Z artykułu dowiesz się:
- Jaki skład ma makaron.
- Jakie są rodzaje makaronów.
- O zaletach zdrowotnych makaronu.
Spaghetti, fusilli, a może penne? Niemal każdy z nas w ostatnim czasie uległ powszechnej gorączce uzupełniania zapasów, a sklepowe półki z makaronami przeżywały istne oblężenie. Zastanawiasz się, co zrobić z nadmiarem tego włoskiego przysmaku?
Mamy dla Ciebie zbiór najważniejszych wiadomości o makaronie oraz przepisy, które koniecznie musisz wypróbować. Dodatkowo Just be FIT oferuje kompleksową, indywidualną pomoc naszych specjalistów w zakresie prawidłowego odżywiania i nauki zdrowych nawyków żywieniowych. Dzięki nam poznasz jakie produkty są wartościowe i powinny wzbogacić Twoją dietę.
1. Wstęp
2. Skład makaronu
3. Rodzaje makaronów
4. Wartość odżywcza i zdrowotna makaronu
5. Podsumowanie
6. Przepisy
1. Wstęp
Bez wątpienia królestwem makaronu są Włochy, jednak wiele przesłanek wskazuje,
że miejscem jego narodzin nie jest słoneczna Italia, lecz Azja.
Makaron zajmuje drugie miejsce, zaraz po pieczywie, pod względem wielkości spożycia
z rodziny produktów zbożowych. Zjadamy o wiele więcej makaronu, niż nam się wydaje, ponieważ po ugotowaniu produkt ten zwiększa swoją objętość nawet trzykrotnie. Co zatem sprawiło, że makaron stał się naszym „chlebem powszednim”? Wartość odżywcza, walory zdrowotne, a także prosty sposób przygotowania uczyniły go spożywczym numerem jeden. Do tego dochodzą również niska cena oraz długoterminowa przydatność spożycia.
2. Skład makaronu
W skład ciasta makaronowego wchodzą woda oraz mąka lub kaszka makaronowa – tzw. semolina. Proces tworzenia odbywa się bez wypiekania. Polega on na ugniataniu
i wałkowaniu. Następnie makaron formuje się przez tłoczenie, krajanie i wycinanie. Na końcu odbywa się jego suszenie. Jeśli do produkcji makaronu użyto pszenicy durum, z większą niż mąka pszenna zawartością glutenu, wówczas jest on ciemniejszy i bardziej sprężysty.
Dzięki zawartości glutenu, makarony zwiększają swoją sprężystość po ugotowaniu.
Wartość odżywcza makaronu w dużej mierze zależy od ilości dodawanych jaj. Często stosowanymi dodatkami są: mleko w proszku, mączka sojowa, gryka, żyto, kukurydza, drożdże, wyciągi z marchwi i szpinaku, zioła, suszone pomidory oraz mąka o wysokim przemiale. Wzbogacają one makaron w witaminy i składniki mineralne, min witaminy
z grupy B i magnez. Do wyrobu makaronów wykorzystuje się różne rodzaje mąki. Najczęściej stosuje się mąkę pszenną, ale popularne stają się również inne – takie jak mąka kukurydziana, orkiszowa, gryczana, sojowa, czy ryżowa.
Makaron ryżowy, sojowy, kukurydziany, gryczany, amarantusowy i ciecierzycowy mogą być dobrym zamiennikiem dla osób z nietolerancją glutenu lub cierpiących na celiakię. Makarony te stają się coraz bardziej popularne ze względu na rosnące zainteresowanie dietą bezglutenową. Są one dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, ale należy się liczyć
z wyższą ceną.
3. Rodzaje makaronów
Rozróżniamy wiele typów makaronów – w zależności od technologii produkcji, stosowanych surowców oraz wymiaru i kształtu. Ze względu na skład wyróżniamy makarony: bez dodatku jaj (wtedy makarony mają mniej żółtą barwę) oraz jajeczne (mają swoje przeliczniki – ilość użytych jajek na kilogram mąki). Makarony są krótkie tj. nitki, świderki- fusilli, muszelki, gwiazdki, krajanki, penne-rurki cięte, rigatoni- rurki grube, farfelle- kokardki i risoni- podobne do ryżu. Makarony długie to np. spaghetti, wstążki- tagiatelle i lasagne.
