Z artykułu dowiesz się:
- Że przekąski na imprezę nie muszą być nudne!
- Jak przygotować jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej
- Jak przygotować sałatkę z fetą, pomidorkami i chili (i nie tylko – w artykule znajdziesz 9 propozycji na przekąski!)
Szykuje się impreza i zastanawiasz się, jakie przekąski na imprezę przygotować? Ten artykuł jest dla Ciebie! Znajdziesz tu:
- proste i szybkie przekąski na imprezę,
- tanie przekąski na domową imprezę,
- propozycje przystawki na imprezę.
Przekąski na imprezę to nie tylko przekąski z ciasta francuskiego, roladki z tortilli czy sałatka gyros. Wypróbuj poniższe pomysły na imprezowe przekąski! Przekonaj się, że przygotowanie przekąsek wcale nie musi być trudne.
SPIS TREŚCI:
1. Wytrawne przekąski na imprezę (3 propozycje)
2. Wegetariańskie przekąski na imprezę (3 propozycje)
3. Słodkie przekąski na imprezę (3 propozycje)
4. Podsumowanie
1. Wytrawne przekąski na imprezę (3 propozycje)
Rozkręcamy imprezę! Przekąski na imprezę – czas start! Zacznijmy od przekąsek wytrawnych.
Muffiny wytrawne
Kalorie: 530.04
Białko: 31.39 g
Węglowodany: 12.5 g
Tłuszcz: 38.83 g
Błonnik: 2.74 g
SKŁADNIKI:
- 30 g wędzonego boczku
- 30 g sera koziego twarogowego
- jajko (160 g)
- 80 g czerwonej papryki
- 6 g czosnku
- 10 g szczypiorku
- 40 g cebuli
- 5 g oleju rzepakowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pokrój w drobną kostkę paprykę, cebulę i ser kozi.
W misce roztrzep jaja, dodaj czosnek, sól oraz pieprz. Następnie wprowadź do masy pokrojone wcześniej składniki i dokładnie wymieszaj.
Pokrój boczek w drobną kostkę, a następnie podsmaż na suchej patelni do momentu, gdy stanie się chrupiący.
Posmaruj foremki olejem, aby ciasto nie przywierało podczas pieczenia. Następnie napełnij je przygotowaną masą jajeczną.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz w trybie góra-dół przez około 20 minut.
Wyjmij gotowe muffiny z piekarnika, wyłóż na talerze i posyp świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej
Pyszna przekąska na imprezę domową i nie tylko! Zapewniam, że jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej wyśmienicie smakują.
Kalorie: 391.32
Białko: 28.2 g
Węglowodany: 6.85 g
Tłuszcz: 28.08 g
Błonnik: 2.03 g
SKŁADNIKI:
- jajko (120 g)
- 10 g oliwy
- 40 g szynki prosciutto
- 20 g szpinaku mrożonego
- 120 g pomidorków koktajlowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nagrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
Posmaruj formę na muffiny oliwą. Ułóż szynkę w taki sposób, aby pokryła dno oraz boki każdej z foremek.
Na dnie foremek rozłóż szpinak i po kawałku pomidora. Następnie wbij po jednym jajku w każde z wgłębień.
Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 15 minut, aż jajka się zetną.
Po wyjęciu z piekarnika delikatnie wyjmij koszyczki na talerz (skorzystaj z silikonowej łopatki lub ostrego noża).
Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Podawaj z pomidorkami (dobrym pomysłem na dodatek do koszyczków są też chrupiące pieczarki).
Sałatka z kurczakiem i serem feta
Kalorie: 492.14
Białko: 29.21 g
Węglowodany: 25.56 g
Tłuszcz: 30.58 g
Błonnik: 2.12 g
SKŁADNIKI:
- 100 g piersi z kurczaka
- 30 g sera feta
- 40 g miksu sałat
- 30 g szpinaku
- 80 g pomidorków koktajlowych
- 20 g oliwy
- 20 g syropu klonowego
- 6 g soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę, następnie przypraw i polej połową oliwy.
Sałatę oraz szpinak dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki do głębokiej miski. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
Na rozgrzanej patelni obsmaż pierś z kurczaka marynowaną w oliwie. Po usmażeniu odstaw ją na chwilę, aby przestygła.
Do miski z sałatą i szpinakiem dodaj przestudzone kawałki kurczaka, a następnie delikatnie wymieszaj. Całość posyp pokruszonym serem fetą.
W małej miseczce połącz sok z cytryny, sól, syrop klonowy (opcjonalnie można dodać również musztardę) oraz resztę oliwy. Dokładnie mieszaj, aż składniki połączą się w jednolity sos.
Przed podaniem sałatki polej ją przygotowanym dressingiem i dodatkowo dopraw świeżo mielonym pieprzem.
2. Wegetariańskie przekąski na imprezę (3 propozycje)
Frittata z brokułami i suszonymi pomidorami
Kalorie: 1271.6
Białko: 77.66 g
Węglowodany: 97.9 g
Tłuszcz: 69.2 g
Błonnik: 22.16 g
SKŁADNIKI:
- jajko (330 g)
- 200 g pieczarek
- 30 g sera żółtego
- 250 g borkułu
- 30 g pestek słonecznika
- 200 g ziemniaków
- 40 g suszonego pomidora
- 80 g cebuli
- 10 g oleju rzepakowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pokrój ziemniaki, cebulę oraz pieczarki na równe kawałki. Smaż je na oleju, aż staną się miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Rozbij jajka i wymieszaj je dokładnie. Do jajek dodaj ser, brokuły, suszone pomidory oraz usmażone warzywa. Wszystko razem wymieszaj.
