Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować pyszne naleśniki
- Jak przygotować amerykańskie naleśniki (pankejki)
- Że to nie tak, że pierwszy naleśnik zawsze nadaje się tylko do wyrzucenia 😉
Delikatne ciasto naleśnikowe ze słodkim lub słonym nadzieniem czy pyszne puszyste amerykańskie naleśniki? W poniższym artykule znajdziesz przepisy na nie wszystkie! 8 pysznych, zdrowych przepisów na naleśniki! Wypróbuj je wszystkie i przekonaj się, że do smażenia naleśników nie potrzebujesz mieć tytułu szefa kuchni.
SPIS TREŚCI:
1. Pełnoziarniste naleśniki z waniliowym twarożkiem, dżemem i bananem
2. Naleśniki z kremem czekoladowym
3. Pyszne naleśniki z kurczakiem i warzywami
4. Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i awokado
5. Wegańskie naleśniki pełnoziarniste z nadzieniem z czerwonej fasoli, papryki i aromatycznych przypraw
6. Pancakes
7. Pancakes z tofu i owocami
8. Mini pankejki z M&M’s
9. Naleśniki przepis – podsumowanie
1. Pełnoziarniste naleśniki z waniliowym twarożkiem, dżemem i bananem
Masz ochotę na pyszne naleśniki? Poniżej pierwszy przepis na naleśniki na słodko – z waniliowym twarożkiem, dżemem i bananem.
kcal: 556.64, białko: 29.45 g, węglowodany: 93.32 g, tłuszcz: 11.64 g, błonnik: 5.46 g
SKŁADNIKI:
- 75 g mleka 2%
- 4 g oleju rzepakowego
- 100 g sera twarogowego półtłustego
- 20 g ksylitolu
- 1 g ekstraktu waniliowego
- 30 g dżemu z czarnej porzeczki 100% owoców (np. Łowicz)
- 60 g bananów
- 30 g mąki pełnoziarnistej typ 2000
- 1 szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mleko, mąkę, szczyptę soli i olej mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią nieco oleju i rozprowadzamy go równomiernie ręcznikiem papierowym.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i rozprowadzamy je tak, aby pokryło całą powierzchnię. Gdy brzegi naleśnika zaczną się rumienić, obracamy go na drugą stronę.
W misce mieszamy twaróg, ksylitol, ekstrakt waniliowy oraz dżem porzeczkowy, aż składniki dobrze się połączą.
Na gotowy naleśnik wykładamy porzeczkowy twaróg, dodajemy plasterki banana i zwijamy.
2. Naleśniki z kremem czekoladowym
Kolejna propozycja na słodko! Przygotuj razem z nami cienkie naleśniki z kremem czekoladowym!
kcal: 801.6, białko: 23.89 g, węglowodany: 90.87 g, tłuszcz: 44.77 g, błonnik: 14.73 g
SKŁADNIKI:
- jajka (60 g)
- 60 g mąki jaglanej
- 100 g wody
- 40 g orzechów laskowych
- 40 g daktyli
- 15 g kakao (proszek)
- 10 g oleju rzepakowego
- 1 szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wsypujemy mąkę, dodaj jajko, sól oraz wodę (jeśli użyjecie mineralnej wody gazowanej, ciasto będzie bardziej delikatne). Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aż uzyskamy gładkie ciasto.
Rozgrzewamy patelnię z cienkim dnem (np. specjalną do naleśników) i lekko smarujemy ją olejem. Wylewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki do momentu, gdy spód będzie ładnie zrumieniony i ścięty. Następnie przewracamy je na drugą stronę.
Wszystkie składniki na krem łączymy miksujemy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Gotowe naleśniki smarujemy przyrządzonym kremem czekoladowym, posypujemy orzechami.
3. Pyszne naleśniki z kurczakiem i warzywami
Masz ochotę na naleśniki w wersji wytrawnej? Poniżej sprawdzony przepis na naleśniki z kurczakiem i warzywami!
kcal: 1116.81, białko: 81.52 g, węglowodany: 154.61 g, tłuszcz: 22.87 g, błonnik: 25.16 g
SKŁADNIKI:
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 125 g mleka 2%
- 125 g mleka ryżowego (niesłodzonego)
- jajka (55 g)
- 60 g wody wysokozmineralizowanej
- 200 g piersi z kurczaka
- 170 g czerwonej papryki
- 40 g czerwonej cebuli
- 125 g passaty pomidorowej
- 1 g papryki wędzonej proszku
- 1 g suszonej kolendry
- 12 g koncentratu pomidorowego
- 1 g mielonego czosnku
- 5 g oleju rzepakowego
- 1 g suszonej papryczki chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki do ciasta naleśnikowego dokładnie mieszamy (mąka, mleko, jajko, woda, szczypta soli), a następnie odstawiamy na 7–10 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Przystępujemy do przygotowania nadzienia. Warzywa kroimy: paprykę w cienkie paseczki, a cebulę w drobne piórka.
Kurczaka także kroimy w paski, skrapiamy oliwą i przyprawiamy mieszanką soli, pieprzu, chili, wędzonej papryki oraz mielonej kolendry. Odstawiamy na chwilę.
Na patelni smażymy mięso przez około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę i smażymy jeszcze przez 5 minut. Wlewamy passatę oraz dodajemy koncentrat i granulowany czosnek. Całość dusimy przez kolejne 7–8 minut, po czym doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe naleśniki nadziewamy przygotowanym farszem i zwijamy.
4. Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i awokado
kcal: 1540.79, białko: 109.11 g, węglowodany: 149.8 g, tłuszcz: 60.7 g, błonnik: 32.16 g
SKŁADNIKI:
- 150 g mąki pełnoziarnistej typ 2000
- jajka (55 g)
- 300 g mleka 1,5%
- 200 g piersi z kurczaka
- 300 g szpinaku
- 75 g sera mozzarella
- 140 g awokado
- 6 g czosnku
- 5 g oliwy
- 1 g soli
- 1 g czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na początek pierś z kurczaka doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na parze przez około 30 minut.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: w głębokiej misce mieszamy jajko, mąkę, mleko oraz odrobinę soli. Za pomocą miksera łączymy składniki do uzyskania gładkiej masy. Ciasto na naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
W małym rondelku podgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy posiekany czosnek oraz szpinak. Smażymy do momentu, gdy szpinak zmięknie, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Awokado oraz upieczonego wcześniej kurczaka kroimy w cienkie paski. Na każdym naleśniku układamy porcję awokado, kurczaka, podsmażonego szpinaku oraz ser mozzarella.
Składamy naleśniki na pół i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5 minut, aż ser się roztopi.
5. Wegańskie naleśniki pełnoziarniste z nadzieniem z czerwonej fasoli, papryki i aromatycznych przypraw
kcal: 628.25, białko: 19.36 g, węglowodany: 68.9 g, tłuszcz: 33.05 g, błonnik: 12.24 g
SKŁADNIKI:
- 150 g mleka sojowego
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 5 g oleju rzepakowego
- 60 g fasoli czerwonej z puszki
- 1 g liści kolendry
- 80 g czerwonej papryki
- 6 g czosnku
- 40 g cebuli
- 5 g oliwy
- 12 g soku z cytryny
- 25 g majonezu wegańskiego
- 50 g wody źródlanej
- 5 g szczypiorku
- 1 szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozpoczynamy od przygotowania masy naleśnikowej. W misce mieszamy napój roślinny, mąkę pszenną, sól i olej do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
Następnie na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy, używając do tego ręcznika papierowego, aby powierzchnia była równomiernie natłuszczona.
Na rozgrzaną patelnię wylewamy na cienką warstwę ciasta i rozprowadzamy je równomiernie. Gdy dolna strona naleśnika lekko się zarumieni, przewracamy go na drugą stronę.
W międzyczasie przygotowujemy farsz: na oliwie dusimy czosnek, cebulę i paprykę. Fasolę czerwoną płuczemy, dodajemy odrobinę wody, oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny i miksujemy na gładką masę.
Sos: łączymy majonez, wodę, czosnek, szczypiorek i sok z cytryny.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję pasty z fasoli, zawijamy i podajemy z przygotowanym sosem.
6. Pancakes
kcal: 1168.9, białko: 41.61 g, węglowodany: 147.07 g, tłuszcz: 51.82 g, błonnik: 16.92 g
SKŁADNIKI:
- 240 g bananów
- jajka (120 g)
- 120 g płatków owsianych
- 30 g masła orzechowego
- 20 g gorzkiej czekolady (100% kakao)
- 5 g oleju rzepakowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Banany rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy jajka, masło orzechowe i nasiona z wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy.
Dodajemy do masy płatki owsiane i pokruszoną czekoladę, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na lekko naoliwionej patelni smażymy cienkie placuszki aż do uzyskania złotego koloru.
7. Pancakes z tofu i owocami
kcal: 677.74, białko: 22.2 g, węglowodany: 122.46 g, tłuszcz: 15.15 g, błonnik: 7.95 g
SKŁADNIKI:
- 90 g tofu naturalnego
- 240 g bananów
- 60 g mąki pszennej typ 500
- 60 g wody
- 4 g proszku do pieczenia
- 5 g oleju rzepakowego
- 80 g jogurtu sojowego naturalnego
- 15 g syropu klonowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Tofu blendujemy z połową banana, wodą, mąką i proszkiem do pieczenia na gładką masę.
Na patelnię wlewamy olej roślinny i rozgrzewamy. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju.
Na placuszki kładziemy drugą część banana, polewamy syropem klonowym.
8. Mini pankejki z M&M’s
kcal: 729.67, białko: 45.05 g, węglowodany: 107.22 g, tłuszcz: 16.65 g, błonnik: 13.78 g
SKŁADNIKI:
- 200 g skyru naturalnego
- jajka (55 g)
- 100 g mąki pełnoziarnistej typ 2000
- 2 g proszku do pieczenia
- 20 g cukierków czekoladowych
- 100 g borówki amerykańskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj jajka i skyr, a następnie dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni za pomocą łyżeczki wykładaj porcje ciasta, tworząc niewielkie okrągłe placuszki.
Smaż je pod przykryciem do momentu, aż nabiorą złotego koloru, po czym delikatnie obróć je na drugą stronę.
Usmażone pankejki przełóż na talerz, ozdób cukierkami M&M’s i świeżymi borówkami.
9. Naleśniki przepis – podsumowanie
Mamy nadzieję, że powyższe przepisy przypadną Ci do gustu i będziesz z nich korzystał, gdy najdzie Cię ochota na naleśniki.
Naleśniki to naprawdę pyszne danie, można je przygotować i na słodko, i na słono, a nadmiar ciasta po prostu włożyć do lodówki i wykorzystać, gdy znów najdzie nas ochota na naleśniki.
Jeśli masz niedosyt zdrowych, pełnowartościowych przepisów, zajrzyj na blog kulinarny Just be FIT (kliknij TUTAJ)!
Bibliografia:
- Użyte w artykule przepisy pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 30.10.2023.