4. Wartość odżywcza i zdrowotna makaronu
W 100g makaronu ugotowanego penne znajduje się zaledwie 157 kcal, z czego białko to 6,9g, węglowodanów 30,9g i tłuszczu 0,6g.
Makaron jest produktem o niskiej zawartości białka oraz tłuszczu. Jest za to bogatym źródłem witamin: A, E, K oraz witamin z grupy B – w tym kwasu foliowego. Dostarcza naszemu organizmowi również cennych minerałów – jak selen, mangan, fosfor, cynk, żelazo, wapno, potas i sód. Makarony pełnoziarniste są bogatsze w te składniki niż makarony białe. Posiadają także niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być składnikiem diety osób z nadwagą, otyłością, insuloopornością, a przede wszystkim dla cukrzyków. Ze względu na większą zawartość błonnika i niższą kaloryczność, makarony pełnoziarniste odgrywają istotną rolę
w walce z otyłością. Warto zaznaczyć, że makaron sam w sobie nie jest tuczący. Jego kaloryczność rośnie za sprawą sosów, z którymi makaron jest podawany.
5. Podsumowanie
Mam nadzieję, że przekazane informacje na temat makaronu Cię usatysfakcjonowały.
Teraz czas na zaspokojenie głodu. Just be FIT zadba o poprawę Twojego zdrowia, zmiany nawyków żywieniowych oraz sylwetki. Mamy wykwalifikowaną kadrę specjalistów, w tym dietetyków klinicznych i sportowych oraz trenerów personalnych. Zapewnimy Ci fachową, efektywną opiekę, a także zmotywujemy do osiągnięcia zamierzonych celów.
Poniżej znajdziesz przepisy na zdrowe dania z makaronem z łatwo dostępnymi składnikami. Do dzieła! Po więcej porad dietetycznych zapraszamy do Just be FIT.
6. Przepisy
Makaron z sosem pomidorowym
Wartość energetyczna 1 porcji: 415 kcal W:78g B:13,7g T:6,8g
Składniki:
– 2 pomidory 300g
– 1 duży ząbek czosnku 15g
– 1 cebula 100g
– makaron (najlepiej pełnoziarnisty) 70g
– 3 łyżeczki oleju rzepakowego 15g
– przyprawy: sól, lubczyk
Przygotowanie:
Pomidory zalej wrzątkiem. Po kilku minutach obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju z odrobiną wody. Następnie dodaj do niej pomidory oraz drobno pokrojony czosnek. Wszystko podduś. Dodaj trochę soli oraz lubczyk, bądź swoje ulubione przyprawy. Ugotuj makaron. Jeśli będzie miękki, odcedź i dodaj do sosu. Smacznego!
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Wartość energetyczna 1 porcji: 582 kcal W:64g B:57g T:14g
Składniki:
– Pierś z kurczaka 150g
– szpinak w liściach mrożony 200g
– czosnek 3 ząbki 30g
– ser żółty 20g
– makaron (najlepiej pełnoziarnisty) 80g
– 1 łyżka jogurtu greckiego 20g
Przygotowanie:
Makaron ugotuj. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj przyprawy: przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkumę. Rozgrzej patelnię, smaż kurczaka około 15 minut.
W międzyczasie pokrój czosnek i podsmaż na drugiej patelni. Po kilku minutach dodaj szpinak. Po podsmażeniu szpinaku z czosnkiem, dodaj łyżkę jogurtu.
Szpinak połącz z kurczakiem i gotuj wszystko razem jeszcze kilka minut. Odcedzić makaron, dodaj gotowy szpinak z kurczakiem. Całość posyp odrobiną startego żółtego sera.
Smacznego!
Bibliografia:
1. Źródło D.Kołożyn-Krajewska, T.Sikora, WsiP TOWAROZNASTWO ŻYWNOŚCI str 176
2. Obuchowski W., Łuczak M.: Współczesne problemy oraz oczekiwania związane z produkcją makaronu w Polsce. Przegl. Zboż.-Młyn., 2012; (10): 12-13
3. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/kuchnia/makaron-wlasciwosci-sklad-i-rodzaje-makaronu,24883.html
4. https://www.agamasmaka.pl
5. https://www.smaker.pl