Bestseller wśród produktów, czyli garść informacji o makaronie!

Z artykułu dowiesz się:

  • Jaki skład ma makaron.
  • Jakie są rodzaje makaronów.
  • O zaletach zdrowotnych makaronu.

Spaghetti, fusilli, a może penne? W zasadzie każdy z nas w ostatnim czasie uległ powszechnej gorączce uzupełniania zapasów, a sklepowe półki z makaronami przeżywały prawdziwe oblężenie. Zastanawiasz się, co zrobić z nadmiarem tego włoskiego przysmaku?

Mamy dla Ciebie zbiór najważniejszych wiadomości o makaronie oraz przepisy, które koniecznie musisz wypróbować! Dodatkowo Just be FIT oferuje kompleksową, indywidualną pomoc naszych specjalistów w zakresie prawidłowego odżywiania i nauki zdrowych nawyków żywieniowych. Dzięki nam poznasz jakie produkty są wartościowe i wzbogacą Twoją dietę!

Plan dietetyczny i treningowy online

1. Wstęp

Bez wątpienia królestwem makaronu są Włochy, jednak wiele przesłanek wskazuje,
że miejscem jego narodzin nie jest słoneczna Italia, tylko… Azja.

Pod względem wielkości spożycia, w grupie produktów zbożowych makaron zajmuje drugie miejsce, zaraz po pieczywie. Co sprawiło, że makaron stał się naszym „chlebem powszednim”? Przede wszystkim prosty sposób przygotowania, niska cena i długi termin przydatności do spożycia. Nie bez znaczenia pozostają również walory smakowe i zdrowotne. Jakie? Czytaj dalej!

2. Skład makaronu

W skład ciasta makaronowego wchodzą woda oraz mąka lub kaszka makaronowa – tzw. semolina. Ciasto jest ugniatane i wałkowane. Następnie makaron formuje się przez tłoczenie, krajanie i wycinanie. Na koniec odbywa się jego suszenie. Jeśli do produkcji makaronu użyto pszenicy durum, z większą od mąki pszennej zawartością glutenu, wówczas jest on ciemniejszy i bardziej sprężysty. To właśnie dzięki zawartości glutenu makarony zwiększają swoją sprężystość po ugotowaniu.

Wartość odżywcza makaronu w dużej mierze zależy od ilości dodawanych jaj. Często stosowanymi dodatkami są: mleko w proszku, mączka sojowa, gryka, żyto, kukurydza, drożdże, wyciągi z marchwi i szpinaku, zioła, suszone pomidory oraz mąka o wysokim przemiale. Wzbogacają one makaron w witaminy i składniki mineralne, m. in. witaminy
z grupy B i magnez.
Do wyrobu makaronów wykorzystuje się różne rodzaje mąki. Najczęściej stosuje się mąkę pszenną, ale popularne stają się również inne – takie jak mąka kukurydziana, orkiszowa, gryczana, sojowa, czy ryżowa.

Makaron ryżowy, sojowy, kukurydziany, gryczany, jak również makarony z warzyw strączkowych, są naturalnie pozbawione glutenu i stają się coraz bardziej popularne. Są świetnymi zamiennikami klasycznego makaronu dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Niestety, zazwyczaj są droższe od “zwykłych” makaronów.

3. Rodzaje makaronów

Rozróżniamy wiele typów makaronów – w zależności od technologii produkcji, stosowanych surowców oraz wymiaru i kształtu. Ze względu na skład wyróżniamy makarony: bez dodatku jaj (wtedy makarony mają mniej żółtą barwę) oraz jajeczne (mają swoje przeliczniki – ilość użytych jajek na kilogram mąki). Makarony mogą być krótkie tj. nitki, świderki – fusilli, muszelki, gwiazdki, krajanki, penne – rurki cięte, rigatoni – rurki grube, farfalle – kokardki i risoni – podobne do ziarenek ryżu. Makarony długie to np. spaghetti, wstążki- tagliatelle i lasagne.

4. Wartość odżywcza i zdrowotna makaronu

W 100g makaronu ugotowanego penne znajduje się zaledwie 157 kcal, z czego 6,9g białka, 30,9g węglowodanów i  0,6g tłuszczu.

