Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować dobre ciasta domowe w wersji fit.
- W jaki sposób przygotować łatwe ciasta w wersji fit.
- Jakie przykładowe rodzaje domowych wypieków można przygotować w wersji fit.
Chodzi za Tobą smak domowych wypieków? Jesteś w dobrym miejscu – poniżej znajdziesz kilka przepisów na domowe wypieki w wersji fit.
Niech Twoja kuchnia stanie się słodka!
SPIS TREŚCI:
1. Sernik szarlotka przepis
2. Japoński makowiec przepis
3. Ciasto drożdżowe z truskawkami
4. Smaczne ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
5. Domowe wypieki – przepisy kulinarne. Słodka kuchnia – podsumowanie
1. Sernik szarlotka przepis
Ten sprawdzony przepis na domowe ciasto łączy w sobie smak szarlotki i sernika. Wypróbuj, jeśli nie możesz się zdecydować, co upiec – szarlotkę czy sernik.
Składniki
- 1 kg sera twarogowego półtłustego
- 70 g budyniu waniliowego (proszek)
- 10 g cukru wanilinowego
- jajka (110 g)
- 25 g erytrytolu
- 500 g jabłek
- 10 g cynamonu
- 80 g płatków owisanych
- 40 g daktyli
Sposób przygotowania
Masa serowa: twaróg sernikowy blendujemy z budyniami (w postaci proszku), erytrolem (10 g) oraz cukrem waniliowym. Następnie, dodając jajka, kontynuujemy miksowanie do uzyskania gładkiej masy.
Przygotowanie jabłek: po ich obraniu kroimy je w drobną kostkę, następnie mieszamy z cukrem pudrem z erytrolu (15 g) oraz cynamonem.
Kruszonka: namoczone daktyle rozdrabniamy (np. w blenderze) i łączymy z płatkami owsianymi.
Rozkładamy masę serową na spód foremki o średnicy 26 cm, na nią układamy warstwę jabłek i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Całość wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika, w trybie góra-dół. Po upływie 20 minut obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wskazane jest umieszczenie pod blaszką naczynia z wodą.
Po wyjęciu z piekarnika, sernik szarlotka jest gotowy do podania. Smacznego!
2. Japoński makowiec przepis
Miłośnicy ciast z pewnością się zgodzą, że ciasta świąteczne można piec nie w sezonie. Wypróbuj poniższy prosty przepis na japońskiego makowca.
Składniki
- jajka (168 g)
- 400 g maku
- 150 g jabłek
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 24 g soku z cytryny
- 70 g oleju rzepakowego
- 4 g proszku do pieczenia
- 100 g erytrytolu
Sposób przygotowania
Jabłko trzemy na grubych oczkach tarki. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, tryb góra-dół.
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
W mikserze mieszamy żółtka z erytrolem, sokiem z cytryny, startym jabłkiem i olejem, aż uzyskamy gładką masę.
Do masy dodajemy masę makową i dokładnie łączymy. Następnie delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek i skrobię połączoną z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut.
3. Ciasto drożdżowe z truskawkami
Chyba każda fanka domowych wypieków się zgodzi, że ciasto drożdżowe z truskawkami to must have lata. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak przygotować pyszny deser z truskawkami.
Składniki
- 250 g mleka 1,5%
- jajka (165 g)
- 150 g ksylitolu
- 80 g oleju rzepakowego
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 15 g drożdży
- 250 g truskawek
Sposób przygotowania
Składniki na cikasto (mleko, jajka, ksylitol, olej, mąka, drożdże) łączymy ze sobą. Wyrobione ciasto wyrabiamy przez około 6 minut, a następnie odstawiamy na godzinę pod przykryciem folii spożywczej.
Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na blacie, przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy kilkoma truskawkami. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni, w trybie góra-dół.
W rondelku przyrządzamy mus z truskawek i podajemy w towarzystwie ciasta. Smacznego!
4. Smaczne ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
To przepis dla tych, którzy lubią szybkie i łatwe ciasta. Trzeba będzie trochę poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce, ale naprawdę warto!
Składniki
- 50 g czekolady gorzkiej 100% kakao
- 16 g erytrytolu
- 9 g masła
- 50 g masła orzechowego
Sposób przygotowania
W garnku delikatnie rozpuść czekoladę. Gdy już będzie gotowa, odstaw ją na chwilę, aby nieco przestygła.
Na dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wylej 3/4 rozpuszczonej czekolady. Dokładnie ją rozprowadź.
Umieść formę w lodówce, by czekolada zastygła.
W międzyczasie w misce wymieszaj masło orzechowe, masło oraz erytrol, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Wyjmij formę z lodówki i nałóż na zastygłą czekoladę masę orzechową, następnie schłodź w lodówce przez kolejne 20–30 minut.
Pozostałą część czekolady równomiernie rozprowadź na wierzchu ciasta i ponownie umieść w lodówce, aż całkowicie zastygnie.
5. Domowe wypieki – przepisy kulinarne. Słodka kuchnia – podsumowanie
Mamy nadzieję, że będziesz często korzystać z powyższych przepisów na różne rodzaje domowych wypieków. To smak domowych wypieków na wyciągnięcie ręki.
Każda fanka domowych wypieków w wersji powinna wiedzieć, że więcej pomysłów na dobre ciasta (i nie tylko) znajdzie na blogu kulinarnym Juts be FIT (kliknij TUTAJ)! 🙂
Specjalnie dobrane dieta i plan treningowy pomogą ci osiągnąć sukces zarówno jeśli chodzi o zdrowie, jak i estetyczną sylwetkę. W ustaleniu zindywidualizowanej strategii działania pomogą ci dyplomowani specjaliści z Just be FIT. Zgłoś się po pomoc, a w krótkim czasie odnotujesz wyraźne efekty włożonego wysiłku.