnego. Jednak główną zaletą sałatek jest praktycznie całkowita dowolność w doborze składników.

Do sałatek często dobieramy chleb, ale nie jest to konieczne! Śniadania bez chleba w formie sałatki w zupełności wystarczą.

Jako baza posłuży ci dowolna sałata, kolorowe warzywa zwiększą wartość odżywczą dania, a mięso i nabiał dostarczą odpowiednich ilości białka i tłuszczu.

Poniżej znajdziesz przykładowy przepis na sałatkę śniadaniową.

Składniki:
  • 1 garść rukoli,
  • 1 pomidor,
  • ½ ogórka zielonego,
  • ½ awokado,
  • 1 plaster cebuli,
  • 4 plastry tofu naturalnego,
  • 1 łyżeczka oleju z oliwek,
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 szczypta papryki ostrej.

Zacznij od tofu. Pokrój je w kostkę, a następnie włóż do miski razem z oliwą z oliwek i przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 10 minut.
Teraz zajmij się warzywami. Najpierw je umyj, a następnie pokrój pomidora, ogórka, awokado i cebulę. Finalnie wszystkie warzywa razem z rukolą umieść w misce.

Wyjmij zamarynowane tofu z lodówki i podsmaż je na patelni (ok. 3 minuty). Gdy będzie gotowe, dodaj je do sałatki.

To wszystko!

Takie śniadanie dostarczy ci 411 kcal, a w nich:

– 9 g błonnika,
– 18,3 g węglowodanów,
– 31,2 g tłuszczów,
– 14,2 g białka.

Tortilla

Placki tortilli to idealny sposób na szybkie i pyszne śniadanie. Zamiast ciemne pieczywo lub białe pieczywo używane do zwykłych tostów, możemy skorzystać z tortilli. Do jej wnętrza wrzucić możemy bardzo wiele składników i będzie smakowało pysznie.

Składniki:
  • Tortilla 200 g
  • Ser gouda 70 g
  • Pomidor 100 g 1 mała sztuka
  • Ketchup 40 g
  • Łyżeczka musztardy
  • Majonez 20 g
  • Szynka z indyka 60 g

Ser żółty zetrzyj na tarce, pomidora pokrój w plastry, szynkę pokrój w paseczki. Placki tortilli posmaruj ketchupem, musztardą i majonezem, połóż ser żółty oraz paski szynki, na wierzch ułóż pomidora. Posyp serem żółtym i na wierzchu ułóż drugi placek tortilli. Rozgrzej patelnię i umieść na niej tortille podgrzewaj na średnim ogniu, aż ser się rozpuści. Pokrój tortille w trójkątne kawałki.

Pysznych śniadań, które możemy jeść bez chleba, jest naprawdę wiele. Zachęcamy do eksperymentowania i szukania alternatyw dla śniadań z chlebem. Bardzo dobrym pomysłem jest dodawanie do śniadań różnych nasion, takich jak nasiona chia, siemię lniane, orzechy ziemne, orzechy słonecznika, nerkowca. Warto od czasu do czasu także przygotować śniadanie z zdrowymi orzechami włoskimi, dodając je np. do owsianki lub sałatki.

3. Podsumowanie

Na pewno niejednokrotnie każdy z nas słyszał słowa: “śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”. Jest to prawdą, pełnowartościowe, sycące śniadanie to najważniejszy posiłek, ale dlaczego? Śniadanie to pierwszy posiłek po przebudzeniu, powinniśmy spożywać pełnowartościowy posiłek do 2 godzin po wstaniu z łóżka, ponieważ podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia i aby go obudzić, należy napędzić go śniadaniem. Posiłek ten dostarcza nam niezbędnej energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.

Co nam daje spożywanie śniadań?

Spożywanie śniadań pozytywnie wpływa na koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. Prawdopodobne jest także to, że, pomijając spożycie śniadania, następne posiłki jemy o wiele większe, przez co dochodzi do zwiększenia masy ciała.

Pożywne śniadanie powinno być różnorodne i powinno stanowić ok. 25% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Jedzenie codziennie chleba na śniadanie na pewno nie wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu, ponieważ nie dostarczymy mu w ten sposób innych, ważnych wartości odżywczych.

Co chcesz osiągnąć?

Wybierz swój cel, który chcesz wspólnie z nami osiągnąć

Bibliografia

  1. Śniadanie bez chleba, online: https://udowodnijsobie.pl/2019/05/31/sniadanie-bez-chleba/, dostęp 13.01.2023.
  2. Siuba-Strzelińska M., Śniadanie – dlaczego to najważniejszy posiłek dnia, online: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sniadanie-dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia/, dostęp 13.01.2023.
  3. Śniadanie i jego znaczenie dla zdrowia. Dlaczego warto jeść śniadania?, online: https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/sniadanie-i-jego-znaczenie-dla-zdrowia-aa-afFs-HFe2-p3kF.html dostęp 13.01.2023.

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Regina Czubak

Dyplomowany dietetyk

Studia ukończyłam na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na Wydziale Technologii Żywności. Od 2012 roku pomagam osobom dietetycznie w poprawie jakości życia i zdrowia.

Posted in Porady dietetyczne, Zdrowie | Tagged ,

Najnowsze artykuły:

Plan dietetyczny i treningowy online