mężczyzna zastanawia się czy warto jeść fast foody

Czy na pewno trzeba wykluczyć z diety fast foody?

Ten tekst przeczytasz w 7 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Czym jest żywność typu fast food
  • Dlaczego jemy fast foody
  • Co można zjeść w restauracjach typu fast food i ile to ma kalorii
  • Jak przygotować fit burgera

Szybsze tempo życia sprawia, że często nie zwracamy uwagi na to, co jemy. Zdrowe nawyki żywieniowe spychamy na bok i sięgamy po żywność typu fast food. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się m.in., czy fast food naprawdę jest niezdrowy, jaką kaloryczność mają przykładowe dania z McDonald’s i jak przygotować zdrowego burgera.

SPIS TREŚCI:
1. Co to jest żywność typu fast food?
2. Dlaczego szybkie jedzenie jest tak popularne?
3. Krótka historia żywności typu fast food
4. Co można zjeść w restauracji typu fast food?
5. Menu restauracji typu fast food na przykładzie McDonald’s
6. Dlaczego jedzenie typu fast food jest niezdrowe?
7. Domowy fast food – przepisy na zdrowe burgery
8. Podsumowanie

Plan dietetyczny i treningowy online

1. Co to jest żywność typu fast food?

Żywność typu fast food (z ang. „szybka żywność”) to pożywienie, które, jak wskazuje nazwa, jest przygotowywane szybko, zazwyczaj podawane na ciepło i na ogół tanie. Produkty typu fast food często są przygotowywane ze wstępnie ugotowanych lub z podgrzanych składników.

Ten typ jedzenia posiada wysoką wartość kaloryczną (zawiera tłuszcze trans i sporo węglowodanów) przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji (witamin, minerałów czy błonnika).

2. Dlaczego szybkie jedzenie jest tak popularne?

Mimo że zdajemy sobie sprawę z tego, że fast foody nie wpływają dobrze na nasze ciało, ich popularność nie maleje. Jak to możliwe?

Wygoda – obecnie sporo osób żyje w biegu. Spożycie fast foodów pozwala zaoszczędzić czas. Dla wielu osób to jedyny ciepły posiłek, na jaki mogą sobie pozwolić w ciągu dnia.

Smak – nie da się zaprzeczyć, że fast foody są smaczne. Sporo osób wybierze ten typ żywności zamiast posiłku, który zawiera wiele składników odżywczych.

Cena – ceny fast foodów są bardzo przystępne. Wiele osób woli zapłacić np. za hamburgera i frytki, zamiast za produkty, z których można przygotować pełnowartościowy posiłek.

Obecnie do największych sieci barów szybkiej obsługi zalicza się m.in.:

  • McDonald’s,
  • Burger King,
  • KFC,
  • Subway,
  • Pizza Hut.

fast foody na talerzu

3. Krótka historia żywności typu fast food

Termin „fast food” pojawia się w słownikach od 1951 roku (po raz pierwszy w słowniku Merriam-Webster), jednak historia fast foodów sięga wiele lat wstecz.

Początki fast foodów sięgają starożytnego Rzymu. Już w tamtych czasach masowo sprzedawano uliczne jedzenie. Sprzedawcy oferowali przykładowo wieprzowe kiełbaski, suszone ryby czy udka z kurczaka. Co ciekawe, to właśnie w Rzymie powstał przepis na hamburgera.

Za pierwszą na świecie sieć fast foodów z hamburgerami uznaje się White Castle. Sieć założono 13 września 1921 roku w Wichita w stanie Kansas. Znana jest zwłaszcza z hamburgerów nazywanych suwaki. Co ciekawe, jej założycielowi Walterowi Andersonowi przypisuje się wynalezienie bułki do hamburgerów.

Do Polski fast foody zawitały w latach 70. W tamtym okresie Edward Gierek zakupił zachodnią licencję na produkcję bagietek i pojawiły się zapiekanki. Fast foodowy przełom datuje się w Polsce na ostatnią dekadę XX wieku. To właśnie w tym okresie, w 1992 roku, otworzono pierwszą restaurację McDonald’s w Warszawie.

