Z artykułu dowiesz się:
- Jakimi suplementami diety warto się zainteresować
- Dlaczego właśnie one powinny wzbogacić codzienną dietę
- Po co nam suplementy diety
Suplement diety uzupełnia część substancji wykazujących efekt odżywczy (np. składniki mineralne i witaminy), których nie dostarczyliśmy w diecie. Mimo to powinniśmy starać się — oczywiście jeśli istnieje taka możliwość — zapewnić organizmowi wszystko, co niezbędne, za pomocą pożywienia.
Niestety czasami jest to trudne – i właśnie w takich chwilach powinniśmy sięgać po suplementy diety.
W poniższym artykule omówimy te, które bardzo przydadzą się do poprawy prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętajmy jednak, że suplementacja powinna zostać dopasowana do indywidualnych niedoborów składników odżywczych.
SPIS TREŚCI:
1. Suplementy diety – bezpieczny wybór
2. Probiotyki
3. Witamina D
4. Olej rybi
5. Ashwagandha
6. Kurkumina
7. Witaminy B
8. Podsumowanie
W przygotowaniu odpowiednich planów żywieniowych i treningowych pomogą Ci dyplomowani specjaliści z Just be FIT. Z ich pomocą osiągniesz cel szybko i zdrowo!
1. Suplementy diety – bezpieczny wybór
Rynek suplementów diety rozwija się bardzo szybko i zawsze trzeba dobrze poznać składniki suplementów diety, aby kupić wysokiej jakości suplementy diety. Należy na produkcie sprawdzić, czy nie brakuje oznakowania suplementów diety, czyli określenie „suplement diety”; nazwy kategorii substancji odżywczych lub substancji charakteryzujących produkt lub wskazanie charakteru tych substancji; porcję produktu zalecaną do spożycia w ciągu dnia; ostrzeżenie dotyczące nieprzekraczania zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia; stwierdzenie, że suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety; stwierdzenie, że suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Suplementy diety wprowadzane jako wzbogacenie codziennej diety mogą dać nam wiele korzyści. Zazwyczaj sprzedawane są w formie umożliwiającej dawkowanie, w formie kapsułek, tabletek, drażetek, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych podobnych postaciach płynów, z wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego.
2. Probiotyki
Probiotyki to żywe mikrobiologiczne suplementy diety, które mają korzystny wpływ na równowagę mikrobiologiczną jelit, a więc również na zdrowie.
W preparatach znajdziemy:
- Lactobacillus acidophilus,
- Bifidobacterium bifidum.
Drobnoustroje są wykorzystywane od wielu lat do produkcji jogurtów i fermentowanych produktów mlecznych, a także do kombuchy i fermentacji alkoholowej.
Tak się składa, że w ostatnich latach mnóstwo różnych preparatów probiotycznych i suplementów zostało przeanalizowanych w badaniach naukowych (głównie u niemowląt) w celu oceny ich wpływu na bakterie jelitowe lub mikroflorę.
To ważne, bo mikrobiotajelitowa pełni kilka istotnych funkcji.
Czyli:
- reguluje aktywność immunologiczną błony śluzowej,
- wpływa na aktywność metaboliczną,
- chroni przed infekcjami jelitowymi.
Eksperymentowanie dietą może poprawić skład bakterii jelitowych i aktywność metaboliczną oraz promować odporność.
Modyfikacje diety, a w szczególności wzrost spożycia zbóż lub błonnika, to główny czynnik zwiększający różnorodność mikroflory jelitowej. Może to nastąpić już w ciągu kilku dni od zmiany jadłospisu. Dopiero po tych próbach należy rozważyć probiotyczne suplementy diety.
Korzystne skutki zwiększenia różnorodności mikroflory jelitowej obejmują kilka czynników.
Między innymi:
- poprawę zdrowia przewodu pokarmowego,
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- większą biodostępność składników odżywczych,
- zmniejszoną nietolerancję laktozy,
- mniejszą częstotliwość występowania alergii u osób podatnych,
- poprawę zdrowia psychicznego.