Makaron jest produktem o niskiej zawartości białka oraz tłuszczu. Jest za to bogatym źródłem witamin: A, E, K oraz witamin z grupy B – w tym kwasu foliowego. Dostarcza naszemu organizmowi również cennych minerałów, takich jak selen, mangan, fosfor, cynk, żelazo, wapno, potas i sód. Makarony pełnoziarniste są bogatsze w te składniki od makaronów białych. Posiadają także niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być składnikiem diety osób z insulinoopornością oraz cukrzycą. Ze względu na większą zawartość błonnika i niższą kaloryczność, makarony pełnoziarniste odgrywają istotną rolę
w walce z otyłością. Warto zaznaczyć, że makaron sam w sobie nie jest tuczący. Jego kaloryczność rośnie za sprawą sosów, z którymi makaron jest podawany.

5. Podsumowanie

Mam nadzieję, że dowiedziałeś się czegoś nowego!
Zrobiłeś się głodny? A może jesteś głodny… wiedzy?
Razem z Just be FIT zadbasz o poprawę Twojego zdrowia, zmianę nawyków żywieniowych oraz sylwetki. Mamy wykwalifikowaną kadrę specjalistów, w tym dietetyków klinicznych i sportowych oraz trenerów personalnych. Zapewnimy Ci fachową, efektywną opiekę, a także zmotywujemy do osiągnięcia zamierzonych celów!

Poniżej znajdziesz przepisy na zdrowe, makaronowe dania z łatwo dostępnych składników. Do dzieła! Po więcej porad dietetycznych zapraszamy do Just be FIT.

6. Przepisy

Makaron z sosem pomidorowym

Wartość energetyczna 1 porcji: 415 kcal  W:78g B:13,7g  T:6,8g

Składniki:
– 2  pomidory  300g
– 1 duży ząbek czosnku 15g
– 1 cebula 100g
– makaron (najlepiej pełnoziarnisty) 70g
– 3 łyżeczki oleju rzepakowego 15g
– przyprawy: sól, lubczyk

Przygotowanie:
Pomidory zalej wrzątkiem. Po kilku minutach obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju z odrobiną wody. Następnie dodaj do niej pomidory oraz drobno pokrojony czosnek. Wszystko podduś. Dodaj trochę soli oraz lubczyk, bądź swoje ulubione przyprawy. Ugotuj makaron. Jeśli będzie miękki, odcedź i dodaj do sosu.  Smacznego!

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Wartość energetyczna 1 porcji: 582 kcal  W:64g B:57g  T:14g

Składniki:
– Pierś z kurczaka 150g
– szpinak w liściach mrożony 200g
– czosnek 3 ząbki 30g
– ser żółty 20g
– makaron (najlepiej pełnoziarnisty) 80g
– 1 łyżka jogurtu greckiego 20g

Przygotowanie:
Makaron ugotuj. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj przyprawy: przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkumę. Rozgrzej patelnię, smaż kurczaka około 15 minut.

W międzyczasie pokrój czosnek i podsmaż na drugiej patelni. Po kilku minutach dodaj szpinak. Po podsmażeniu szpinaku z czosnkiem, dodaj łyżkę jogurtu.

Szpinak połącz z kurczakiem i gotuj wszystko razem jeszcze kilka minut. Odcedzić makaron, dodaj gotowy szpinak z kurczakiem. Całość posyp odrobiną startego żółtego sera.
Smacznego!

Bibliografia:
1. Źródło D.Kołożyn-Krajewska, T.Sikora, WsiP TOWAROZNASTWO ŻYWNOŚCI str 176

2. Obuchowski W., Łuczak M.: Współczesne problemy oraz oczekiwania związane z produkcją makaronu w Polsce. Przegl. Zboż.-Młyn., 2012; (10): 12-13

3. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/kuchnia/makaron-wlasciwosci-sklad-i-rodzaje-makaronu,24883.html

4. https://www.agamasmaka.pl

5. https://www.smaker.pl

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Dorota Szczypka

Dorota Szczypka

Dyplomowany dietetyk

Witaj! Jestem magistrem dietetyki klinicznej z obszerną wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie chorób klinicznych. Z racji, iż dietetyka to wyjątkowo dynamiczna dziedzina nauki, stale aktualizuję i poszerzam swoją wiedzę poprzez uczestnictwo w licznych szkoleniach oraz kursach. Jako dietetyk kliniczny wyjątkowo ważne jest dla mnie, aby proces dążenia do uzyskania wymarzonej sylwetki nie miał negatywnych skutków dla zdrowia, lecz wpłynął pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Posted in Porady dietetyczne