Z artykułu dowiesz się:
- Jaki jest podstawowy podział aminokwasów
- Czym są EAA
- Jakie są właściwości aminokwasów egzogennych
Aminokwasy pełnią kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Stanowią materiał budulcowy białek – cząsteczek, które wspierają m.in. wzrost, naprawę tkanek i przewodnictwo nerwowe.
Nasze ciało jest zdolne do produkcji niektórych aminokwasów, istnieją też pewne niezbędne aminokwasy, których nie możemy syntetyzować w wystarczających ilościach. Te niezbędne aminokwasy, znane również jako aminokwasy egzogenne, muszą być dostarczane z pożywieniem, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
SPIS TREŚCI:
1. Czym są EAA?
2. Poznaj grupę aminokwasów egzogennych
3. Aminokwasy egzogenne – podsumowanie
1. Czym są EAA?
Zanim przejdziemy do wyjaśnienia, czym są EAA, należy wyjaśnić, co to są aminokwasy.
Aminokwasy, inaczej kwasy aminowe, to związki organiczne, które występują powszechnie w organizmach żywych i są materiałem budulcowym wszystkich białek.
Aminokwasy dzieli się na trzy podstawowe grupy.
Aminokwasy egzogenne, czyli EAA (z ang. essential amino acids) – są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem, by pula białek ustrojowych nie ulegała szybkiemu uszczupleniu. Do aminokwasów EAA zalicza się: histydynę, leucynę, izoleucynę, walinę, lizynę, treoninę, fenyloalaninę, metioninę i tryptofan. Leucyna, izoleucyna i walina to tzw. aminokwasy rozgałęzione (inaczej aminokwasy BCAA),
Aminokwasy względnie egzogenne – są warunkowo niezbędne dla ludzkiego organizmu. Można do nich zaliczyć: argininę, cysteinę, tyrozynę,
Aminokwasy endogenne – nie są niezbędne dla ludzkiego organizmu. Zalicza się do nich: alaninę, asparaginę, glicynę, glutaminę, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, serynę oraz prolinę.
2. Poznaj grupę aminokwasów egzogennych
Aminokwasy EAA to grupa dziewięciu aminokwasów. Czytaj dalej i poznaj je wszystkie!
Histydyna
Histydyna jest ważna dla utrzymania odpowiedniego poziomu pH w organizmie i uczestniczy w produkcji histaminy, która odgrywa ważną rolę w organizmie. Histamina m.in.:
- to mediator reakcji alergicznych,
- reguluje przepuszczalność naczyń krwionośnych,
- stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego,
- działa jako neuroprzekaźnik w mózgu i może wpływać na czujność, cykl dobowy oraz apetyt,
- reguluje ciśnienia krwi,
- uczestniczy w procesie gojenia się ran,
- stymuluje wydzielania śliny.
Metionina
Metionina oddziałuje na organizm człowieka wszechstronnie, m.in.:
- wspiera wzrost i odnowę tkanek w organizmie,
- jest silnym antyoksydantem,
- zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie,
- wspomaga leczenie osteoporozy,
- wspiera metabolizm organizmu.
Suplementacja wspomnianym aminokwasem może m.in.:
- odżywić skórę, paznokcie i włosy,
- pomóc w walce z trądzikiem,
- złagodzić bóle reumatyczne,
- spowolnić proces starzenia,
- wspomóc wydalanie metali ciężkich z organizmu.
Izoleucyna
Izoleucyna pełni kilka ważnych funkcji w organizmie:
- jest używana jako źródło energii przez komórki mięśniowe, zwłaszcza podczas intensywnego wysiłku fizycznego,
- pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi i jest związana z produkcją hormonów (takich jak insulina),
- pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek.
Izoleucyna często wchodzi w skład suplementów dla sportowców ze względu na korzyści związane z regeneracją mięśni i produkcją energii. Może też być stosowana w celu ochrony tkanki mięśniowej u osób w stanach katabolicznych.
Nadmierne spożycie izoleucyny może prowadzić do zaburzeń neurologicznych i skutków ubocznych w wątrobie.
Walina
Walina jest metabolizowana w mięśniach i dostarcza energię podczas aktywności fizycznej. Jest też wsparciem dla układu nerwowego i wykazuje działanie antykataboliczne.
Niedobór waliny objawia się bezsennością, zaburzeniami koncentracji, spadkiem masy ciała czy drżeniem mięśni. Nadmiar waliny może powodować mrowienie skóry, zaburzenie pracy wątroby i nerek, halucynacje.
Leucyna
Leucyna bierze udział w procesie syntezy białek mięśniowych, może regulować gospodarkę węglowodanową, a w sytuacjach stresu, głodu lub intensywnego wysiłku jest przekształcana w glukozę i dostarcza komórkom energii.
Ze względu na rolę w regeneracji mięśni i syntezie białek, leucyna jest często składnikiem suplementów dla sportowców. Suplementację leucyny zaleca się także osobom starszym, ponieważ może ona pomóc w zwalczaniu utraty masy mięśniowej związanej z wiekiem.
Nadmierna suplementacja leucyną prowadzi do zaburzeń neurologicznych, a także skutków ubocznych w wątrobie.