4. Co można zjeść w restauracji typu fast food?

Restauracje typu fast food oferują szeroki wybór dań, przekąsek, deserów czy napojów. Można tam zjeść przykładowo:

  • hamburgery,
  • hot dogi,
  • pizze,
  • panierowane kawałki kurczaka,
  • frytki,
  • kebaby,
  • lody,

a to wszystko popić:

  • shakiem,
  • Coca-Colą,
  • lemoniadą,
  • kawą.

Wspomniany typ restauracji oferuje więc 4 grupy produktów.

  1. Produkty węglowodanowo-tłuszczowo-białkowe (np. hamburgery, pizze).
  2. Produkty węglowodanowo-tłuszczowe (np. frytki).
  3. Napoje i desery.
  4. Dodatki (np. sosy, sałatki).

mężczyzna je żywność typu fast food

5. Menu restauracji typu fast food na przykładzie McDonald’s

Oferta restauracji McDonald’s jest bogata. Co można tam kupić?

Hamburgery – okrągłe bułki pszenne z płaskim kotletem z mielonego mięsa wołowego w środku. Do tego keczup, pikle, suszona cebula i musztarda. Restauracja oferuje także wiele burgerowych wariacji, przykładowo:

  • Cheeseburger – hamburger z dodatkiem topionego sera cheddar;
  • Veggie Burger – okrągła bułka z posypką sezamową, kotlet warzywny, topiony ser cheddar, plastry pomidora, krojona sałata, sos kanapkowy;
  • WieśMac – okrągła bułka z posypką sezamową, kotlet z mięsa wołowego, topiony ser cheddar, plastry pomidora, krojona sałata, cebula, sos musztardowo-chrzanowy;
  • McChiken – okrągła bułka z posypką sezamową, kotlet z piersi kurczaka w panierce, krojona sałata, sos majonezowy.

Frytki – ziemniaki w kształcie cienkich słupków, smażone w dużej ilości tłuszczu.

Kurczak McNuggets – małe kawałki mięsa z kurczaka w panierce, podawane z sosem.

McWrap Klasyczny Chrupiący Kurczak – wrap, Chicken Strips, plastry pomidora, topiony ser cheddar, krojona sałata, rukola, sos pomidorowy z cebulą, sos majonezowy.

To tylko niektóre dania, które możesz zjeść w McDonald’s. Ta sieć restauracji oferuje także napoje i desery, m.in.:

Shake o smaku waniliowym – mleczny koktajl z dodatkiem syropu smakowego.

McFlurry Lion o smaku waniliowym – lody o smaku waniliowym z chrupiącą posypką Lion.

Flat White – podwójne espresso ze spienionym mlekiem.

fast foody

Ile to ma kalorii?

Hamburger (w 1 porcji): Kcal: 258; B: 13 g; T: 9,5 g; W: 29 g.

Cheeseburger (w 1 porcji): Kcal: 306; B: 16 g; T: 13 g; W: 30 g.

Veggie Burger (w 1 porcji): Kcal: 548; B: 15 g; T: 29 g; W: 53 g.

WieśMac (w 1 porcji): Kcal: 607; B: 31 g; T: 38 g; W: 35 g.

McChiken (w 1 porcji): Kcal: 433; B: 21 g; T: 17 g; W: 48 g.

Frytki (w 100 g): Kcal: 287; B: 3,6 g; T: 14 g; W: 36 g.

Kurczak McNuggets (w 4 sztukach): Kcal: 175; B: 11 g; T: 8,3 g; W: 14 g.

McWrap Klasyczny Chrupiący Kurczak (w 1 porcji): Kcal: 572; B: 25 g; T: 23 g; W: 64 g.

Shake o smaku waniliowym (w 100 g): Kcal: 116; B: 3,0 g; T: 2,1 g; W: 21 g.

McFlurry Lion o smaku waniliowym (w 100 g): Kcal: 173; B: 3,8 g; T: 5,3 g; W: 27 g.