Jeśli posiadasz patelnię nadającą się do pieczenia w piekarniku, wlej na nią masę i chwilę podgrzewaj na kuchence. Następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół) na ok. 15 minut. Jeśli nie masz takiej patelni, przełóż masę do żaroodpornego naczynia i piecz przez 20–25 minut.
Po upieczeniu posyp frittatę nasionami słonecznika.
Jajka faszerowane awokado
Kolorowa i szybka do zrobienia przekąska. Sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko!
Kalorie: 413.98
Białko: 22.91 g
Węglowodany: 13.58 g
Tłuszcz: 30.77 g
Błonnik: 6.13 g
SKŁADNIKI:
- 70 g awokado
- jajko (160 g)
- 12 g soku z limonki
- 6 g czosnku
- 1 g suszonej papryczki chili
- 5 g oliwy
- 60 g pomidorków koktajlowych
- 10 g szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka ugotuj na twardo. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą, delikatnie zbij skorupki, a następnie mocz w zimnej wodzie, aby łatwiej je obrać.
Po ostudzeniu obierz jajka, pokrój je na pół wzdłuż. Wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki.
Awokado rozdrobnij widelcem na jednolitą masę, skrop je sokiem z limonki i połącz z żółtkami.
Do mieszanki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, oliwę, szczypiorek oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pomidorki umyj i pokrój na drobne kawałki, następnie dodaj je do pasty i delikatnie wymieszaj.
Przygotowanym farszem napełnij białka jaj. Gotowe jajka udekoruj posiekanym szczypiorkiem i drobinkami papryczki chili.
Sałatka z fetą, pomidorkami i chili
Kalorie: 233.8
Białko: 9.81 g
Węglowodany: 9.16 g
Tłuszcz: 18.02 g
Błonnik: 1.26 g
SKŁADNIKI:
- 60 g sera feta
- 20 g miksu sałat
- 20 g rukoli
- 60 g pomidorków koktajlowych
- 5 g oliwy
- 2 g soku z cytryny
- 4 g miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na suchej patelni upraż orzechy włoskie, po czym odłóż je na bok, aby ostygły.
Ser feta pokrój na małe kostki, a papryczkę chili w cienkie paseczki.
W dużej misce połącz różne rodzaje sałat z rukolą, dodaj do nich pokrojoną fetę oraz papryczki chili.
Pomidorki koktajlowe podziel na połówki lub ćwiartki i dodaj do mieszanki.
Całość posyp uprażonymi orzechami włoskimi.
3. Słodkie przekąski na imprezę (3 propozycje)
Ciasteczka z gruszką
Na każdej imprezie jest łakomczuch, który uwielbia słodkości. Gwarantuję, że tymi ciasteczkami nie pogardzi! 🙂
Kalorie: 971.01
Białko: 31.9 g
Węglowodany: 147.45 g
Tłuszcz: 33.69 g
Błonnik: 18.17 g
SKŁADNIKI:
- 75 g płatków owsianych
- 75 g mąki jaglanej
- jajko (28 g)
- 2 g proszku do pieczenia
- 200 g gruszki
- 15 g prażonych nasion sezamu
- 10 g pestek słonecznika
- 20 g pestek dyni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki.
Gruszki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce (zamiast tego możesz je pokroić i zblendować w na gładki mus).
Do mieszanki suchych składników dodaj mus z gruszek oraz wbij jajko. Jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt rzadka, dosyp nieco więcej mąki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut.
Po tym czasie uformuj okrągłe ciasteczka (możesz też uformować kulki i lekko je spłaszczyć) i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, korzystając z trybu góra-dół, przez około 25 minut.
Jogurtowy sernik z musem mango
Kalorie: 725.79
Białko: 44.59 g
Węglowodany: 103.05 g
Tłuszcz: 25.76 g
Błonnik: 2.33 g
SKŁADNIKI:
- 400 g jogurtu greckiego
- 60 g ksylitolu
- 48 g soku z cytryny
- 10 g mąki ziemniaczanej
- jajko (55 g)
- 1 g ekstraktu waniliowego
- 100 g mango
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wymieszaj jogurt, ksylitol, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, jajo oraz wanilię. Uzyskaną masę przełóż do formy i piecz przez 35 minut w temperaturze 180°C.
Mango zblenduj na gładkie puree.
Upieczony sernik polej musem z mango.
Babeczki z borówkami
Największą popularnością cieszą się ostatnio wszelkiego rodzaju babeczki. Poniżej przepis na takie z borówkami.
Kalorie: 453.05
Białko: 12.26 g
Węglowodany: 83.96 g
Tłuszcz: 10.69 g
Błonnik: 7.03 g
SKŁADNIKI:
- 60 g banana
- 65 g płatków owsianych
- jajko (28 g)
- 12 g miodu
- 10 g syropu klonowego
- 40 g borówki amerykańskiej
- 1 g proszku do pieczenia
- 3 g oleju rzepakowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgnieć dojrzałego banana widelcem. Dodaj do niego płatki, miód, syrop klonowy, proszek do pieczenia, cynamon oraz jajko. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
Formę do babeczek natłuść olejem. Napełnij foremki masą do połowy, a następnie dodaj połowę borówek.
Nałóż resztę masy i udekoruj pozostałymi borówkami na wierzchu.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
4. Podsumowanie
Mam nadzieję, że spośród powyższych przepisów na przekąski imprezowe wybrałeś coś dla siebie! Jeśli czujesz niedosyt, więcej ciekawych i zdrowych przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym Just be FIT – kliknij TUTAJ!
Bibliografia:
- Przekąski na imprezę – przekąski pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 13.10.2023.