Lizyna
Lizynę można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Ten aminokwas pełni w organizmie wiele istotnych funkcji:
- wpływa na koncentrację umysłową,
- dodaje energii,
- bierze udział w produkcji hormonów, przeciwciał i enzymów,
- przyczynia się do wytwarzania kolagenu, który odpowiada za m.in. sprężystość skóry,
- zwiększa absorpcję wapnia w jelicie cienkim,
- bierze udział w metabolizmie tłuszczów,
- wzmacnia układ sercowo-naczyniowy,
- chroni przed miażdżycą,
- wzmacnia pracę układu immunologicznego,
- odgrywa istotną rolę w wydzielaniu hormonu wzrostu.
Niedobór lizyny objawia się m.in. rozdrażnieniem, zmęczeniem, problemami z koncentracją, opryszczką, przekrwionymi oczami czy spadkiem energii.
Treonina
Treonina odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry oraz odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto wspomaga funkcje odpornościowe, funkcje błony śluzowej jelit i metabolizm tłuszczów.
Treonina jest metabolizowana w wątrobie, gdzie jest przekształcana w różne produkty, w tym glicynę i serynę. Te produkty metabolizmu biorą udział w wielu kluczowych procesach w organizmie, m.in. glicyna wspomaga układ pokarmowy, pamięć i koncentrację, poprawia jakość snu i zmniejsza uczucie lęku, a seryna poprawia odporność organizmu, pozytywnie wpływa na procesy myślowe i uczestniczy w metabolizmie tłuszczów.
Tryptofan
Tryptofan to aminokwas niezbędny do utrzymania homeostazy jelitowej i funkcji immunologicznych oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jest odpowiedzialny za m.in. odporność na stres, utrzymanie dobrego nastroju i regulację cyklu dobowego. Neurotransmitery powstające z tryptofanu biorą też udział w regulowaniu apetytu, trawienia, odczuwania bólu i procesów pamięciowych.
Najczęściej rekomenduje się suplementację tryptofanu w ilości ok. 500 mg na dobę. Warto pamiętać, że suplementy z tym aminokwasem przyjmuje się wieczorem. Tryptofan nie wywołuje skutków ubocznych, jeśli zażywa się go w odpowiednich dawkach.
W przypadku przedawkowania pojawiają się: migreny, nudności, wymioty, a także suchość w jamie ustnej.
Fenyloalanina
Fenyloalanina to prekursor wielu hormonów (tyrozyny, dopaminy, epinefryny i noradrenaliny). Jej niedobór prowadzi do osłabienia i problemów z koncentracją, jednak jest rzadki, ponieważ wspomniany aminokwas jest obecny w wielu produktach spożywczych.
W kwestii nadmiaru fenyloalaniny warto wspomnieć o fenyloketonurii, czyli wrodzonym zaburzeniu przemiany fenyloalaniny, w wyniku którego dochodzi do uszkodzenia układu nerwowego. To zaburzenie jest wywołane brakiem hydroksylazy – enzymu, który rozkłada nadmiar fenyloalaniny. Fenyloketonuria objawia się m.in.:
- niedorozwojem umysłowym i fizycznym,
- napadami padaczkowymi,
- wypryskami.
3. Aminokwasy egzogenne – podsumowanie
Aminokwasy egzogenne odgrywają ważną rolę w zdrowiu i rozwoju człowieka. Można je znaleźć w białku pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Aminokwasy EAA pełnią zwłaszcza rolę budulcową, ponieważ część z nich wpływa na anabolizm i syntezę białek mięśniowych. Regularna suplementacja aminokwasami EAA sprzyja także produkcji hormonu wzrostu, wspomaga regenerację mięśni i może zapobiec utracie tkanki mięśniowej.
Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować tych aminokwasów, dlatego ważne jest, by zwracać uwagę na ich odpowiednią ilość w diecie. Niezbędne aminokwasy egzogenne to nie tylko klucz do zdrowia fizycznego, ale też do dobrego samopoczucia, wysokiego poziomu energii i ogólnej jakości życia.
Bibliografia:
- Durbas M., EAA – zastosowanie i dawkowanie, online: https://www.doz.pl/czytelnia/a17098-EAA__zastosowanie_i_dawkowanie, dostęp: 23.08.2023.
- Metionina – aminokwas o szerokim działaniu wspierającym organizm, online: https://ostrovit.com/pl/blog/metionina-aminokwas-o-szerokim-dzialaniu-wspierajacym-organizm-1659947452.html, dostęp: 23.08.2023.
- Słomiak K., Lizyna – właściwości, występowanie, objawy niedoboru i suplementacja, online: https://www.doz.pl/czytelnia/a14870-Lizyna__wlasciwosci_wystepowanie_objawy_niedoboru_i_suplementacja, dostęp: 23.08.2023.
- Sut A., Tryptofan i L-Tryptofan – właściwości, niedobór, dawkowanie, online: https://www.aptekaolmed.pl/blog/artykul/tryptofan-i-l-tryptofan-wlasciwosci-niedobor-dawkowanie,162.html, dostęp: 23.08.2023.
- [hasło:] aminokwasy, online: https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/aminokwasy;3868750.html, dostęp: 23.08.2023.