Korzyści sportowe:
- poprawa stosunku masy mięśniowej do tłuszczowej,
- zmniejszenie poziomu hormonów stresu, takich jak kortyzol,
- złagodzenie związanego z wiekiem spadku poziomu testosteronu,
- zwiększenie stężenia neuroprzekaźników, które mają wpływ na funkcje poznawcze i nastrój.
Mechanizmy działania suplementów diety z probiotykami są w dużej mierze nieznane, ale mogą obejmować zmianę składu mikrobiomu jelitowego, modyfikację pH jelit (kwasowość), wytwarzanie związków przeciwdrobnoustrojowych, usprawnianie przepuszczalności jelit, stymulację komórek immunomodulujących, a także zapobieganie infekcji.
Sprawy związane z dawkowaniem, żywotnością szczepów probiotycznych, brakiem standaryzacji przemysłu i potencjalnymi kwestiami bezpieczeństwa są dalej badane w przemyśle żywności i w badaniach naukowych.
3. Witamina D
Witaminę D zaliczamy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Funkcjonalnie działa ona jak hormon i ma budowę zbliżoną do hormonów steroidowych.
Istnieją dwie różne izoformy witaminy D:
- witamina D3 (cholekalcyferol), który stanowi ważny izomer powstający w ludzkiej skórze,
- witamina D2 (ergokalcyferol), który jest odpowiednikiem pierwszego i ma pochodzenie roślinne.
D3 uznaje się za preferowany. Jest biologicznie obojętny, dopóki nie zostanie przekształcony w wątrobie i w nerkach.
Witamina D odgrywa ważną rolę w homeostazie wapnia i fosforanów. Ma wpływ na zdrowie kośćca, ekspresję genów i wzrost komórek. Niedawne rozpoznanie receptorów witaminy D w większości tkanek ciała wskazuje na jej ważną rolę w wielu aspektach ogólnie pojętego zdrowia i normalnego funkcjonowania. Obecnie wiadomo też, że witamina D jest ważna dla optymalnego działania mięśni.
Głównym źródłem witaminy D jest ekspozycja na światło słoneczne.
Natomiast referencyjne wartości spożycia witaminy D (zakładając brak ekspozycji na światło słoneczne) obejmują 600 IU/d 4000 IU/d (górny poziom spożycia). Niedobór witaminy D może prowadzić do zwiększonego ryzyka urazów kości, przewlekłego bólu mięśniowo-szkieletowego i wirusowych infekcji dróg oddechowych.
Z drugiej strony suplementacja witaminy D u sportowców może mieć korzystny wpływ na wyniki sportowe, szczególnie w odniesieniu do siły, mocy, czasu reakcji i równowagi.
Nie ma powszechnie akceptowanej definicji niedoboru witaminy D.
Najczęściej cytowane są:
- Niedobór witaminy D: poziom w surowicy < 20 ng/ml (50 nmol/L)
- Niedobór witaminy D: poziom w surowicy < 30 ng/ml (75 nmol/L)
- Wystarczająca ilość witaminy D: poziom w surowicy > 30 ng/ml (75 nmol/L)
- Idealny zakres witaminy D: 75-120 nmol/L
- Toksyczność: > 375 nmol/l w połączeniu z podwyższonym poziomem wapnia w surowicy.
Z powyższych powodów warto stosować suplementy diety z witaminą D, szczególnie w okresie zimowym i przy małej ekspozycji na światło słoneczne.
4. Olej rybi
Olej rybny zawiera ponad 50 izomerów kwasów tłuszczowych. Należą do nich główne grupy nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (podzielone na omega-6 i omega-3). Skład różni się w zależności od rodzaju ryby, z której pochodzi olej.
Zdecydowanie najobficiej występującym kwasem tłuszczowym w oleju rybim są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Kiedy EPA i DHA są dostarczane w diecie w postaci pokarmu (lub jako suplement), profile kwasów tłuszczowych w osoczu, pełnej krwi i błonach krwinek czerwonych ulegają modyfikacji.
Zwiększone stężenie EPA i DHA przynosi korzyści przeciwzapalne, wpływa na zmniejszenie częstości akcji serca. Ponadto stosowanie suplementów diety z powyższymi kwasami tłuszczowymi ma pozytywny wpływ na pracę mózgu oraz narządu wzroku.
