8 oznak, że cierpisz na niedobór witamin i minerałów – kompendium wiedzy!

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak organizm zdradza, że czegoś mu brakuje.
  • Czym jest biotyna.
  • Który produkt jest bogaty w daną witaminę.

W dzisiejszym szybkim świecie wygoda kusi. Często się jej poddajemy i wybieramy jedzenie gotowe, smaczne, ale pozbawione składników odżywczych. Ich niedobór nieraz powoduje wiele problemów, co organizm wyraźnie sygnalizuje.

Jeśli zależy ci na zdrowiu, dobrym samopoczuciu i wyglądzie, nie ignoruj tych oznak. Zmień dietę na bardziej zbilansowaną, a unikniesz niebezpiecznych chorób i zbyt częstych wizyt u lekarza.

Z artykułu dowiesz się, w jaki sposób organizm zdradza, że czegoś mu brakuje.

SPIS TREŚCI:
1. Twoje paznokcie i włosy stają się łamliwe
2. Pękają ci kąciki ust
3. Twoje dziąsła krwawią
4. Pogarsza ci się wzrok (szczególnie w nocy)
5. Łuszczy ci się skóra i masz łupież
6. Wypadają ci włosy
7. Cierpisz na rogowacenie mieszkowe
8. Masz zespół niespokojnych nóg
9. Podsumowanie

 

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Samodzielne ustalenie diety sprawia ci problem? Skorzystaj z fachowej pomocy! Dyplomowani specjaliści z Just be FIT ułożą dla ciebie nie tylko indywidualny plan żywieniowy, ale również treningowy. Dzięki całościowemu podejściu dotrzesz do wymarzonego celu dużo szybciej i zdrowiej!

 

1. Twoje paznokcie i włosy stają się łamliwe

Stan włosów i paznokci wiele mówi o ogólnej kondycji organizmu. Ich łamliwość wywołuje wiele czynników, a jednym z najpopularniejszych jest niedobór biotyny. Zdarza się bardzo rzadko, ale słabe paznokcie i włosy są jednym z jego najwyraźniejszych objawów.

Poza tym niedobór biotyny zdradza się mrowieniem dłoni i stóp, skurczami, chronicznym zmęczeniem oraz bólami mięśni.

Czym jest biotyna? Jej inna nazwa to witamina B7. Bierze udział w procesie, który przetwarza żywność w energię.

Jej źródłem są:

  • mięso,
  • ryby,
  • podroby,
  • żółtka jaj,
  • nabiał,
  • brokuły,
  • szpinak,
  • kalafior,
  • słodkie ziemniaki,
  • banany,
  • drożdże
  • produkty pełnoziarniste,
  • orzechy,
  • nasiona.

Dopilnuj, żeby te produkty znalazły miejsce w twoim planie żywieniowym. Pomyśl również o suplementacji biotyny. Przyda się szczególnie wtedy, gdy masz mniej czasu na zbilansowane posiłki.

2. Pękają ci kąciki ust

Usta i jama ustna to kolejne źródło informacji o stanie organizmu. Zmiany w tych rejonach często sugerują, że cierpisz na niedobór niektórych witamin lub minerałów. W przypadku pękniętych ust lub zajad zwykle chodzi o zbyt małą ilość witamin z grupy B lub żelaza.

Widzisz te objawy u siebie? W takim razie jedz więcej:

  • mięsa,
  • podrobów,
  • ryb,
  • ciemnozielonych warzyw,
  • roślin strączkowych,
  • buraków,
  • produktów pełnoziarnistych,
  • orzechów,
  • nasion.

Każdy z powyższych produktów jest bogatym źródłem tych mikroelementów.

W przypadku zmian w jamie ustnej i na ustach zwiększ również podaż ryboflawiny, tiaminy i pirodoksyny. Substancje te występują w wymienionych wyżej produktach, ale znajdziesz je też w nabiale i jaśniejszych zielonych warzywach.

3. Twoje dziąsła krwawią

Przy szczotkowaniu zębów pojawia się krew? Albo — co gorsza — krwawienia następują samoczynnie? Istnieje duża szansa, że winnym tego stanu rzeczy jest niedobór witaminy C. Jej niski poziom w organizmie nie tylko wywołuje krwawienia dziąseł, ale prowadzi również do utraty zębów.

