Top porady i zamienniki słodyczy, które nigdy Cię nie zawiodą!

Pragniesz porzucić odwieczny nawyk jedzenia słodyczy? Ale po wielu próbach rezygnacji ze słodkich przysmaków bardzo szybko łapiesz się na sięganiu po nie?  Jak możesz tego uniknąć i skutecznie pozbyć się chęci na „coś słodkiego”?

Jako firma Just be Fit oferujemy kompleksową, indywidualną pomoc naszych specjalistów w zakresie prawidłowego odżywiania i nauki radzenia sobie z „niezdrowymi nawykami”. Dzięki Nam szybko zerwiesz z nałogiem słodyczy!

1. Czy potrafisz przekwalifikować swój smak?

Badanie z 2016 r. (2) opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition zbadało wpływ zmniejszenia spożycia cukru prostego na grupę „zdrowych” mężczyzn i kobiet. W badaniu wzięły udział dwie grupy. Pierwsza grupa spożywała dietę niskosłodzoną, a druga grupa zwykłą, tradycyjną dietę wysokosłodzoną. Po 3 miesiącach obie grupy zakończyły eksperyment.

Każdego miesiąca podczas badania uczestnicy byli proszeni o ocenę słodyczy i „przyjemności” budyni waniliowych i napojów malinowych, których skład różnił się stężeniem cukru. Po trzecim miesiącu diety grupa spożywająca posiłki o niskiej zawartości cukru oceniła, że ​​budyń jest około 40 % słodszy niż grupa kontrolna, niezależnie od tego, ile cukru zawierał budyń.

Wniosek był prosty: „zmiany w konsumpcji prostych cukrów wpływają na postrzeganą intensywność słodkiego smaku”. Oznacza to, że im mniej cukru jesz w dłuższej perspektywie czasu, tym więcej rzeczy smakuje słodko, a zatem smaczniej. Naukowcy odkryli, że grupie spożywającej dietę o niskiej zawartości cukru, zajęło średnio dwa miesiące, aby ich kubki smakowe rozpoznały każdą różnicę w słodkości i przyjemności – i jeszcze jeden miesiąc, aby ta słodkość się nasiliła.

Jeśli twoje ciało było zalewane pokarmami przetworzonymi o dużej zawartości cukru przez ostatnie kilka lat, może być nieco zdezorientowane, co tak naprawdę chce smakować. Przeprogramowanie twoich kubków smakowych jest więc niemałym zadaniem zarówno dla mózgu, jak i układu trawiennego.

Daj sobie czas na zmiany i sukcesywnie wdrażaj prawidłowe nawyki żywieniowe, a w szybkim czasie stracisz ochotę na słodycze!

2. Top porady i zamienniki słodyczy, które nigdy Cię nie zawiodą!

Wiele osób na konsultacjach, ale też w mailach pyta mnie jak to zrobić, jak sobie poradzić ze „słodyczowym” nałogiem lub co zrobić kiedy już nas dopadnie?

Dzisiaj spieszę dla Ciebie z pomocą i z kilkoma sprawdzonymi wskazówkami dotyczącymi radzenia sobie z tym problemem.

Porady, które koniecznie musisz zastosować w walce ze słodyczami:
1. Usuń słodycze z domu, z torby/plecaka, z różnych zakątków, w których mogłeś je schować.
2. Wyznacz dzień w tygodniu, w którym jesz coś słodkiego (zamiennie za 1 przekąske).
3. Nie jedz w emocjach. Jak napadanie cie „słodyczowy” głód, zanim wybierzesz się do sklepu po upragnionego batona – zajmij się czymś np. Okrąż 4 razy stół w kuchni, zrób 10 burpees, ugotuj kolację.
4. Jeśli jednak chęć bedzie silniejsza od ciebie i kupisz upragnionego batona, delektuj się nim jak normalnym posiłkiem, nie jedz go w pośpiechu- pokrój na mniejsze porcje i jedz po mału i w spokoju (bez telewizora i komórki).
5. Zastąp słodycze owocami- planuj posiłki na słodko, które sprawią, że będziesz miał mniejszą chęć sięgania po słodycze.
6. Zaplanuj w swoim jadłospisie zamienniki słodyczy, które skutecznie pomogą ci w walce z nałogiem i będą dla ciebie idelaną alternatywą zjedzenia czegoś słodkiego.

