Mamy nadzieję, że spodoba Ci się ten artykuł.Jeżeli potrzebujesz pomocy dietetyka i trenera kliknij tutaj!
Czy kawa jest zdrowa? Wszystko co musisz wiedzieć o kawie!

Czy kawa jest zdrowa? Wszystko co musisz wiedzieć o kawie!

Z artykułu dowiesz się:

  • Czy osoba chorująca na cukrzyce może pić kawę
  • Czy sposób parzenia kawy ma znaczenie
  • O właściwościach pobudzających kawy

Czy kawa jest zdrowa? Nie wyobrażasz sobie życia bez niej? A może należysz do tej grupy ludzi, którzy są jej zapalonymi przeciwnikami? Przeszło Ci kiedykolwiek przez myśl, kto ma rację w tej wojnie? Czy kawa rzeczywiście ma tak cudowne właściwości, czy może lepiej jej unikać?

Jeśli tak, jesteś we właściwym miejscu. Z artykułu dowiesz się wszystkich najważniejszych szczegółów na temat tego wyjątkowo popularnego napoju.

SPIS TREŚCI:
1. Kawa w walce z cukrzycą
2. Kawa a choroby miażdżycowe
3. Sposób parzenia kawy ma znaczenie!
4. Wpływ kawy na ciśnienie tętnicze
5. Kilka słów o właściwościach pobudzających
6. Dodatkowe plusy picia kawy dla sportowców
7. Czy kobiety w ciąży mogą pić kawę?
8. Czy kawa jest zdrowa? Podsumowanie!

 

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Zadbaj o swoje zdrowie i sylwetkę ze specjalistami z Just be FIT. Przygotujemy indywidualnie dla Ciebie dietę online i plan treningowy, dzięki czemu zrealizujesz swoje cele o wiele lepiej i szybciej!

 

1. Kawa w walce z cukrzycą

W przypadku cukrzycy bardzo istotną kwestią jest wrażliwość insulinowa. Co to takiego? Zdolność reakcji komórek (wątrobowych, mięśniowych i tłuszczowych) na działanie insuliny. Jeśli twoja wrażliwość insulinowa jest wysoka, insulina sprawniej reguluje poziom glukozy w organizmie.

„No dobrze, ale co to ma wspólnego z kawą?” — zapytasz.

Otóż kawa zawiera dużo polifenoli (w tym kwasu chlorogenowego), które słyną ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Ponadto poprawiają wrażliwość insulinową.

Co więcej, wiele badań wskazuje, że kawa hamuje rozwój cukrzycy typu drugiego. Są ku temu dwa powody:

  1. wspomniany już kwas chlorogenowy osłabia wchłanianie glukozy przez przewód pokarmowy;
  2. kawa ma działanie przeciwzapalne, m.in. obniża poziom interleukiny 18 (w dużym stężeniu stanowi czynnik rozwoju cukrzycy).

Naukowcy nadal nie wiedzą w 100%, w jaki sposób działa mechanizm, który pozwala kawie poprawiać wrażliwość insulinową i zmniejszać ryzyko powstania cukrzycy typu 2. Jednak wiele testów wskazuje, że właśnie tak działa ten napój.

2. Kawa a choroby miażdżycowe

Przejdźmy do chorób miażdżycowych, ponieważ istnieje wyraźna korelacja pomiędzy nimi i cukrzycą. Ponadto niektórzy mówią, że kawa sprzyja miażdżycy.

Czy to prawda? Czy kawa jest zdrowa?

Teoretycznie kawa występuje jako jeden z potencjalnych czynników, ponieważ może zwiększać poziom homocysteiny we krwi (a w efekcie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych). Jednak naukowcy nie potrafią wskazać jej bezpośredniego, negatywnego wpływu na organizm pod tym kątem.

Tym bardziej, że w kawie występują polifenole, o których już pisaliśmy. Ich właściwości antyoksydacyjne niwelują prawdopodobieństwo chorób miażdżycowych.

3. Sposób parzenia kawy ma znaczenie!

Jak pokazują testy, kawa parzona tradycyjnie (bez filtrów) prawdopodobnie bardziej sprzyja zwiększeniu stężenia homocysteiny, co bezpośrednio wpływa na wzrost poziomu cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). Kawa filtrowana wypada tutaj bardziej przyjaźnie.

Dlatego jeśli z jakiegoś powodu obawiasz się miażdżycy, przy parzeniu wybieraj drugą opcję.

Jak kawa wplywa na zdrowie i choroby czy jest zdrowa

4. Wpływ kawy na ciśnienie tętnicze

Wzrost ciśnienia to jeden z głównych zarzutów, który wysuwają przeciwnicy picia kawy. Czy mają tutaj rację? Nie.

„Ale jak to? Kawa przecież podnosi ciśnienie, prawda?” — ktoś mógłby się zdziwić.

Prawda, ale robi to tylko na moment. Gdy ją wypijesz, serce zaczyna działać szybciej i zwiększa się jego pojemność wyrzutowa. Ponadto rośnie opór naczyniowy.

Stąd chwilowy wzrost ciśnienia.

Dlatego zachowaj pewną ostrożność jedynie wtedy, gdy masz problemy z nadciśnieniem. Jednak nawet w tym przypadku nie musisz całkowicie rezygnować z kawy.

Jeśli spojrzymy na badania, wyniki pokazują jednoznacznie, że 1-3 filiżanek tego napoju dziennie obniża ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z ich powodu. Warto również wiedzieć, że kawa bardziej podnosi ciśnienie tym, którzy piją ją rzadziej.

