domowe ciasto przygotowanie

Ciasta domowe – przepisy na pyszne ciasta w wersji fit

Ten tekst przeczytasz w 6 minut

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować dobre ciasta domowe w wersji fit.
  • W jaki sposób przygotować łatwe ciasta w wersji fit.
  • Jakie przykładowe rodzaje domowych wypieków można przygotować w wersji fit.

Chodzi za Tobą smak domowych wypieków? Jesteś w dobrym miejscu – poniżej znajdziesz kilka przepisów na domowe wypieki w wersji fit.

Niech Twoja kuchnia stanie się słodka!

SPIS TREŚCI:
1. Sernik szarlotka przepis
2. Japoński makowiec przepis
3. Ciasto drożdżowe z truskawkami
4. Smaczne ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
5. Domowe wypieki – przepisy kulinarne. Słodka kuchnia – podsumowanie

1. Sernik szarlotka przepis

Ten sprawdzony przepis na domowe ciasto łączy w sobie smak szarlotki i sernika. Wypróbuj, jeśli nie możesz się zdecydować, co upiec – szarlotkę czy sernik.

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego
  • 70 g budyniu waniliowego (proszek)
  • 10 g cukru wanilinowego
  • jajka (110 g)
  • 25 g erytrytolu
  • 500 g jabłek
  • 10 g cynamonu
  • 80 g płatków owisanych
  • 40 g daktyli

Sposób przygotowania

Masa serowa: twaróg sernikowy blendujemy z budyniami (w postaci proszku), erytrolem (10 g) oraz cukrem waniliowym. Następnie, dodając jajka, kontynuujemy miksowanie do uzyskania gładkiej masy.

Przygotowanie jabłek: po ich obraniu kroimy je w drobną kostkę, następnie mieszamy z cukrem pudrem z erytrolu (15 g) oraz cynamonem.

Kruszonka: namoczone daktyle rozdrabniamy (np. w blenderze) i łączymy z płatkami owsianymi.

Rozkładamy masę serową na spód foremki o średnicy 26 cm, na nią układamy warstwę jabłek i posypujemy przygotowaną kruszonką.

Całość wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika, w trybie góra-dół. Po upływie 20 minut obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wskazane jest umieszczenie pod blaszką naczynia z wodą.

Po wyjęciu z piekarnika, sernik szarlotka jest gotowy do podania. Smacznego!

domowe wypieki szarlotka

2. Japoński makowiec przepis

Miłośnicy ciast z pewnością się zgodzą, że ciasta świąteczne można piec nie w sezonie. Wypróbuj poniższy prosty przepis na japońskiego makowca.

Składniki

  • jajka (168 g)
  • 400 g maku
  • 150 g jabłek
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 24 g soku z cytryny
  • 70 g oleju rzepakowego
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 100 g erytrytolu

Sposób przygotowania

Jabłko trzemy na grubych oczkach tarki. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, tryb góra-dół.

Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.

W mikserze mieszamy żółtka z erytrolem, sokiem z cytryny, startym jabłkiem i olejem, aż uzyskamy gładką masę.

Do masy dodajemy masę makową i dokładnie łączymy. Następnie delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek i skrobię połączoną z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut.

kobieta przygotowuje domowe ciasto

3. Ciasto drożdżowe z truskawkami

Chyba każda fanka domowych wypieków się zgodzi, że ciasto drożdżowe z truskawkami to must have lata. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak przygotować pyszny deser z truskawkami.

Składniki

  • 250 g mleka 1,5%
  • jajka (165 g)
  • 150 g ksylitolu
  • 80 g oleju rzepakowego
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 15 g drożdży
  • 250 g truskawek

Sposób przygotowania

Składniki na cikasto (mleko, jajka, ksylitol, olej, mąka, drożdże) łączymy ze sobą. Wyrobione ciasto wyrabiamy przez około 6 minut, a następnie odstawiamy na godzinę pod przykryciem folii spożywczej.

Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na blacie, przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy kilkoma truskawkami. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni, w trybie góra-dół.

W rondelku przyrządzamy mus z truskawek i podajemy w towarzystwie ciasta. Smacznego!

dobre domowe ciasto z truskawkami

4. Smaczne ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

To przepis dla tych, którzy lubią szybkie i łatwe ciasta. Trzeba będzie trochę poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce, ale naprawdę warto!

Składniki

  • 50 g czekolady gorzkiej 100% kakao
  • 16 g erytrytolu
  • 9 g masła
  • 50 g masła orzechowego

Sposób przygotowania

W garnku delikatnie rozpuść czekoladę. Gdy już będzie gotowa, odstaw ją na chwilę, aby nieco przestygła.

Na dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wylej 3/4 rozpuszczonej czekolady. Dokładnie ją rozprowadź.

Umieść formę w lodówce, by czekolada zastygła.

W międzyczasie w misce wymieszaj masło orzechowe, masło oraz erytrol, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Wyjmij formę z lodówki i nałóż na zastygłą czekoladę masę orzechową, następnie schłodź w lodówce przez kolejne 2030 minut.

Pozostałą część czekolady równomiernie rozprowadź na wierzchu ciasta i ponownie umieść w lodówce, aż całkowicie zastygnie.

przygotowanie pysznego domowego ciasta

5. Domowe wypieki – przepisy kulinarne. Słodka kuchnia – podsumowanie

Mamy nadzieję, że będziesz często korzystać z powyższych przepisów na różne rodzaje domowych wypieków. To smak domowych wypieków na wyciągnięcie ręki.

Każda fanka domowych wypieków w wersji powinna wiedzieć, że więcej pomysłów na dobre ciasta (i nie tylko) znajdzie na blogu kulinarnym Juts be FIT (kliknij TUTAJ)! 🙂

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Specjalnie dobrane dieta i plan treningowy pomogą ci osiągnąć sukces zarówno jeśli chodzi o zdrowie, jak i estetyczną sylwetkę. W ustaleniu zindywidualizowanej strategii działania pomogą ci dyplomowani specjaliści z Just be FIT. Zgłoś się po pomoc, a w krótkim czasie odnotujesz wyraźne efekty włożonego wysiłku.

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Aleksandra Baran

Dyplomowany dietetyk

Dietetykiem w teorii i w praktyce zostałam 9 lat temu kończąc tytuł inżyniera, a w późniejszym czasie również i magistra dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Posted in Porady dietetyczne | Tagged

Najnowsze artykuły:

Plan dietetyczny i treningowy online