Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować pastę jajeczną
- W jaki sposób przygotować pastę na bazie tofu
- Jak przygotować domowy hummus
Gdy masz ochotę na kanapkę, ale nie masz pomysłu, z czym ją przygotować, pasty do chleba będą świetnym rozwiązaniem. Wystarczy mieć pod ręką urządzenie, które pozwoli zrobić ze składników gładką pastę.
Pasty kanapkowe dają spore pole do popisu – można je przygotować z takich składników, na jakie ma się ochotę. W kuchennej szafce zalegają nasiona sezamu czy pestki dyni? Upraż je na suchej patelni i dodaj je do pasty. Masz w lodówce pieczone papryki? Jakiś czas temu kupiłeś tofu i nie masz na nie pomysłu? Dodaj te składniki do pasty. Jak widzisz, ogranicza Cię tylko wyobraźnia.
Jeśli potrzebujesz inspiracji lub gotowych pomysłów na pasty kanapkowe, zajrzyj do poniższego artykułu. Znajduje się w nim kilka pomysłów na pasty do chleba. Zasmakuj w naszych smacznych pastach – każdy znajdzie swoje ulubione smaki!
SPIS TREŚCI:
1. Jajeczna pasta kanapkowa
2. Pasta z wędzonej makreli i jajek
3. Pomidorowa pasta kanapkowa
4. Pasta z soczewicy, marchwi i pietruszki
5. Fasolowa pasta kanapkowa
6. Pasta do chleba na bazie tofu
7. Hummus i pieczone warzywa
8. Pasty do chleba – podsumowanie
1. Jajeczna pasta kanapkowa
Pasta jajeczna to jedna z popularniejszych past. Wypróbuj poniższą wersję pasty jajeczne!
kalorie: 436.71, białko: 35.52 g, węglowodany: 34.01 g, tłuszcz: 16.97 g, błonnik: 3.73 g
Składniki:
- 150 g serka wiejskiego lekkiego
- jajko (110 g)
- 1 g soli
- 1 g czarnego pieprzu
- 60 g żytniego chleba
Sposób przygotowania:
Ugotuj jaja na twardo, obierz je, a następnie pokrój na małe kawałki.
Dodaj do jajek serek wiejski i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Gotową pastą jajeczną posmaruj świeże pieczywo. Smacznego!
2. Pasta z wędzonej makreli i jajek
kalorie: 370.25, białko: 24.82 g, węglowodany: 29.9 g, tłuszcz: 16.6 g, błonnik: 3.78 g
Składniki:
- 60 g makreli wędzonej
- jajko (55 g)
- 12 g szczypiorku
- 60 g żytniego chleba
Sposób przygotowania:
Makrelę obierz z ości, następnie rozdrobnij widelcem.
Jajko ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, rozdrobnij.
Połącz składniki, a następnie nałóż na pieczywo.
3. Pomidorowa pasta kanapkowa
Tę pastę kanapkową z suszonymi pomidorami z pewnością przygotujesz nie raz!
kalorie: 416.8, białko: 19.44 g, węglowodany: 75.32 g, tłuszcz: 7.23 g, błonnik: 11.52 g
Składniki:
- 50 g cebuli
- 50 g soczewicy
- 40 g suszonych pomidorów w zalewie z oleju
- 60 g chleba graham
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Cebulę drobno pokrój, podduś na patelni z odrobiną wody.
Odsączoną soczewicę przełóż do naczynia, dodaj cebulę i pokrojone, odsączone suszone pomidory. Dopraw lekko solą i pieprzem.
Całość zblenduj na gładką masę. Podaj ze świeżym pieczywem.
4. Pasta z soczewicy, marchwi i pietruszki
Świeże warzywa, które wchodzą w skład tej pasty do chleba, to prawdziwa bomba witaminowa!
kalorie: 394.61, białko: 18.22 g, węglowodany: 70.85 g, tłuszcz: 6.7 g, błonnik: 7.94 g
Składniki:
- 120 g zielonej gotowanej soczewicy
- 40 g marchwi
- 25 g korzenia pietruszki
- 50 g selera korzeniowego
- 30 g pora
- 10 g koncentratu pomidorowego
- 5 g oleju rzepakowego
- 1 g liści laurowych
- 1 g ziela angielskiego
- 60 g chleba graham
Sposób przygotowania:
Soczewicę odsącz i dobrze przepłucz.
