Z artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić ciasto na naleśniki.
- Że da się zrobić naleśniki bez jajek.
- Że da się zrobić naleśniki bez miksera stojącego.
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki.
- Jaka powinna być idealna konsystencja ciasta naleśnikowego.
Mimo że naleśniki to nie jest szybkie danie, bo w końcu trzeba poświęcić trochę czasu na smażenie, to można je zrobić z łatwo dostępnych składników.
Masz ochotę na naleśniki? Szukasz idealnego przepisu na ciasto naleśnikowe? W poniższym artykule znajdziesz 4 przepisy na przepyszne, rumiane naleśniki. Wypróbuj je, a pierwszy naleśnik już zawsze będzie udany 🙂
SPIS TREŚCI:
1. Na czym smażyć naleśniki? Czy trzeba natłuszczać patelnię?
2. Puszyste naleśniki z waniliowym serem z tofu i ananasem
3. Pełnoziarniste proste naleśniki z waniliowym twarożkiem, dżemem i bananem
4. Idealne naleśniki z kurczakiem i warzywami
5. Wegańskie naleśniki pełnoziarniste z nadzieniem z czerwonej fasoli i papryki
6. Jak zrobić naleśniki – podsumowanie
1. Na czym smażyć naleśniki? Czy trzeba natłuszczać patelnię?
Chcesz zrobić naleśniki? Do smażenia naleśników potrzeba, oczywiście, płaskiej patelni, najlepiej z nieprzywierającą powierzchnią.
Do smażenia naleśników można użyć masła klarowanego. Po prostu rozpuść na patelni odrobinę masła. Świetnie natłuści patelnię i pozwoli usmażyć ciasto naleśnikowe na złocisty kolor. Naleśniki można też smażyć na oleju (np. rzepakowym czy kokosowym) lub oliwie.
Czy trzeba natłuszczać patelnię? Nie – zamiast natłuszczać patelnię przed wylaniem na nią porcji ciasta naleśnikowego, można dodać tłuszcz bezpośrednio do ciasta i dokładnie wymieszać.
2. Puszyste naleśniki z waniliowym serem z tofu i ananasem
Wypróbuj ten sprawdzony przepis na naleśniki! Te naleśniki wychodzą po prostu przepyszne!
kalorie: 388.68
białko: 17.45 g
węglowodany: 58.38 g
tłuszcz: 14.31 g
błonnik: 2.43 g
Zapoznaj się ze składnikami na naleśniki:
- 90 g naturalnego tofu
- 1 g ekstraktu waniliowego
- 20 g ksylitolu
- 75 g mleka sojowego
- 30 g mąki pszennej typ 500
- 5 g oleju rzepakowego
- 120 g ananasa
Sposób przygotowania naleśników:
Zaczynamy od tofu, które blendujemy z wybranym mlekiem roślinnym, aromatem waniliowym oraz ksylitolem. Do gładkiego serka tofu dodajemy starannie pokrojone kawałki ananasa.
A teraz czas przygotować dobre ciasto na naleśniki: mleko, mąkę, olej i odrobinę soli miksujemy, aż składniki połączą się w jednolitą, gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, najlepiej roztartej po całej powierzchni przy użyciu papierowego ręcznika, by zapobiec przywieraniu. Gdy patelnia będzie gorąca, wylewamy na nią porcję ciasta, tworząc cienki naleśnik. Czekamy, aż brzegi naleśnika się zetną i delikatnie zezłocą. Gdy dolna strona naleśnika lekko się zarumieni, przewracamy go na drugą stronę.
Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej kremem z tofu i ananasa, a następnie zwijamy je w rulonik. Smacznych naleśników!
3. Pełnoziarniste proste naleśniki z waniliowym twarożkiem, dżemem i bananem
Ten prosty przepis na naleśniki z pewnością przypadnie Ci do gustu!
kalorie: 556.64
białko: 29.45 g
węglowodany: 93.32 g
tłuszcz: 11.64 g
błonnik: 5.46 g
Składniki:
- 75 g mleka 2%
- 4 g oleju rzepakowego
- 100 g sera twarogowego półtłustego
- 20 g ksylitolu
- 1 g ekstraktu waniliowego
- 30 g dżemu z czarnej porzeczki 100% owoców (np. Łowicz)
- 60 g banana
- 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
Sposób przygotowania naleśników:
Na początek przystępujemy do przygotowania ciasta. Mleko, mąkę, sól i olej mieszamy – ciasto ma mieć konsystencję bez grudek.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią nieco oleju i rozprowadzamy go równomiernie ręcznikiem papierowym. Zrobione ciasto należy teraz zacząć smażyć.