Flat White (w 100 g): Kcal: 43; B: 2,3 g; T: 2,3 g; W: 3,3 g.

6. Dlaczego jedzenie typu fast food jest niezdrowe?

Powszechnie wiadomo, że dania typu fast food są niezdrowe. Czy naprawdę tak jest? A jeśli tak, to dlaczego?

Żywność fast food jest smaczna, ponieważ zawiera sporo tłuszczu (w tym tłuszcze trans), soli, cukru oraz substancji wzmacniającej smak (glutaminian sodu). Niestety, jednocześnie jest ona uboga w witaminy i składniki mineralne.

Sporadyczne spożywanie tego typu żywności nie wpłynie niekorzystnie na nasze zdrowie, ale zbyt częste sięganie po fast food może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, m.in.: otyłości, nadwagi, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, zawału serca.

Jak jeść fast foody mądrze:

  • staraj się jeść żywność tego typu okazjonalnie,
  • wybieraj mniejsze porcje,
  • unikaj dużej ilości dodatków, które zwiększają kaloryczność,
  • zamiast wysokokalorycznych napojów wybierz np. wodę czy herbatę bez cukru.

burger czyli żywność fast food

7. Domowy fast food – przepis na zdrowego burgera

Wiesz, że zbyt często jesz fast foody, ale nie potrafisz przestać? Być może poniższy przepis na fit burgera przypadnie Ci do gustu. Pamiętaj, że w przypadku wątpliwości dotyczących diety warto udać się do dietetyka.

Domowy burger drobiowy

Kcal: 485,38

B: 27,97 g

T: 15,87 g

W: 64,51 g

Składniki:

  • 1 bułka grahamka (90 g)
  • 100 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 2 szczypty czosnku mielonego
  • 2 szczypty papryki słodkiej w proszku
  • 2 szczypty papryki ostrej w proszku
  • 1 garść (20 g) rukoli
  • 0,5 pomidora (85 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

Bułkę przekrój i spiecz na suchej patelni, aby była chrupiąca. Do mięsa mielonego dodaj oliwę i przyprawy, uformuj kotlet (powinien mieć średnicę przekrojonej bułki) i usmaż. Keczup i musztardę wymieszaj. Powstały sos nałóż na bułkę, następnie połóż rukolę, usmażonego kotleta i pokrojone warzywa.

8. Podsumowanie

Fast foody, niosą ze sobą wiele zagrożeń dla zdrowia. Należy zastanowić się, czy chwilowa przyjemność jest warta konsekwencji w postaci m.in. otyłości, nadwagi czy cukrzycy. Warto wprowadzić do swojej diety zamienniki fast foodów, jak np. domowy burger drobiony (przepis znajdziesz powyżej). Kluczem jest świadomość i odpowiedzialność za własne wybory żywieniowe.

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Bibliografia:

  1. Kozłowska J., Fast food. Ratunek i zguba dla zabieganych, online: https://dietetycy.org.pl/fast-food-2/, dostęp: 14.08.2023.
  2. Sienkiewicz E., Historia powstawania obiektów żywienia typu „fast food”, online: https://dietto.pl/zdrowie/historia-powstawania-obiekt%C3%B3w-%C5%BCywienia-typu-fast-food, dostęp: 14.08.2023.
  3. [hasło] fast food, Cambridge Dictionary, online: https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/fast-food, dostęp: 14.08.2023.
  4. Informacje o menu McDonald’s i wartościach odżywczych pochodzą z: https://mcdonalds.pl/nasze-menu/, dostęp: 14.08.2023.
  5. Przepis na domowego burgera drobiowego pochodzi od dietetyków Just be FIT, online: https://justbefit.pl/, dostęp: 14.08.2023.

    Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

    Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

    Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

    Dorota Szczypka

    Dietetyk kliniczny

    Jestem magistrem dietetyki klinicznej z obszerną wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie chorób klinicznych.

    Posted in Odchudzanie, Porady dietetyczne | Tagged

    Najnowsze artykuły:

    Plan dietetyczny i treningowy online