Inne objawy niedoboru witaminy C to: częste krwawienie z nosa, sucha i łuszcząca się skóra, łatwo pojawiające się siniaki i wolno gojące się rany.

Skąd takie dolegliwości?

Witamina C nie tylko wzmacnia odporność. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom komórek, a także przyspiesza gojenie się ran.

W dzisiejszych czasach mało kto cierpi na niedobór witaminy C. Jeśli jesz odpowiednią ilość owoców i warzysz, nie spotkasz się z tym problemem.

4. Pogarsza ci się wzrok (szczególnie w nocy)

Jeśli nie dostarczasz organizmowi odpowiednich składników odżywczych, również twój wzrok może ulec osłabieniu. Na pewno obił ci się o uszy termin „kurza ślepota”. To przypadłość, z winy której gorzej widzisz w nocy i przy słabym oświetleniu.

Wywołuje ją niedobór witaminy A. Jej obecność jest niezbędna, aby organizm produkował rodopsynę — pigment obecny w siatkówce oka. Właśnie on sprawia, że dobrze widzisz w ciemności.

Zadbaj o wzrok i upewnij się, że dostarczasz sobie w pokarmie odpowiednią ilość witaminy A. Jej głównymi źródłami są:

  • podroby,
  • ryby,
  • jaja,
  • nabiał,
  • ciemnozielone warzywa,
  • żółte i pomarańczowe warzywa.

5. Łuszczy ci się skóra i masz łupież

Łupież i łuszcząca się skóra (łojotokowe zapalenie skóry) mają ze sobą wiele wspólnego. Obydwa problemy zaliczają się do tej samej grupy chorób skórnych. Jeśli zaś chodzi o różnice, zawężają się głównie do miejsca występowania.

Łupież dotyczy skóry głowy. Natomiast łojotokowe zapalenie skóry pojawia się na twarzy, klatce piersiowej, a nawet pod pachami i w pachwinach.

Mimo że za dolegliwościami stoją różne przyczyny, jedną z najczęstszych jest niedobór składników odżywczych. Niski poziom witaminy B2 (ryboflawiny), B3 (niacyny), B6 (pirydoksyny) oraz cynku wpływa na stan skóry.

Wymienione witaminy z gruby B znajdziesz w:

  • mięsie,
  • rybach,
  • podrobach,
  • jajach,
  • nabiale,
  • warzywach zielonych i skrobiowych,
  • produktach pełnoziarnistych,
  • orzechach,
  • nasionach.

Zaś cynk poza wieloma z wymienionych znajdziesz również w owocach morza.

6. Wypadają ci włosy

Wypadanie włosów w wielu wypadkach jest objawem bardzo podobnym do ich łamliwości. W tym sensie, że obydwa często rodzą się z niedoborów odpowiednich substancji w organizmie. Co więcej, wypadanie włosów zdarza się tak często, że boryka się z nim nawet 50% osób przed 50 rokiem życia.

Dzięki odpowiedniej diecie albo pozbędziesz się tego problemu, albo przynajmniej spowolnisz jego rozwój. Oto składniki odżywcze, które ci w tym pomogą:

  • żelazo (organizm potrzebuje go do syntezy DNA — również tego w mieszkach włosowych. Niedobór żelaza sprawia, że włosy nie rosną lub wypadają);
  • cynk (syntezuje białka i pomaga w podziale komórek. Obydwa procesy są niezbędne, aby rosły włosy);
  • kwas linolowy (LA) i kwas alfa-linolenowy (ALA) (włosy potrzebują ich do wzrostu)
  • niacyna (utrzymuje włosy w dobrym zdrowiu. Jej brak często sprzyja łysieniu).

Źródła pokarmowe większości z tych mikroelementów znajdziesz w poprzednich punktach artykułu. Jeśli zaś chodzi o wspomniane kwasy, LA występuje w produktach pełnoziarnistych, orzechach i olejach roślinnych. Natomiast bogate w ALA są orzechy sojowe i włoskie, nasiona chia i siemię lniane.

7. Cierpisz na rogowacenie mieszkowe

Rogowacenie mieszkowe to przypadłość, która cechuje się nieprawidłowym rogowaceniem naskórka. Sprawia, że na skórze pojawiają się nieestetyczne, zaczerwienione punkty. Rogowacenie mieszkowe występuje w wielu miejscach:

  • na brwiach,
  • policzkach,
  • ramionach,
  • przedramionach,
  • udach,
  • pośladkach.