Natomiast obniżony poziom omega-3 zwiększa ryzyko udaru mózgu, chorób psychiatrycznych czy przyspieszonej demencji.
5. Ashwagandha
Ashwaganda (Withania somnifera) to krzew określany też jako indyjski żeń-szeń. Zastosowanie w diecie znalazły owoce i korzeń tej rośliny.
Ashwagandha określana jest jako adaptogen, gdyż może wspomagać naturalną odporność organizmu w warunkach stresu. Wykazuje też właściwości antyoksydacyjne, czyli pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo naturalne suplementy diety z tym składnikiem przyczyniają się do utrzymania odpowiedniej wytrzymałości, witalności oraz dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego organizmu.
Badania nad wpływem ashwagandy na organizm ludzki wykazały sporo ważnych dla organizmu właściwości.
Czyli to, że:
- obniża stres (spadek kortyzolu w porze porannej);
- podnosi poziom testosteronu (u mężczyzn, ale nie u kobiet);
- obniża poziom cholesterolu we krwi;
- stabilizuje poziom cukru we krwi i stymuluje wydzielanie insuliny (bardzo pomocne działanie w przypadku cukrzycy i insulinooporności);
- polepsza pamięć i koncentrację;
- poprawia odporność i redukuje stany zapalne;
- pozytywnie wpływa na VO2max;
- zwiększa ilość plemników i ich ruchliwość (czyli jakość nasienia), ale nadal nie wiadomo, w jaki sposób;
- wspomaga organizm w walce z nowotworami.
6. Kurkumina
Kurkumina jest najpowszechniej występującym związkiem fenolowym w kurkumie, czyli popularnej przyprawie obecnej w curry i sosach, a także mającej długą historię stosowania w kuchni indyjskiej i chińskiej oraz medycynie naturalnej.
Kurkuma jest uznawana za bezpieczną przez amerykańską FDA, która ustala tamtejsze generalne zasady prawa żywnościowego. Jednak kurkumina występuje w przyprawie w niestabilnym związku, więc jej biodostępność jest bardzo słaba. Dlatego ostatnie wysiłki naukowców skupiły się na opracowaniu preparatów kurkuminy o większej biodostępności.
Wynika to z faktu, że suplementy diety z kurkuminy posiadają wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych.
Oto najważniejsze z nich:
- pomaga w radzeniu sobie ze stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi,
- ma działanie przeciwzapalne podobne do leków,
- zmniejsza uszkodzenia i bolesność mięśni wywołane wysiłkiem,
- może być stosowana w leczeniu bólu i stanów zapalnych po wysiłku, redukcji stresu oksydacyjnego po wysiłku, a także łagodzenia uszkodzeń mięśni czy poprawy regeneracji mięśni.
Zdrowe suplementy diety z kurkuminą zwykle nie wykazują zauważalnych skutków ubocznych. Istnieją jednak obawy dotyczące bezpieczeństwa, gdy jest spożywana w dawkach większych niż 2g/dzień.
Istnieją także przesłanki sugerujące, że kurkumina może wzmacniać odpowiedź przeciwciał, czyli modulować układ odpornościowy.
7. Witaminy B
Witamin z grupy B jest naprawdę sporo i każda z nich ma swoje unikalne działanie. Są dla organizmu ludzkiego bardzo ważne. Istotny jest fakt, że organizm ludzki nie magazynuje wystarczającej ilości witamin z grupy B, dlatego powinniśmy stosować dodatkową suplementację.
W aptece najczęściej kupimy suplementy diety z wszystkimi najważniejszymi z tej grupy witaminami.
Jakie właściwości mają poszczególne witaminy z grupy B?
Witamina B1
Witamina B1 (tiamina) wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i serca. Reguluje gospodarkę wapniową w organizmie, polepsza samopoczucie i ma wpływ na prawidłowy rozwój kości.
Witamina B2
Witamina B2 (ryboflawina) jest niezwykle ważna w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto bierze udział w procesach energetycznych, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci oraz uczestniczy w syntezie hemoglobiny.
Witamina B3
Witamina B3 (niacyna) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Poza tym przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a także bierze udział w przemianach metabolicznych.
