skóra trądzikowa przed stosowaniem diety na trądzik

Dieta na trądzik. Czy dieta może wpływać na cerę trądzikową?

Ten tekst przeczytasz w 7 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Jakie są rodzaje trądziku.
  • Jak odżywiania wpływa na skórę.
  • Jakie produkty spożywcze powinny się znaleźć w diecie na trądzik.
  • Czy odpowiednio zbilansowana dieta w trądziku ma znaczenie dla skóry trądzikowej.
  • Czy stosowanie diety na trądzik ma sens.

Czy dieta antytrądzikowa jest skuteczna? Nie wszystkie diety rekomendowane w celu wspomagania terapii trądziku mają solidne potwierdzenie w literaturze naukowej. U niektórych osób mogą one okazać się na tyle skuteczne, że wizyta u dermatologa okaże się niepotrzebna.

Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, czy dieta dla skóry trądzikowej może być skuteczna, czego unikać w diecie na trądzik i jakie produkty na trądzik warto jeść.

SPIS TREŚCI:
1. Czym jest trądzik? Objawy trądziku
2. Przyczyny i objawy trądziku
3. Indeks glikemiczny i IGF jako przyczyny trądziku?
4. Produkty mleczne i białka mleka – produkty przeciwwskazane?
5. Czekolada – jeść czy nie jeść?
6. Fast food oraz żywność wysoko przetworzona – lepiej te produkty unikać
7. Witamina D a dieta przy trądziku
8. Cynk a trądzik. Czy jedzenie na trądzik z cynkiem może poprawić stan skóry?
9. Omega-3, czyli ryby na trądzik – produkty polecane
10. Odpowiednia dieta na trądzik. Wpływ diety na trądzik. Co jeść? Podsumowanie

1. Czym jest trądzik? Objawy trądziku

Trądzik pospolity to choroba skórna, która najczęściej pojawia się w okresie dojrzewania. Jest spowodowana nadmiernym stymulowaniem gruczołów łojowych przez zmiany hormonalne. Do głównych objawów trądzikowych należą:

  • łojotok,
  • zaskórniki,
  • grudki,
  • krosty,
  • nacieki,
  • torbiele.

Zmiany te mogą występować w różnym stopniu nasilenia.

2. Przyczyny i objawy trądziku

Czynniki mające wpływ na rozwój trądziku obejmują między innymi nadmierną produkcję sebum przez gruczoły łojowe, które są regulowane przez hormony i układ nerwowy. Inne czynniki mogące wpłynąć na przebieg trądziku to:

  • warunki klimatyczne i poziom nasłonecznienia,
  • późna faza lutealna u kobiet,
  • nieodpowiednia higiena skóry,
  • dieta.

kobieta w trakcie diety trądzikowej

3. Indeks glikemiczny i IGF jako przyczyny trądziku?

Indeks glikemiczny odgrywa ważną rolę w diecie stosowanej przy leczeniu trądziku. Jest to parametr określający szybkość, z jaką poziom cukru we krwi wzrasta po spożyciu danego produktu żywnościowego. Wartości indeksu glikemicznego mieszczą się w przedziale od 0 do 100, przy czym wyższa wartość wskazuje na szybszy wzrost poziomu glukozy.

Dlaczego jest to istotne w kontekście trądziku? Nadmierna ilość glukozy we krwi prowadzi do zwiększonej produkcji insuliny, hormonu odpowiedzialnego za obniżenie stężenia cukru. To z kolei może wpływać na pojawianie się zmian trądzikowych.

Wzrost poziomu insuliny w organizmie prowadzi do zwiększonego wydzielania insulinopodobnego czynnika wzrostu, znanego jako IGF. To właśnie IGF może przyczyniać się do powstawania lub nasilenia objawów trądziku na różne sposoby.

Skutki działania IGF obejmują:

  • zablokowanie mieszków włosowych,
  • intensyfikację wzrostu keranocytów w kanale łojowym,
  • nieprawidłowe złuszczanie korneocytów,
  • nadprodukcja sebum,
  • nasilenie stanów zapalnych.

Z tego względu wysokie stężenie glukozy we krwi, prowadzące do dalszych konsekwencji metabolicznych, może nasilać objawy trądziku. W związku z tym zaleca się ograniczenie spożywania żywności o wysokim indeksie glikemicznym. Wykazano, że dieta o niskim indeksie glikemicznym może skutecznie zmniejszać liczbę zmian trądzikowych oraz łagodzić przebieg tej dolegliwości.

kobieta ze skórą trądzikową zastanawia się jakie produkty wpływają na cerę

Dieta antytrądzikowa. Jak te produkty wpływają na cerę? Czego unikać?

Wysoki indeks glikemiczny. Węglowodany w diecie – nie wolno jeść?

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, których należy unikać w trosce o zdrowie skóry, to te bogate w węglowodany, szczególnie cukry proste. Do tej grupy należą przede wszystkim:

  • wyroby z mąki pszennej, takie jak białe pieczywo, kasza manna, biały ryż i ryżowe wafle,
  • słodycze, w tym cukierki i mleczną czekoladę,
  • suszone owoce,
  • napoje gazowane,
  • soki i napoje owocowe,
  • lody,
  • piwo.

