EAA – dowiedz się, jak wpływają na organizm

Ten tekst przeczytasz w 6 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Jaki jest podstawowy podział aminokwasów
  • Czym są EAA
  • Jakie są właściwości aminokwasów egzogennych

Aminokwasy pełnią kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Stanowią materiał budulcowy białek – cząsteczek, które wspierają m.in. wzrost, naprawę tkanek i przewodnictwo nerwowe.

Nasze ciało jest zdolne do produkcji niektórych aminokwasów, istnieją też pewne niezbędne aminokwasy, których nie możemy syntetyzować w wystarczających ilościach. Te niezbędne aminokwasy, znane również jako aminokwasy egzogenne, muszą być dostarczane z pożywieniem, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

SPIS TREŚCI:
1. Czym są EAA?
2. Poznaj grupę aminokwasów egzogennych
3. Aminokwasy egzogenne – podsumowanie

Plan dietetyczny i treningowy online

1. Czym są EAA?

Zanim przejdziemy do wyjaśnienia, czym są EAA, należy wyjaśnić, co to są aminokwasy.

Aminokwasy, inaczej kwasy aminowe, to związki organiczne, które występują powszechnie w organizmach żywych i są materiałem budulcowym wszystkich białek.

Aminokwasy dzieli się na trzy podstawowe grupy.

Aminokwasy egzogenne, czyli EAA (z ang. essential amino acids) – są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem, by pula białek ustrojowych nie ulegała szybkiemu uszczupleniu. Do aminokwasów EAA zalicza się: histydynę, leucynę, izoleucynę, walinę, lizynę, treoninę, fenyloalaninę, metioninę i tryptofan. Leucyna, izoleucyna i walina to tzw. aminokwasy rozgałęzione (inaczej aminokwasy BCAA),

Aminokwasy względnie egzogenne – są warunkowo niezbędne dla ludzkiego organizmu. Można do nich zaliczyć: argininę, cysteinę, tyrozynę,

Aminokwasy endogenne – nie są niezbędne dla ludzkiego organizmu. Zalicza się do nich: alaninę, asparaginę, glicynę, glutaminę, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, serynę oraz prolinę.

człowiek skleja model aminokwasu

2. Poznaj grupę aminokwasów egzogennych

Aminokwasy EAA to grupa dziewięciu aminokwasów. Czytaj dalej i poznaj je wszystkie!

Histydyna

Histydyna jest ważna dla utrzymania odpowiedniego poziomu pH w organizmie i uczestniczy w produkcji histaminy, która odgrywa ważną rolę w organizmie. Histamina m.in.:

  • to mediator reakcji alergicznych,
  • reguluje przepuszczalność naczyń krwionośnych,
  • stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego,
  • działa jako neuroprzekaźnik w mózgu i może wpływać na czujność, cykl dobowy oraz apetyt,
  • reguluje ciśnienia krwi,
  • uczestniczy w procesie gojenia się ran,
  • stymuluje wydzielania śliny.

Metionina

Metionina oddziałuje na organizm człowieka wszechstronnie, m.in.:

  • wspiera wzrost i odnowę tkanek w organizmie,
  • jest silnym antyoksydantem,
  • zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie,
  • wspomaga leczenie osteoporozy,
  • wspiera metabolizm organizmu.

Suplementacja wspomnianym aminokwasem może m.in.:

model 3d EAA metionina

Izoleucyna

Izoleucyna pełni kilka ważnych funkcji w organizmie:

  • jest używana jako źródło energii przez komórki mięśniowe, zwłaszcza podczas intensywnego wysiłku fizycznego,
  • pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi i jest związana z produkcją hormonów (takich jak insulina),
  • pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek.

Izoleucyna często wchodzi w skład suplementów dla sportowców ze względu na korzyści związane z regeneracją mięśni i produkcją energii. Może też być stosowana w celu ochrony tkanki mięśniowej u osób w stanach katabolicznych.

Nadmierne spożycie izoleucyny może prowadzić do zaburzeń neurologicznych i skutków ubocznych w wątrobie.

Walina

Walina jest metabolizowana w mięśniach i dostarcza energię podczas aktywności fizycznej. Jest też wsparciem dla układu nerwowego i wykazuje działanie antykataboliczne.

Niedobór waliny objawia się bezsennością, zaburzeniami koncentracji, spadkiem masy ciała czy drżeniem mięśni. Nadmiar waliny może powodować mrowienie skóry, zaburzenie pracy wątroby i nerek, halucynacje.

model 3d EAA waliny

Leucyna

Leucyna bierze udział w procesie syntezy białek mięśniowych, może regulować gospodarkę węglowodanową, a w sytuacjach stresu, głodu lub intensywnego wysiłku jest przekształcana w glukozę i dostarcza komórkom energii.

Ze względu na rolę w regeneracji mięśni i syntezie białek, leucyna jest często składnikiem suplementów dla sportowców. Suplementację leucyny zaleca się także osobom starszym, ponieważ może ona pomóc w zwalczaniu utraty masy mięśniowej związanej z wiekiem.

Nadmierna suplementacja leucyną prowadzi do zaburzeń neurologicznych, a także skutków ubocznych w wątrobie.

