Niedobór potasu? Sprawdź, kiedy należy się go obawiać!

Z artykułu dowiesz się:

  • O najpopularniejszych oznakach niedoboru potasu.
  • Jakie produkty są bogate w potas.
  • Jaki % populacji spożywa odpowiednią ilość potasu.

Wiesz, że tylko 1 na 10 osób dostarcza organizmowi odpowiednią ilość potasu? Zaś ponad połowa całej populacji ludzkiej pokrywa jedynie nieco ponad 50% zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Istnieje duża szansa, że ty również zaliczasz się do ludzi, którzy przyjmują za mało potasu.

Dlaczego tak jest?

Przede wszystkim wynika to z faktu popularyzacji wysokoprzetworzonego jedzenia i zbyt małej ilości owoców i warzyw w diecie. Takie nawyki żywieniowe często prowadzą do nieprzyjemnych skutków ubocznych. W niektórych przypadkach są one bardzo niebezpieczne.

Potas odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Reguluje skurcze mięśni, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania nerwów, utrzymuje równowagę płynów w organizmie. Lepiej unikaj jego niedoborów.

Dzięki wiedzy z artykułu łatwiej je rozpoznasz i co za tym idzie — dowiesz się, jak im zapobiec.

SPIS TREŚCI:
1. Niedobór potasu — co to?
2. Najpopularniejsze oznaki niedoboru potasu
3. Żywność bogata w potas
4. Podsumowanie

 

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Działaj mądrze! Zaplanuj drogę do zdrowia i pięknego wyglądu. Nie wiesz jak? Zgłoś się po pomoc do dyplomowanych specjalistów z Just be FIT. Ułożą dla ciebie indywidualny plan dietetyczny i treningowy. Otrzymasz dokładne wskazówki, dzięki którym osiągniesz wymarzony cel dużo szybciej i bezpieczniej.

 

1. Niedobór potasu — co to?

Medyczna nazwa niedoboru potasu to hipokaliemia. Uznajemy, że występuje, gdy stężenie tego pierwiastka we krwi wynosi mniej niż 3,5 mmol/l.

Silne przypadki niedoboru potasu występują najczęściej wtedy, gdy człowiek straci dużą ilość płynów. Może się to stać wskutek:

  • utraty krwi,
  • nadmiernego pocenia się,
  • biegunki,
  • silnych wymiotów.

Zdarza się, że również leki wywołują podobny efekt. Chodzi przede wszystkim o farmaceutyki z grupy diuretyków i środki, które przeciwdziałają nadciśnieniu. Oba rodzaje leków powodują, że pozbywasz się większej ilości wody z organizmu — a razem z nią potasu.

Co więcej, glikokortykosteroidy oraz niektóre antybiotyki również obniżają poziom tego pierwiastka.

Ze wstępu wiesz już, że to nie wszystkie powody. Wielu ludzi doprowadza do niedoboru samodzielnie, ponieważ stosują złą dietę. Nie idź tą drogą i popraw nawyki żywieniowe, a całe twoje życie zmieni się na lepsze.

2. Najpopularniejsze oznaki niedoboru potasu

Organizm na różne sposoby informuje, że coś jest nie tak. W przypadku niedoboru potasu sytuacja wygląda podobnie.

Poniżej znajdziesz listę najczęstszych skutków ubocznych, które są jego wynikiem.

 

Czujesz senność, zmęczenie i ogólne osłabienie

Jeśli brakuje ci energii i zauważasz, że twoja siła spada, prawdopodobnie masz zbyt małą ilość potasu w organizmie.

Skąd taki wniosek?

Żeby mięśnie kurczyły się z odpowiednią siłą, potrzebują potasu. Gdy go brakuje, skurcze mięśniowe słabną. Efekt jest taki, że mięśnie pracują gorzej, a tobie brakuje siły.

Ponadto potas sprawia, że lepiej przyswajasz składniki odżywcze z pożywienia. Zaś jego niedobór powoduje, że organizm nie potrafi „skutecznie jeść”.

Czujesz osłabienie, bo brakuje ci odżywienia.

 

Doskwierają ci bolesne skurcze

Jeśli kiedykolwiek złapał cię skurcz w łydce (lub innym miejscu), wiesz, o co chodzi. Bolesny i nagły skurcz mięśnia czasem bywa nie do wytrzymania. Co jest jego źródłem? Najczęściej brak potasu.

Twój mózg potrzebuje tego minerału, bo m.in. dzięki niemu przekazuje sygnały, które stymulują mięśnie. Kiedy stężenie potasu jest zbyt małe, sygnały słabną i tracą swoją skuteczność. W efekcie następują nagłe i nieprzyjemne skurcze.

 

Masz problemy z trawieniem

Wspomniane sygnały mózgowe wpływają również na pracę mięśni układu trawiennego. Stymulują ich skurcze, dzięki czemu jedzenie przesuwa się, co ułatwia trawienie.

Gdy brakuje potasu, sygnały słabną, a mięśnie pracują wolniej. Organizm potrzebuje więcej czasu na strawienie żywności. W efekcie pojawiają się wzdęcia, zaparcia i gazy.