Niski indeks glikemiczny – produkty wskazane. Co warto jeść?

Aby efektywnie zwalczać trądzik, zaleca się spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Wśród nich znajdują się pełnoziarniste wyroby zbożowe, takie jak brązowy ryż, makaron razowy, kasza gryczana czy otręby pszenne. Chleb żytni również warto włączyć do diety z różnych powodów, między innymi ze względu na jego niski indeks glikemiczny.

Podobnie świeże i surowe warzywa mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. Ogólnie rzecz biorąc, produkty bogate w błonnik charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Wśród owoców o niskim indeksie glikemicznym można wymienić takie jak czereśnie, wiśnie, awokado, owoce cytrusowe, maliny czy gruszki. W przypadku owoców ich dojrzałość również wpływa na wzrost indeksu glikemicznego – im są bardziej dojrzałe, tym wyższy jest ich indeks.

Produkty bogate w białko i tłuszcze często posiadają bardzo niski indeks glikemiczny. Do tej grupy zaliczają się między innymi oleje roślinne, masło, różne rodzaje wędlin, mięso, jaja oraz orzechy.

Przy wyborze diety o niskim indeksie glikemicznym, warto również zapoznać się z dodatkowymi wytycznymi dotyczącymi takiego sposobu odżywiania. Różne metody przetwarzania żywności, takie jak mielenie czy gotowanie, mogą prowadzić do zwiększenia indeksu glikemicznego produktów. Z tego powodu zaleca się spożywanie produktów w jak najmniej przetworzonej formie, oczywiście w granicach praktycznych możliwości.

kobieta widzi efekty stosowania diety na trądzik

4. Produkty mleczne i białka mleka – produkty przeciwwskazane?

Produkty mleczne i mleko a trądzik. Jakie produkty wywołują trądzik?

Jak się okazuje, produkty mleczne, a szczególnie mleko, mogą negatywnie wpływać na powstawanie trądziku oraz kondycję skóry osób zmagających się z tym problemem. Regularne spożywanie mleka zwiększa ryzyko wystąpienia trądziku, w niektórych przypadkach nawet o 50%. Co interesujące, większy wpływ na powstawanie zmian trądzikowych wywiera mleko odtłuszczone niż mleko pełnotłuste. Badania wykazały, że spożywanie mleka odtłuszczonego zwiększa ryzyko wystąpienia trądziku o ponad 80%.

Dlaczego mleko wpływa na nasilenie objawów trądzikowych? Stwierdzono, że mleko podnosi poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF), który był omawiany w poprzednim rozdziale. Proces ten zachodzi na dwa sposoby: po pierwsze, mleko i produkty mleczne zawierają IGF, który jest bezpośrednio wchłaniany w naszym przewodzie pokarmowym, a po drugie, kazeina w mleku stymuluje uwalnianie IGF-1 z wątroby, co zwiększa jego poziom we krwi.

Jest pewne, że mleko może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku i pogarszać jego przebieg. Natomiast nie ma jednoznacznych dowodów dotyczących wpływu innych produktów mlecznych, jak serów żółtych czy jogurtów, na powstawanie trądziku.

Zazwyczaj osobom zmagającym się z trądzikiem zdecydowanie odradza się spożywanie jakiegokolwiek rodzaju mleka. Jeżeli to nie przyniesie poprawy, wówczas sugeruje się wyeliminowanie pozostałych produktów mlecznych, zaczynając od serów żółtych i twarogowych.

Jogurty owocowe i lody także wyklucza się w pierwszej kolejności, razem z mlekiem, ale głównie ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny.

Odżywki białkowe – tych produktów lepiej unikać?

Warto również wspomnieć, że trądzik może być nasilany przez odżywki białkowe, które często bazują na białkach mleka, w tym zarówno na kazeinie, jak i na serwatce. Odżywki białkowe cieszą się popularnością zwłaszcza wśród kulturystów i sportowców, a to wśród tych grup odnotowuje się wyższy procent przypadków trądziku.

skóra trądzikowa przed dietą antytrądzikową

5. Czekolada – jeść czy nie jeść?

Czekolada, zarówno mleczna jak i gorzka, może przyczyniać się do nasilenia zmian trądzikowych. Stwierdzono, że spożywanie 10 gramów gorzkiej czekolady dziennie prowadzi do znacznego zwiększenia złuszczania korneocytów oraz intensyfikuje kolonizację bakterii wywołujących trądzik.

U jedzących czekoladę często można zaobserwować wzrost liczby zaskórników i zmian zapalnych. W związku z tym, zwykle odradza się pacjentom spożywanie czekolady mlecznej, a czasami również gorzkiej, w zależności od indywidualnych efektów leczenia.

6. Fast food oraz żywność wysoko przetworzona – lepiej te produkty unikać

Wykazano, że żywność zawierająca szkodliwe tłuszcze trans, a także produkty wysoko przetworzone, w tym smażone i typowe dla fast foodów, mogą wpływać na pojawianie się i nasilenie trądziku.