5. Kilka słów o właściwościach pobudzających

Każdy wie, że kawa pobudza. Wielu ludzi pije ją tylko i wyłącznie z tego powodu.

Za takie działanie napoju odpowiada oczywiście kofeina razem ze swoimi metabolitami, czyli teofiliną i teobrominą. Gdy wprowadzasz je do organizmu, aktywują receptory dopaminy, co finalnie prowadzi do pobudzenia ośrodkowego układu nerwowego i kory mózgowej. Ponadto organizm wydziela więcej mediatorów, takich jak:

  • adrenalina,
  • noradrenalina,
  • GABA,
  • serotonina.

Wszystko to składa się na efekt, który odczuwasz przy piciu kawy. Zwiększa się twoja koncentracja, poprawia nastrój i wzrasta pobudzenie. Napój jak znalazł dla współczesnego świata, w którym skupienie i wydajność to jedne z najważniejszych cech na drodze do sukcesu. Dlatego zdecydowanie lepszym rozwiązaniem od spożywania tak popularnych energetyków będzie właśnie picie kawy. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o napojach energetycznych to przeczytaj ten artykuł.

Wiele badań wskazuje również na to, że kawa to świetny napój dla kierowców — i zawodowych, i amatorów. Nie tylko niweluje uczucie senności, ale także poprawia koncentrację w porównaniu do tych, którzy jej nie pili. Widać to w testach.

6. Dodatkowe plusy picia kawy dla sportowców

Uprawiasz sport? W takim razie wiedz, że kawa przyspiesza przemianę materii. Robi to na dwa sposoby:

  • zwiększa termogenezę (wytwarzanie ciepła po posiłku i tym samym spalanie kalorii),
  • stymuluje oksydację kwasów tłuszczowych (przekształcanie tłuszczów w energię).

Co więcej, po kofeinie później odczujesz zmęczenie mięśni. Dlaczego? Bo sprawia, że organizm szybciej odnawia zapasy glikogenu.

Mimo to nie powinieneś z nią przesadzać. Nadmierna podaż tego związku chemicznego może doprowadzić do nienaturalnego pobudzenia, częstszego oddawania moczu oraz tachykardii (zaburzeń pracy rytmu serca).

Czy mozna pic kawe bedac w ciazy jak kawa wplywa na zdrowie

7. Czy kobiety w ciąży mogą pić kawę?

Czy picie kawy w ciąży jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie zainteresuje każdego przyszłego rodzica. Jednak w tym przypadku sprawa nie jest tak jednoznaczna, bo wszystko sprowadza się do dawki.

Bezpieczna ilość kofeiny dla ciężarnej nie przekracza 300 mg. Znowu nadmiar szkodzi, co potwierdzają badania. W ich trakcie naukowcy wykazali, że duże spożycie kawy zwiększa ryzyko poronienia u kobiet w ciąży.

Uwaga! W dziennym bilansie liczą się także związki chemiczne bliźniacze kofeinie, czyli np. teina z herbaty czy mateina z yerba mate. Jeżeli zastanawiasz się na co zamienić kawę, to zapraszam Cię do przeczytania artykułu o 9 pomysłach na co zamienić picie kawy. Link do artykułu.

8. Czy kawa jest zdrowa? Podsumowanie

Mimo że wokół kawy i jej wpływu na zdrowie toczy się wiele dyskusji, póki co wszystko wskazuje na to, że ma znacznie więcej zalet aniżeli wad. Dlatego całkowite wyeliminowanie jej z diety nie będzie miało wyraźnych pozytywnych efektów. Może za to pomóc picie kawy — chociażby od czasu do czasu.

Pamiętasz słynne powiedzenie: „lekarstwo od trucizny dzieli tylko dawka?” W przypadku tego napoju jest podobnie.

Unikaj go tylko wtedy, gdy masz problemy z przewodem pokarmowym. Kawa może nasilać objawy choroby refluksowej, a ponadto prowokuje organizm do produkcji większej ilości kwasu solnego, który podrażnia błony śluzowe.

 

Co chcesz osiągnąć?

Wybierz swój cel, który chcesz wspólnie z nami osiągnąć

 

Zadbaj o swoje zdrowie i sylwetkę ze specjalistami z Just be FIT. Przygotujemy indywidualnie dla Ciebie dietę online i plan treningowy, dzięki czemu zrealizujesz swoje cele o wiele lepiej i szybciej!

Bibliografia:
1. Dworzański W., Kawa i kofeina – wrogowie czy sprzymierzeńcy kardiologa?, „Kardiologia Polska” 2011, 69(2), 173–176.

2. Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M., Czy picie kawy jest zdrowe?, „Medycyna Rodzinna” 2016, 19(3), 138–145.

3. Wierzejska R., Jarosz M., Picie kawy a ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Optymistyczne doniesienia naukowe, „Przegląd Epidemiologiczny” 2012, 66, 509–512.

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Regina Czubak

Dyplomowany dietetyk

Cześć! Jestem magistrem, inżynierem dietetyki. Studia ukończyłam na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na Wydziale Technologii Żywności. Od 2012 roku pomagam osobom dietetycznie w poprawie jakości życia i zdrowia. Dietetyka i wpływ żywienia na zdrowie są dla mnie ogromną pasją. Jest to niesamowicie dynamiczna dziedzina nauki, dlatego ciągle się rozwijam i biorę udział w szkoleniach i praktykach poszerzających moje kompetencje.

Posted in Zdrowie