Witamina B4
Inaczej cholina – pełni istotną rolę w układzie nerwowym. Reguluje odpoczynek i wpływa pozytywnie na trawienie. Ponadto jest elementem budującym neurony, wspomaga pamięć i bierze udział w procesie metabolicznym wszystkich 3 składników odżywczych.
Witamina B5
Witamina B5 (kwas pantotenowy) sprawia, że poziom metabolizmu komórkowego w naszym organizmie jest prawidłowy. Ułatwia redukcję zmęczenia i znużenia, uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych, witaminy D, cholesterolu i niektórych neuroprzekaźników.
Witamina B6
Witamina B6 (pirydoksyna) poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i układu odpornościowego. Ma wpływ na prawidłową pracę serca, kurczenie mięśni, utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi i dobrą pracę metabolizmu.
Witamina B7
Inaczej biotyna – uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu oraz pomaga utrzymać skórę i włosy w dobrym stanie.
Witamina B8
Inaczej inozytol – wpływa na prawidłową wydajność mózgu i dobre samopoczucie. To między innymi dzięki niej organizm zwiększa produkcję oraz wychwyt zwrotny serotoniny.
Witamina B9
Inaczej kwas foliowy – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i wspiera prawidłową produkcję krwi. Jest ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej u płodu.
Witamina B10
Inaczej kwas para-aminobenzoesowy – bierze udział w opóźnianiu procesów starzenia się organizmu, naprawie struktury DNA, chroni organizm przed wystąpieniem anemii oraz wykazuje aktywność bakteriobójczą i wspierającą odporność.
Witamina B12
Witamina B12 bywa nazywana czerwoną witaminą, ponieważ bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Ma także udział w metabolizmie białka i węglowodanów, przyczynia się do zniwelowania uczucia zmęczenia, i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.
8. Podsumowanie
Temat suplementów diety na pewno nie został w artykule rozstrzygnięty. Wymienione w artykule suplementy diety to tylko kilka przykładów z ogromnej listy produktów, na które możesz się zdecydować – np. witamina c także może być dobrym pomysłem. Istnieją również osobne wersje dla dzieci. Suplementy diety pomogą ci uzupełnić niedobory składników mineralnych oraz witamin, a także dostarczyć organizmowi inne ważne składniki odżywcze.
Pamiętaj jednak, że suplement diety ma na celu uzupełnianie normalnej diety, a nie jej zastąpienie. Dlatego przede wszystkim zwracaj uwagę na to, co jesz.
Sprawdzaj także ilość i jakość witamin i składników mineralnych w kupowanych produktach. Na pewno reklama suplementów diety nie powinna nas przekonywać od razu do zakupu.
Zbilansowana dieta to klucz do sukcesu. Suplementacja to tylko uzupełnienie normalnej diety.
Bibliografia:
- Agnihotri A.P., Sontakke S.D., Thawani V.R. i in., Effects of Withania somnifera in patients of schizophrenia: a randomized, double blind, placebo controlled pilot trial study, “Indian J Pharmacol”, 2013: 45(4), s. 417-418.
- Andallu B., Radhika B., Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of winter cherry (Withania somnifera, Dunal) root, “Indian J Exp Biol”, 2000: 38(6), s. 607-609.
- Choudhary D., Bhattacharyya S., Bose S., Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions, “J Diet Suppl”, 2017: 14(6), s. 599-612.
- Durg S., Bavage S., Shivaram S.B., Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application, “Phytother Res”, 2020: 34(5), s. 1041-1059.
- Khan M.A, Subramaneyaan M., Arora V.K. i in., Effect of Withania somnifera (Ashwagandha) root extract on amelioration of oxidative stress and autoantibodies production in collagen-induced arthritic rats, “J Complement Integr Med”, 2015: 12(2), s. 117-125.
- Mikolai J., Erlandsen A., Murison A. i in., In vivo effects of Ashwagandha (Withania somnifera) extract on the activation of lymphocytes, “J Altern Complement Med”, 2009: 15(4), s. 423-430.
- Vashi R., Patel B.M., Goyal R.K., Keeping abreast about ashwagandha in breast cancer, “J Ethnopharmacol”, 2021 Apr: 6(269).
- von Schacky C., Importance of EPA and DHA Blood Levels in Brain Structure and Function “Nutrients”, 2021: 13(4).