To właśnie z tych powodów, jeśli walczysz z trądzikiem, lepiej unikaj gotowych posiłków, takich jak:

  • burgery,
  • zapiekanki,
  • hot dogi,
  • pizza,
  • frytki.

Dobrym pomysłem będzie również wyeliminowanie słodyczy i wyrobów cukierniczych, w tym pączków, drożdżówek, herbatników, batoników, wafli czekoladowych, a także przekąsek, takich jak krakersy czy chipsy ziemniaczane.

kobieta zmaga się ze skórą trądzikową

7. Witamina D a dieta przy trądziku

Jak się okazuje, witamina D może wspierać walkę z trądzikiem. Analizy badań naukowych jasno wykazały, że poziom witaminy D we krwi osób cierpiących na trądzik jest znacząco niższy niż u osób, które nie zmagają się z trądzikiem. Te wyniki sugerują, że niedobór witaminy D może mieć wpływ na rozwój i utrzymanie trądziku.

Stosowanie aktywnej formy witaminy D może zmniejszyć nasilenie trądziku, w tym obniżyć poziom substancji prozapalnych.

8. Cynk a trądzik. Czy jedzenie na trądzik z cynkiem może poprawić stan skóry?

Wykazano, że podobnie jak w przypadku witaminy D, osoby z trądzikiem mają znacząco niższe poziomy cynku we krwi w porównaniu do osób zdrowych. Dotychczasowe badania wskazują, że cynk posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspomagające układ odpornościowy.

Sugeruje się, że dzięki tym właściwościom cynk mógłby być skuteczny w łagodzeniu zmian trądzikowych. Niestety, na chwilę obecną brakuje jednoznacznych badań, które pozwoliłyby sformułować definitywne wnioski. U niektórych pacjentów stosowanie cynku może przynieść poprawę i zmniejszyć objawy trądziku. Należy jednak zaznaczyć, że cynk nie okazuje się skuteczny u wszystkich osób.

kobieta pozbyła się trądziku dzięki diecie na trądzik

9. Omega-3, czyli ryby na trądzik – produkty polecane

Kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w tłustych rybach morskich takich jak łosoś i śledź, mogą przyczynić się do łagodzenia objawów trądziku. Inne źródła omega-3 to pstrąg tęczowy i węgorz. Dzięki ich silnym właściwościom przeciwzapalnym, które polegają na hamowaniu produkcji substancji prozapalnych, omega-3 mogą obniżać poziom IGF-1, co przekłada się na terapeutyczne działanie w przypadku trądziku. Z tych powodów u osób zażywających omega-3 można zaobserwować poprawę objawów trądziku – zmniejszenie liczby krost, zaskórników, grudek czy redukcję tłustości skóry.

W kontekście omega-3 i chorób skóry, warto również wspomnieć o ich pozytywnym wpływie na łuszczycę. Wykazano, że kwasy tłuszczowe omega-3 łagodzą świąd, zmniejszają rumień i skalowanie skóry. Zaleca się pacjentom regularne spożywanie tłustych ryb morskich lub, gdy to niemożliwe, stosowanie suplementacji omega-3.

zdrowa skóra jako efekt stosowania diety na trądzik

10. Odpowiednia dieta na trądzik. Wpływ diety na trądzik. Co jeść? Podsumowanie

Jak widać, zależność między dietą a trądzikiem jest spora – dieta może mieć wpływ na naszą skórę. Oprócz wymienionych w artykule produktów, które mogą wspomóc walkę z trądzikiem można wymienić jeszcze kilka innych, choć ich skuteczność nie została jeszcze w pełni potwierdzona przez badania. Wśród tych produktów znajdują się przykładowo olej z wiesiołka, olej lniany, ostropest plamisty i ekstrakt z chmielu.

Dieta na trądzik hormonalny, dieta na trądzik różowaty, dieta na trądzik pospolity, a może dieta na trądzik młodzieńczy? Rozpocznij współpracę z dietetykami Just be FIT i polepsz swój stan skóry!

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Bibliografia:

  1. Frąszczak K., Trądzik i dieta, czyli sposób żywienia i jego wpływ na zmiany skórne, online: https://dietetycy.org.pl/tradzik-dieta/, dostęp: 29.01.2024.
  2. Kozłowska J., Rola cynku w walce z trądzikiem. Czy jest skuteczny?, online: https://dietetycy.org.pl/rola-cynku-w-walce-z-tradzikiem/, dostęp: 29.01.2024.
  3. Kulczyński B., Trądzik: jak się go pozbyć dietą? Czyli co jeść na trądzik, aby go zwalczyć, online: https://www.youtube.com/watch?v=Msc9AoPJU7E, dostęp: 29.01.2024.

    Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

    Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

    Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

    Dorota Szczypka

    Dietetyk kliniczny

    Jestem magistrem dietetyki klinicznej z obszerną wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie chorób klinicznych.

    Posted in Porady dietetyczne, Zdrowie | Tagged

    Najnowsze artykuły:

    Plan dietetyczny i treningowy online