Dlatego problemy trawienne czasem bywają objawem niedoboru potasu.

 

Twoje serce nierówno pracuje (kołatanie)

Serce to także mięsień, czyli potas wpływa na jego pracę. Przepływa przez komórki serca, czym reguluje jego bicie.

Kiedy stężenie potasu spada, ryzyko kołatania serca wzrasta.

Jednak przypadłość ta nie zawsze wynika z niedoboru minerałów. Dużo częściej pojawia się wskutek nadmiernego stresu lub stanów lękowych.

 

Twoje mięśnie są sztywne i bolą

Gdy czujesz sztywność w mięśniach lub bolą bez wyraźnego powodu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że cierpisz na poważny niedobór potasu.

Poza regulacją skurczy, pierwiastek ten odpowiada za dopływ krwi do mięśni. Gdy go brakuje, mniej krwi dociera na miejsce. W efekcie mięśnie nie otrzymują takiej ilości tlenu, jakiej potrzebują.

To stąd bierze się ich sztywność i bolesność.

 

Odczuwasz mrowienie i drętwienie

Kolejnym nieprzyjemnym objawem braku potasu jest mrowienie i drętwienie — przede wszystkim dłoni i stóp. Wynika z osłabienia sygnałów nerwowych, których pracę reguluje pierwiastek.

 

Oddychasz z trudem

Bardzo niski poziom potasu negatywnie wpływa na płuca. Aby kurczyły się i rozszerzały prawidłowo, potrzebują sygnałów z mózgu. Wiesz już, że siła tych sygnałów zależy od ilości potasu we krwi.

Jego niedobór pogarsza aktywność płuc, co prowadzi do problemów z oddychaniem.

 

Cierpisz na zmiany nastroju

Kiedy brakuje ci potasu, pogarsza się również twój stan psychiczny. Umysł szybciej się męczy, a nastrój zmienia się bez powodu.

Dlaczego?

Ponieważ te same sygnały nerwowe, które odpowiadają za pracę mięśni, jednocześnie utrzymują funkcje mózgowe w dobrym stanie.

3. Żywność bogata w potas

Na rynku znajdziesz wiele produktów, które są doskonałym źródłem potasu. Zaliczają się do nich przede wszystkim owoce, warzywa, orzechy i fasola. Jedz je regularnie, a niedobór potasu ci nie zagrozi.

Jeśli potrzebujesz bardziej szczegółowej ściągawki, poniżej znajdziesz listę „bomb potasowych”. Oto one:

  • banany,
  • morele,
  • rodzynki,
  • pomidory,
  • awokado,
  • ziemniaki,
  • czerwona fasola,
  • brązowy ryż,
  • kasza gryczana.

Jeśli doskwiera ci bardzo silny niedobór potasu, rozważ również suplementację.

4. Podsumowanie

Pamiętasz statystykę z początku artykułu? Tylko 10% populacji spożywa odpowiednią ilość potasu. To znaczy, że prawdopodobnie zaliczasz się do tych niechlubnych 90%.

Nie ryzykuj i zawczasu zmień swój sposób odżywiania, a unikniesz wielu nieprzyjemnych problemów zdrowotnych. Odpowiednia dieta nie tylko ochroni cię przed utratą zdrowia, ale również poprawi wygląd i samopoczucie.

Nie czekaj i działaj już dziś — tym bardziej, jeśli doskwiera ci któryś z wymienionych wcześniej objawów.

 

Działaj mądrze! Zaplanuj drogę do zdrowia i pięknego wyglądu. Nie wiesz jak? Zgłoś się po pomoc do dyplomowanych specjalistów z Just be FIT. Ułożą dla ciebie indywidualny plan dietetyczny i treningowy. Otrzymasz dokładne wskazówki, dzięki którym osiągniesz wymarzony cel dużo szybciej i bezpieczniej.

 

Bibliografia:
1. Cohn J.N., Kowey P.R., Whelton P.K., Prisant L.M.
New guidelines for potassium replacement in clinical practice. A contemporary review by the National Council on Potassium in Clinical Practice. Arch. Intern. Med. 2000; 160: 2429– 2436.

2. Young D.B., Lin H., McCabe R.D. Potassium’s cardiovascular protective mechanisms. Am. J. Physiol. 1995; 268 (4 Pt 2): R825–837.

3. McCabe R.D., Young D.B. Potassium inhibits cultured vascular smooth muscle cell proliferation. Am. J. Hypertens. 1994; 7 (4 Pt 1): 346–350.

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Regina Czubak

Regina Czubak

Dyplomowany dietetyk

Cześć! Jestem magistrem, inżynierem dietetyki. Studia ukończyłam na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na Wydziale Technologii Żywności. Od 2012 roku pomagam osobom dietetycznie w poprawie jakości życia i zdrowia. Dietetyka i wpływ żywienia na zdrowie są dla mnie ogromną pasją. Jest to niesamowicie dynamiczna dziedzina nauki, dlatego ciągle się rozwijam i biorę udział w szkoleniach i praktykach poszerzających moje kompetencje.

Posted in Porady dietetyczne, Zdrowie