3. Zamienniki słodyczy

Poniżej znajdziesz przepisy na zdrowe zamienniki słodyczy, które łatwo będziesz mógł wprowadzić do swojego jadłospisu.

Pyszna gorąca czekolada!

Składniki:
– Mleko 2%tł. – 1 szklanka
– Miód – 1 łyżeczka
– Cynamon – szczypta
– Kardamon/imbir- szczypta
– Kakao prawdziwe, ciemne – 2 łyżeczki

Przygotowanie:
1. Podgrzewamy szklankę mleka,
2. Dodajemy 1-2 łyżeczki miodu, łyżeczkę cynamonu, szczyptę kardamonu lub imbiru (opcjonalnie) i 2 łyżeczki kakao.

Energia: 202 kcal W: 31,5 g B: 9,9 g T: 5,2 g

FIT batony czekoladowo-orzechowe

Składniki (porcji 8):
– banany [2 średnie sztuki]
– masło orzechowe [100 g]
– płatki owsiane błyskawiczne [110g]
– czekolada deserowa  min. 60% masy kakaowej [50 g]

Przygotowanie: 
1. Banany rozgnieść widelcem, dodać masło orzechowe i wymieszać.
2. Do powstałej masy dodać płatki owsiane, wymieszać i przełożyć do foremki (wymiary 25 cm x 12 cm). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
3. Drobno  posiekać czekoladę i posypać nią wierzch batonów.
4. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu przestudzić i pokroić na batony.

Energia na porcje: 187 kcal W: 22,3 g B: 5,4 g T: 9,7 g

Sorbet bananowo-waniliowy

Składniki:
– Maliny – 1 szklanka
– Banan – 1 sztuka
– Sok z cytryny- 1 łyżka
– Mięta (świeża)- garść

Przygotowanie:
1. Maliny opłukać, banana obrać, pokroić.
2. Składniki połączyć, zblendować i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
3. Po tym czasie masę zblendować ponownie, przełożyć sorbet do mniejszych foremek i ponownie włożyć do zamrażalnika.
4. Gotowy sorbet udekorować listkami mięty.

Energia na porcje: 171,4 kcal W: 42,3 g B: 2,8 g T: 1,2 g

Daktylowe kulki mocy

Składniki:
– Daktyle – 4 sztuki
– Płatki migdałowe – 2 łyżki
– Płatki owsiane – 3 łyżki
– Kakao- łyżeczka
– Cynamon- szczypta

Przygotowanie:
1. Daktyle zalać wodą, poczekać, aż napęcznieją.
2. Do naczynia włożyć wszystkie składniki wraz z dobrze odsączonymi daktylami i zblendować.
3. Uformować kulki.

Energia na porcje: 294 kcal W: 42,7 g B: 8,7 g T: 12,3 g

Do dzieła! Po więcej porad dietetycznych zapraszamy do Just be FIT.

Bibliografia:
1. Wise PM, Nattress L, Flammer LJ, Beauchamp GK, Reduced dietary intake of simple sugars alters perceived sweet taste intensity but not perceived pleasantness, Am J Clin Nutr. 2016 Jan;103(1):50-60. doi: 10.3945/ajcn.115.112300. Epub 2015 Nov 25.
2. http://www.staystrongsc.com/blog/tag/sugar

Aleksandra Baran

Aleksandra Baran

Dyplomowany dietetyk

Dietetykiem w teorii i w praktyce zostałam 7 lat temu kończąc tytuł inżyniera, a w późniejszym czasie również i magistra dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Od tamtego czasu po dzień dzisiejszy szkolę się i zdobywam nową wiedzę i umiejętności głównie z dietetyki sportowej i suplementacji, żywieniu w chorobach autoimmunologicznych.

Posted in Odchudzanie, Porady dietetyczne, Zdrowie