Mimo że przypadłość prawdopodobnie ma podłoże genetyczne, wiąże się również z niedoborami pewnych substancji. Badania wykazują, że rogowacenie mieszkowe częściej przytrafia się osobom, którym brakuje witaminy A i C. Dlatego poza tradycyjnymi kuracjami wzbogać dietę o te mikroelementy lub suplementuj je osobno.

8. Masz zespół niespokojnych nóg

Zespół niespokojnych nóg (w skrócie RLS) to dość znana choroba, która przytrafia się prawie dwa razy częściej kobietom niż mężczyznom. Czym się objawia? Powoduje nieprzyjemne odczucia w nogach, przez co chory nieustannie nimi porusza.

Naukowcy wciąż dokładnie nie wiedzą, co tak naprawdę wywołuje RLS, ale mają pewne tropy. Jeden z nich wykazuje, że choroba ma związek z niskim poziomem żelaza we krwi.

Stąd wniosek, że suplementacja tego minerału zmniejsza objawy zespołu niespokojnych nóg. Jeśli więc cierpisz na RLS, zadbaj o zwiększoną podaż żelaza w diecie. Miej jednak na uwadze, że skuteczność suplementacji w dużej mierze zależy od indywidualnego pacjenta — ale istnieją sposoby, dzięki którym zwiększysz jej pozytywny efekt.

Jednym z nich jest witamina C. Badania wykazują, że dzięki niej organizm wchłania więcej żelaza. Dlatego zadbaj o dużą ilość owoców i warzyw w diecie, które są bogatym źródłem witaminy C.

Zadbaj również o odpowiednią podaż magnezu, ponieważ też gra ważną rolę przy RLS. Znajdziesz go w takich produktach jak:

  • banany,
  • awokado,
  • zielone warzywa liściaste,
  • czekolada,
  • kakao,
  • płatki owsiane i otręby,
  • produkty pełnoziarniste.

9. Podsumowanie

Teraz już wiesz, jak ważną rolę pełni zbilansowana dieta. Nie tylko sprzyja dobremu samopoczuciu i pięknej sylwetce, ale również chroni przed chorobami i innymi problemami zdrowotnymi.

Zadbaj o to, aby twój jadłospis składał się z produktów, które dostarczają organizmowi wszelkich niezbędnych składników. Dzięki temu będzie sprawnie funkcjonował i odwdzięczy ci się brakiem niespodziewanych dolegliwości. Innymi słowy: gdy jesz zdrowo, żyjesz zdrowo.

I pięknie wyglądasz.

 

Samodzielne ustalenie diety sprawia ci problem? Skorzystaj z fachowej pomocy! Dyplomowani specjaliści z Just be FIT ułożą dla ciebie nie tylko indywidualny plan żywieniowy, ale również treningowy. Dzięki całościowemu podejściu dotrzesz do wymarzonego celu dużo szybciej i zdrowiej!

 

Bibliografia:
1. Mubki T., Rudnicka L., Olszewska M., Shapiro J.: Evaluation and diagnosis of the hair loss patient: part II. Trichoscopic and laboratory evaluations. J Am Acad Dermatol 2014; 71: 1-431

2. Rebora A., Guarrera M., Baldari M., Vecchio F.: Distinguishing androgenetic alopecia from chronic telogen effl uvium when associated in the same patient: a simple noninvasive method. Arch Dermatol 2005; 141: 1243-1245.

3. Van Neste D.: Contrast enhanced phototrichogram (CE-PTG): an improved non-invasive technique for measurement of scalp hair dynamics in androgeneticalopecia – validation study with histology aft er transverse sectioning of scalp biopsies. Eur J Dermatol 2001

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Aleksandra Baran

Aleksandra Baran

Dyplomowany dietetyk

Dietetykiem w teorii i w praktyce zostałam 7 lat temu kończąc tytuł inżyniera, a w późniejszym czasie również i magistra dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Od tamtego czasu po dzień dzisiejszy szkolę się i zdobywam nową wiedzę i umiejętności głównie z dietetyki sportowej i suplementacji, żywieniu w chorobach autoimmunologicznych.

Posted in Odchudzanie, Porady dietetyczne, Zdrowie