domowa pizza i dodatki do pizzy

Pizza – ciekawostki + 3 przepisy na zdrową pizzę

Ten tekst przeczytasz w 6 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Jaka jest historia pizzy
  • Jaką pizzą najchętniej zajadają się Polacy
  • Jak przygotować zdrową, domową pizzę

Pizza to potrawa kuchni włoskiej, jest jednak spożywana i uwielbiana na całym świecie. Nic dziwnego – elastyczne ciasto, pyszny sos pomidorowy, ulubione dodatki i pieczenie w piecu opalanym drewnem… Aż ślinka cieknie!

Możesz sam przygotować pyszną domową pizzę. I nie musisz jej piec w nagrzanym piecu opalanym drewnem! 🙂 Wystarczy piekarnik.

Zapraszamy Cię w podróż do świata pizzy!

SPIS TREŚCI:
1. Pizza – krótka historia
2. Rodzaje pizzy
3. Jaka pizza jest popularna w Polsce?
4. Ekspresowa pizza
5. Pizza z cukinii
6. Pizza z batatów
7. Podsumowanie

Plan dietetyczny i treningowy online

1. Pizza – krótka historia

Okrągłe i płaskie wypiekane placki były znane już w starożytności. Słowo „pizza” pojawiło się w pod koniec X wieku we Włoszech. Przypuszcza się, że może ono pochodzić od słowa „picea”, którym Rzymianie nazywali placek zrobiony z mąki, wody i drożdży.

Wspomniany prosty placek spożywali początkowo głównie ubodzy mieszkańcy Neapolu. Gdy we Włoszech pojawiły się pomidory, do placka zaczęto dodawać aromatyczny sos pomidorowy.

Pierwsza pizzeria pojawiła się w Neapolu w XVIII wieku. Była to restauracja Antica Pizzeria Port’Alba, która funkcjonuje do dzisiaj.

puszyste ciasto na pizzę

Warto też wspomnieć o bardzo znanej w świecie pizzy postaci. Raffaele Esposito przyrządzał wspaniałe pizze. Były one bardzo popularne i cieszyły się takim uznaniem, że postanowiła ich spróbować włoska królowa – Małgorzata Sabaudzka.

Raffaele Esposito postanowił przygotować pizzę zawierającą barwy narodowe. Na cienkie ciasto wyłożył czerwony pomidorowy sos, białą mozzarellę oraz zieloną bazylię. Chyba nie trzeba dodawać, że królowa była zachwycona, a pizza zyskała nazwę od imienia władczyni – Margherita.

Pizza w Polsce

Jak pizza dotarła do Polski? Przypuszcza się, że to dzięki Bonie Sforzy, żonie króla Zygmunta Starego, dziś możemy delektować się pizzą. Podobno królowi pizza zasmakowała tak bardzo, że nadworni kucharze musieli wypiekać ją codziennie.

pizza upieczona i pocięta na kawałki

2. Rodzaje pizzy

Od pizzy Margherity do dzisiejszych czasów pojawiło się wiele wariacji pizz. Eksperymentowano z grubością ciasta, jego składem (np. dodawano drożdże, odstawiano na chwilę, a po tym czasie rozczyn zwiększał swoją objętość), z rodzajem dodatków, zmieniano czas pieczenia… Dlatego trudno dziś wymienić wszystkie rodzaje pizzy. Można jednak wymienić kilka najbardziej popularnych:

  • neapolitańska – do jej przygotowania wykorzystuje się specjalne pomidory San Marzano, mozzarellę „di bufala sampana”, posypuje się ją świeżymi listkami bazylii i skrapia oliwą z oliwek,
  • sycylijska – jest kwadratowa, charakterystyczne dla niej jest także puszyste, grube ciasto i czarne oliwki,
  • bianca – charakteryzuje się białym sosem, przygotowanym na bazie krowiego mleka,
  • New York Style Pizza – poznasz ją po chrupiących brzegach i miękkim cieście pośrodku,
  • Chicago Style Pizza – wypieka się ją w głębokim naczyniu (z wyglądu przypomina tartę). Poznasz ją po grubym cieście, wysokich brzegach i sporej ilości sosu pomidorowego.

ciasto na pizzę i dodatki do pizzy

3. Jaka pizza jest popularna w Polsce?

W Polsce, jak wiadomo, pizza jest bardzo popularnym daniem. A jakie rodzaje są najpopularniejsze? Okazuje się, że Polacy najczęściej sięgają m.in. po:

  • Margheritę,
  • capricciosę (najczęściej zawiera ona pomidory, szynkę, pieczarki i karczochy),
  • salami (jak wskazuje nazwa, jej głównym składnikiem jest kiełbasa salami),
  • pepperoni (jej główny składnik to pikantna kiełbasa wieprzowo-wołowa),
  • quattro formaggi (zawiera cztery rodzaje sera. Mogą to być np.: mozzarella, parmezan, gorgonzola i camembert),
  • kebab (z dodatkiem kebeba),

a nawet hawajską – z dodatkiem ananasa, szynki i sera!

pizza upieczona i gotowa do krojenia

4. Ekspresowa pizza

Czy wiesz, że domowa pizza nie musi być wyzwaniem? Ekspresowa pizza to doskonała opcja dla osób pragnących w prosty sposób stworzyć to ulubione danie. Dzięki poniższemu przepisowi z łatwością przygotujesz pyszny posiłek, a dodatek warzyw oraz użycie pełnoziarnistej mąki dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Smacznego!