Na dobrze rozgrzanej patelni wylewamy cienką warstwę ciasta, rozprowadzając je tak, aby pokryło całą jej powierzchnię. Gdy brzegi naleśnika zaczną się rumienić, obracamy go na drugą stronę. Złocisty z obu stron naleśnik zdejmujemy z patelni. Powtarzamy, aż skończy nam się ciasto.
Czas na waniliowy twarożek: w misce mieszamy twaróg, ksylitol, ekstrakt waniliowy oraz dżem porzeczkowy, aż składniki dobrze się połączą.
Na gotowy naleśnik wykładamy farsz naleśnikowy, dodajemy plasterki banana i zwijamy naleśnik. Smacznego!
4. Idealne naleśniki z kurczakiem i warzywami
Wypróbuj ten przepis na wytrawne naleśniki z kurczakiem i warzywami. To będą Twoje ulubione naleśniki 🙂
kalorie: 1116.81
białko: 81.52 g
węglowodany: 154.61 g
tłuszcz: 22.87 g
błonnik: 25.16 g
Składniki:
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 125 g mleka 2%
- 125 g mleka ryżowego (niesłodzonego)
- jajko (55 g)
- 60 g wody wysokozmineralizowanej
- 200 g piersi z kurczaka
- 170 g czerwonej papryki
- 40 g czerwonej cebuli
- 125 g passaty pomidorowej
- 12 g koncentratu pomidorowego
- 1 g wędzonej papryki w proszku
- 1 g suszonej kolendry
- 5 g oleju rzepakowego
- 1 g suszonej papryczki chili
- 1 g mielonego czosnku
Sposób przygotowania naleśników:
Wszystkie składniki do ciasta naleśnikowego dokładnie mieszamy (mąka, mleko, jajko, woda i szczypta soli), a następnie odstawiamy ciasto naleśnikowe na 7–10 minut. Po tym czasie smażymy cienkie pyszne naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Gdy chrupiące naleśniki są gotowe, przystępujemy do przygotowania nadzienia. Warzywa kroimy: paprykę w cienkie paseczki, a cebulę w drobne piórka. Kurczaka kroimy w paski, skrapiamy oliwą i przyprawiamy mieszanką soli, pieprzu, płatków chili, wędzonej słodkiej papryki oraz mielonej kolendry.
Na patelni smażymy mięso przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę i smażymy jeszcze przez 5 minut. Wlewamy passatę oraz dodajemy koncentrat i granulowany czosnek. Całość dusimy przez kolejne 7–8 minut, po czym doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe naleśniki nadziewamy przygotowanym farszem i zwijamy. Smacznego!
5. Wegańskie naleśniki pełnoziarniste z nadzieniem z czerwonej fasoli i papryki
kalorie: 628.25
białko: 19.36 g
węglowodany: 68.9 g
tłuszcz: 33.05 g
błonnik: 12.24 g
Składniki:
- 150 g mleka sojowego
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 5 g oleju rzepakowego
- 60 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 g liści kolendry
- 80 g czerwonej papryki
- 6 g czosnku
- 40 g cebuli
- 5 g oliwy
- 12 g soku z cytryny
- 25 g wegańskiego majonezu
- 50 g wody źródlanej
- 5 g szczypiorku
Sposób przygotowania naleśników:
Rozpoczynamy od przygotowania masy naleśnikowej. W misce mieszamy napój roślinny, mąkę, sól i olej do uzyskania gładkiego ciasta.
Następnie na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy, używając do tego ręcznika papierowego, aby powierzchnia była równomiernie natłuszczona.
Należy rozgrzać patelnię, a następnie na patelnię wylewać ciasto (cienkie warstwy) i rozprowadzać je równomiernie. Gdy przy przechylaniu patelni ciasto nie będzie przelewało się na boki, przewracamy je na drugą stronę.
W międzyczasie przygotowujemy farsz: na oliwie dusimy czosnek, cebulę i paprykę. Fasolę czerwoną spłukujemy, dodajemy odrobinę wody, oliwę, sól, pieprz, kmin rzymski, sok z cytryny i miksujemy na gładką masę. Do tej pasty dodajemy wcześniej podsmażone warzywa i mieszamy.
Czas na sos: łączymy majonez, wodę, czosnek, szczypiorek i sok z cytryny.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję pasty z fasoli, zawijamy i podajemy polane przygotowanym sosem. Smacznego!
6. Jak zrobić naleśniki – podsumowanie
Mamy nadzieję, że naleśniki z powyższych przepisów będą często gościć w Twojej diecie!
Jeśli szukasz pomysłów na pyszne i zdrowe dania, zajrzyj na bloga kulinarnego Just be FIT (kliknij TUTAJ). Znajdziesz tam m.in. przepisy na zupy, dania z mięsem, wegetariańskie, wegańskie i desery. Zainspiruj się!
Bibliografia:
Przepisy na naleśniki pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 30.11.2023.