Na patelni podgrzej odrobinę oleju, dodaj drobno posiekane warzywa i duś je, aż staną się miękkie.
Następnie dodaj nieco wody, koncentrat pomidorowy, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa całkowicie zmiękną.
Po ugotowaniu wyjmij liść laurowy oraz ziele angielskie, a do miękkich warzyw dodaj soczewicę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie całość zblenduj na jednolitą pastę.
Podawaj przygotowaną pastę z ulubionym pieczywem – to idealny sposób na zdrową i smaczną przekąskę!
5. Fasolowa pasta kanapkowa
kalorie: 357.83, białko: 16.89 g, węglowodany: 65.35 g, tłuszcz: 4.56 g, błonnik: 14.08 g
Składniki:
- 120 g czerwonej fasoli z puszki
- 20 g czerwonej cebuli
- 3 g czosnku
- 2 g kolendry
- 6 g soku z cytryny
- 5 g czerwonej papryczki chili
- 1 g papryki słodkiej w proszku
- 60 g żytniego chleba
- 10 g kiełków rzodkiewki
- 40 g czerwonej papryki
- 40 g rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Składniki na pastę blenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Na kromkach chleba rozsmaruj uzyskaną pastę, a następnie dodaj kiełki, pokrojoną paprykę oraz rzodkiewki.
6. Pasta do chleba na bazie tofu
kalorie: 342.2, białko: 18.12 g, węglowodany: 35.55 g, tłuszcz: 15.06 g, błonnik: 4.57 g
Składniki:
- 25 g cebuli
- 5 g oliwy
- 90 g tofu naturalnego
- 20 g jogurtu naturalnego
- 10 g koperku
- 90 g kiszonego ogórka
- 60 g żytniego chleba
Sposób przygotowania:
Cebulkę posiekaj w kostkę, a następnie usmaż na oliwie.
Połącz cebulkę z tofu, jogurtem, solą i pieprzem. Całość zblenduj.
Pastę nałóż na pieczywo. Na pastę wyłóż pokrojone ogórki i posiekany koperek.
7. Hummus i pieczone warzywa
kalorie: 413.36, białko: 13.69 g, węglowodany: 58.88 g, tłuszcz: 15.9 g, błonnik: 16.95 g
Składniki:
- 80 g marchwi
- 100 g buraków
- 50 g korzenia pietruszki
- 85 g czerwonej papryki
- 120 g ciecierzycy z puszki
- 5 g czosnku
- 10 g oliwy
- 15 g soku z cytryny
- 3 g pasty tahini
Sposób przygotowania:
Do przygotowania hummusu odcedź ciecierzycę i przełóż ją do blendera. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, pół porcji oliwy, pastę tahini oraz obrany czosnek. Wszystko blenduj do osiągnięcia aksamitnej, gładkiej konsystencji.
Warzywa umyj, pokrój na równe kawałki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Skop pozostałą oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra-dół, aż warzywa staną się miękkie i zarumienione (zajmie to około 20 minut).
Podaj aksamitny humus w miseczce, otoczony złocistymi kawałkami pieczonych warzyw, gotowy do zanurzenia pysznego warzywa. Smacznego!
8. Pasty do chleba – podsumowanie
Pasty do chleba możemy przygotować zarówno na spotkania ze znajomymi, jak i wtedy, gdy mamy sporo resztek jedzenia i chcemy je wykorzystać.
Co więcej, pasty do kanapkowe można przygotować z naprawdę wielu składników – ogranicza nas tylko wyobraźnia! Pasty do chleba można też serwować z różnymi dodatkami – podać z chlebem, z innym rodzajem pieczywa, z chrupiącymi krakersami lub z tortillą czy naleśnikami.
Mamy nadzieję, że przepisy na pasty do chleba, które znalazły się w tym artykule, przypadną Ci do gustu. Te domowe pasty z pewnością przyciągną wszystkich głodomorów!
Bibliografia:
- Przepisy na pasty do kanapek pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 10.11.2023.