Kalorie: 807.57

Białko: 74.49 g

Węglowodany: 128.27 g

Tłuszcz: 5.55 g

Błonnik: 21.35 g

SKŁADNIKI:

  • 65 g wody
  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 (150 g)
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 125 g sera mozzarella light
  • 40 g wędliny z kurczaka
  • 100 g cukinii
  • 125 g brokułu
  • 50 g przecieru pomidorowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przepis ma 2 sugerowane porcje

Piekarnik ustawiamy na 200 stopni z funkcją grilla.

Mieszamy wodę, mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na chwilę.

Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy je passatą, a następnie układamy wybrane składniki. Na patelni, która nadaje się do pieczenia w piekarniku, podpiekamy pizzę przez około 3 minuty.

Przenosimy patelnię do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy aż ser się roztopi, a składniki nabiorą złotego koloru.

puszyste ciasto na pizzę świeżo zrobione

5. Pizza z cukinii

Oto kolejna propozycja: pizza na bazie cukinii! Wyjątkowe połączenie parmezanu, szynki parmeńskiej i rukoli z pewnością przypadnie wszystkim do gustu w trakcie rodzinnego obiadu czy wieczoru z przyjaciółmi. Przygotowanie tej pizzy jest naprawdę proste.

Kalorie: 483.32

Białko: 40.01 g

Węglowodany: 15.12 g

Tłuszcz: 30.73 g

Błonnik: 4.32 g

SKŁADNIKI:

  • 150 g cukinii
  • 15 g parmezanu
  • jajka (60 g)
  • 2 g suszonego oregano
  • 3 g oliwy
  • 60 g sera mozzarelli
  • 30 g szynki delikatnej, surowej dojrzewającej (Kraina Wędlin)
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g rukoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinię obieramy i ścieramy na grubej tarce. Starannie wyciskamy z niej nadmiar wody.

Do startej cukinii dodajemy parmezan, jajka i szczyptę oregano. Dokładnie mieszamy składniki.

Uformowaną masę cukiniową rozprowadzamy na blaszce do pizzy lekko nasmarowanej oliwą. Jeśli wolisz, możesz też wykorzystać blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Poddajemy pizzę wstępnemu pieczeniu w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, aż brzegi zaczną się rumienić.

Upieczony spód smarujemy koncentratem pomidorowym, układamy plasterki szynki parmeńskiej i kawałki mozzarelli.

Wkładamy do piekarnika na kolejne 5–8 minut, aż ser się rozpuści.

Gotową pizzę ozdabiamy świeżą rukolą i posypujemy dodatkową porcją startego parmezanu. Życzymy smacznego posiłku!

pizza z sosem pomidorowym rukolą i innymi dodatkami

6. Pizza z batatów

Pizza z batata i mąki owsianej stała się ulubieńcem w naszym menu! Poniżej sposób przygotowania tego zdrowszego odpowiednika pizzy, który zachwyci wszystkich podczas każdej okazji dodatkami, takimi jak szynka parmeńska, papryka i parmezan.

Kalorie: 800.03

Białko: 36.39 g

Węglowodany: 106.23 g

Tłuszcz: 27.29 g

Błonnik: 13.76 g

SKŁADNIKI:

  • 180 g batatów
  • 70 g mąki owsianej
  • 10 g oliwy
  • 40 g cebuli
  • 3 g czosnku
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 2 g suszonego oregano
  • 60 g szynki prosciutto (GustoBello)
  • 40 g czerwonej papryki
  • 70 g pomidorków koktajlowych
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 10 g parmezanu
  • świeża bazylia (2 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dokładnie myjemy batata, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni (tryb góra-dół) przez ok. 40 minut, aż stanie się miękki. Gdy ostygnie, obieramy go i rozdrabniamy na puree widelcem.

Dodajemy powoli przesianą mąkę owsianą, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy trochę wody). Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni.

Blaszkę do pizzy lekko smarujemy oliwą, a następnie rozprowadzamy na niej ciasto, formując odpowiedni kształt. Następnie nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

W międzyczasie szykujemy sos: na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy. Gotujemy aż wszystko dobrze się połączy.

Upieczone ciasto smarujemy przygotowanym wcześniej sosem, a następnie układamy na nim wybrane dodatki.

Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

Po upieczeniu posypujemy pizzę świeżo startym parmezanem i listkami bazylii. Przyjemnego degustowania!

gotowa pizza i napis pizza na rozsypanej mące

7. Podsumowanie

Pizza to z pewnością jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Wspaniałe jest to, że przygotowując ją, można posłużyć się wyobraźnią i użyć takich dodatków, na jakie ma się ochotę! Potraktuj przepisy zawarte w tym artykule jako inspirację. Nie bój się eksperymentować, przygotuj własną zdrową, domową pizzę!

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Bibliografia:

  1. Historia pizzy – kto ją wymyślił i skąd pochodzi?, online: https://pizzeriabosca.pl/historia-pizzy-kto-ja-wymyslil-i-skad-pochodzi/, dostęp: 31.10.2023.
  2. Najpopularniejsze rodzaje pizzy, online: https://pizzeriamuzyczna.pl/ciekawostki/najpopularniejsze-rodzaje-pizzy/, dostęp: 31.10.2023.
  3. Przepisy na pizzę pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 31.10.2023.

    Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

    Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

    Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

    Dorota Szczypka

    Dietetyk kliniczny

    Jestem magistrem dietetyki klinicznej z obszerną wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie chorób klinicznych.

    Posted in Porady dietetyczne | Tagged

    Najnowsze artykuły:

    Plan dietetyczny i treningowy online