Lizyna

Lizynę można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Ten aminokwas pełni w organizmie wiele istotnych funkcji:

  • wpływa na koncentrację umysłową,
  • dodaje energii,
  • bierze udział w produkcji hormonów, przeciwciał i enzymów,
  • przyczynia się do wytwarzania kolagenu, który odpowiada za m.in. sprężystość skóry,
  • zwiększa absorpcję wapnia w jelicie cienkim,
  • bierze udział w metabolizmie tłuszczów,
  • wzmacnia układ sercowo-naczyniowy,
  • chroni przed miażdżycą,
  • wzmacnia pracę układu immunologicznego,
  • odgrywa istotną rolę w wydzielaniu hormonu wzrostu.

Niedobór lizyny objawia się m.in. rozdrażnieniem, zmęczeniem, problemami z koncentracją, opryszczką, przekrwionymi oczami czy spadkiem energii.

model 3d EAA lizyny

Treonina

Treonina odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry oraz odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto wspomaga funkcje odpornościowe, funkcje błony śluzowej jelit i metabolizm tłuszczów.

Treonina jest metabolizowana w wątrobie, gdzie jest przekształcana w różne produkty, w tym glicynę i serynę. Te produkty metabolizmu biorą udział w wielu kluczowych procesach w organizmie, m.in. glicyna wspomaga układ pokarmowy, pamięć i koncentrację, poprawia jakość snu i zmniejsza uczucie lęku, a seryna poprawia odporność organizmu, pozytywnie wpływa na procesy myślowe i uczestniczy w metabolizmie tłuszczów.

model 3d EAA treoniny

Tryptofan

Tryptofan to aminokwas niezbędny do utrzymania homeostazy jelitowej i funkcji immunologicznych oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jest odpowiedzialny za m.in. odporność na stres, utrzymanie dobrego nastroju i regulację cyklu dobowego. Neurotransmitery powstające z tryptofanu biorą też udział w regulowaniu apetytu, trawienia, odczuwania bólu i procesów pamięciowych.

Najczęściej rekomenduje się suplementację tryptofanu w ilości ok. 500 mg na dobę. Warto pamiętać, że suplementy z tym aminokwasem przyjmuje się wieczorem. Tryptofan nie wywołuje skutków ubocznych, jeśli zażywa się go w odpowiednich dawkach.

W przypadku przedawkowania pojawiają się: migreny, nudności, wymioty, a także suchość w jamie ustnej.

model 3d tryptofanu aminokwasu egzogennego

Fenyloalanina

Fenyloalanina to prekursor wielu hormonów (tyrozyny, dopaminy, epinefryny i noradrenaliny). Jej niedobór prowadzi do osłabienia i problemów z koncentracją, jednak jest rzadki, ponieważ wspomniany aminokwas jest obecny w wielu produktach spożywczych.

W kwestii nadmiaru fenyloalaniny warto wspomnieć o fenyloketonurii, czyli wrodzonym zaburzeniu przemiany fenyloalaniny, w wyniku którego dochodzi do uszkodzenia układu nerwowego. To zaburzenie jest wywołane brakiem hydroksylazy – enzymu, który rozkłada nadmiar fenyloalaniny. Fenyloketonuria objawia się m.in.:

  • niedorozwojem umysłowym i fizycznym,
  • napadami padaczkowymi,
  • wypryskami.

aminokwasy egzogenne w żywności

3. Aminokwasy egzogenne – podsumowanie

Aminokwasy egzogenne odgrywają ważną rolę w zdrowiu i rozwoju człowieka. Można je znaleźć w białku pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Aminokwasy EAA pełnią zwłaszcza rolę budulcową, ponieważ część z nich wpływa na anabolizm i syntezę białek mięśniowych. Regularna suplementacja aminokwasami EAA sprzyja także produkcji hormonu wzrostu, wspomaga regenerację mięśni i może zapobiec utracie tkanki mięśniowej.

Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować tych aminokwasów, dlatego ważne jest, by zwracać uwagę na ich odpowiednią ilość w diecie. Niezbędne aminokwasy egzogenne to nie tylko klucz do zdrowia fizycznego, ale też do dobrego samopoczucia, wysokiego poziomu energii i ogólnej jakości życia.

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Bibliografia:

  1. Durbas M., EAA – zastosowanie i dawkowanie, online: https://www.doz.pl/czytelnia/a17098-EAA__zastosowanie_i_dawkowanie, dostęp: 23.08.2023.
  2. Metionina – aminokwas o szerokim działaniu wspierającym organizm, online: https://ostrovit.com/pl/blog/metionina-aminokwas-o-szerokim-dzialaniu-wspierajacym-organizm-1659947452.html, dostęp: 23.08.2023.
  3. Słomiak K., Lizyna – właściwości, występowanie, objawy niedoboru i suplementacja, online: https://www.doz.pl/czytelnia/a14870-Lizyna__wlasciwosci_wystepowanie_objawy_niedoboru_i_suplementacja, dostęp: 23.08.2023.
  4. Sut A., Tryptofan i L-Tryptofan – właściwości, niedobór, dawkowanie, online: https://www.aptekaolmed.pl/blog/artykul/tryptofan-i-l-tryptofan-wlasciwosci-niedobor-dawkowanie,162.html, dostęp: 23.08.2023.
  5. [hasło:] aminokwasy, online: https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/aminokwasy;3868750.html, dostęp: 23.08.2023.

    Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

    Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

    Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

    Dorota Szczypka

    Dietetyk kliniczny

    Jestem magistrem dietetyki klinicznej z obszerną wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie chorób klinicznych.

    Posted in Witamy i minerały, Zdrowie | Tagged ,

    Najnowsze artykuły:

    Plan dietetyczny i treningowy online