Top porady i zamienniki słodyczy, które nigdy Cię nie zawiodą!

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak przekwalifikować swój smak.
  • Jakie są zamienniki słodyczy.
  • Jak walczyć z nawykiem jedzenia słodyczy.

Pragniesz porzucić odwieczny nawyk jedzenia słodyczy? Ale po wielu próbach rezygnacji ze słodkich przysmaków bardzo szybko łapiesz się na sięganiu po nie?  Jak możesz tego uniknąć i skutecznie pozbyć się chęci na „coś słodkiego”?

Jako firma Just be Fit oferujemy kompleksową, indywidualną pomoc naszych specjalistów w zakresie prawidłowego odżywiania i nauki radzenia sobie z „niezdrowymi nawykami”. Dzięki Nam szybko zerwiesz z nałogiem słodyczy!

Plan dietetyczny i treningowy online

1. Czy potrafisz przekwalifikować swój smak?

Badanie z 2016 r.(2) opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition zbadało wpływ zmniejszenia spożycia cukru prostego na grupę „zdrowych” mężczyzn i kobiet. W badaniu wzięły udział dwie grupy. Pierwsza grupa spożywała dietę niskosłodzoną, a druga grupa zwykłą, tradycyjną dietę wysokosłodzoną. Po 3 miesiącach obie grupy zakończyły eksperyment.

Każdego miesiąca podczas badania uczestnicy byli proszeni o ocenę słodyczy i „przyjemności” budyni waniliowych i napojów malinowych, których skład różnił się stężeniem cukru. Po trzecim miesiącu dietygrupa spożywająca posiłki o niskiej zawartości cukru oceniła, że ​​budyń jest około 40 % słodszy niż grupa kontrolna, niezależnie od tego, ile cukru zawierał budyń.

Wniosek był prosty: „zmiany w konsumpcji prostych cukrów wpływają na postrzeganą intensywność słodkiego smaku”. Oznacza to, że im mniej cukru jesz w dłuższej perspektywie czasu, tym więcej rzeczy smakuje słodko, a zatem smaczniej. Naukowcy odkryli, że grupie spożywającej dietę o niskiej zawartości cukru, zajęło średnio dwa miesiące, aby ich kubki smakowe rozpoznały każdą różnicę w słodkości i przyjemności – i jeszcze jeden miesiąc, aby ta słodkość się nasiliła.

Jeśli twoje ciało było zalewane pokarmami przetworzonymi o dużej zawartości cukru przez ostatnie kilka lat, może być nieco zdezorientowane, co tak naprawdę chce smakować. Przeprogramowanie twoich kubków smakowych jest więc niemałym zadaniem zarówno dla mózgu, jak i układu trawiennego.

Daj sobie czas na zmiany i sukcesywnie wdrażaj prawidłowe nawyki żywieniowe, a w szybkim czasie stracisz ochotę na słodycze!

2. Top porady i zamienniki słodyczy, które nigdy Cię nie zawiodą!

Wiele osób na konsultacjach, ale też w mailach pyta mnie jak to zrobić, jak sobie poradzić ze „słodyczowym” nałogiem lub co zrobić kiedy już nas dopadnie?

Dzisiaj spieszę dla Ciebie z pomocą i z kilkoma sprawdzonymi wskazówkami dotyczącymi radzenia sobie z tym problemem.

Porady, które koniecznie musisz zastosować w walce ze słodyczami:
1. Usuń słodycze z domu, z torby/plecaka, z różnych zakątków, w których mogłeś je schować.
2. Wyznacz dzień w tygodniu, w którym jesz coś słodkiego (zamiennie za 1 przekąske).
3. Nie jedz w emocjach. Jak napadanie cie „słodyczowy” głód, zanim wybierzesz się do sklepu po upragnionego batona – zajmij się czymś np. Okrąż 4 razy stół w kuchni, zrób 10 burpees, ugotuj kolację.
4. Jeśli jednak chęć bedzie silniejsza od ciebie i kupisz upragnionego batona, delektuj się nim jak normalnym posiłkiem, nie jedz go w pośpiechu- pokrój na mniejsze porcje i jedz po mału i w spokoju (bez telewizora i komórki).
5. Zastąp słodycze owocami- planuj posiłki na słodko, które sprawią, że będziesz miał mniejszą chęć sięgania po słodycze.
6. Zaplanuj w swoim jadłospisie zamienniki słodyczy, które skutecznie pomogą ci w walce z nałogiem i będą dla ciebie idelaną alternatywą zjedzenia czegoś słodkiego.

3. Zamienniki słodyczy

Poniżej znajdziesz przepisy na zdrowe zamienniki słodyczy, które łatwo będziesz mógł wprowadzić do swojego jadłospisu.

Pyszna gorąca czekolada!

Składniki:
– Mleko 2%tł. – 1 szklanka
– Miód – 1 łyżeczka
– Cynamon – szczypta
– Kardamon/imbir- szczypta
– Kakao prawdziwe, ciemne – 2 łyżeczki

Przygotowanie:
1. Podgrzewamy szklankę mleka,
2. Dodajemy 1-2 łyżeczki miodu, łyżeczkę cynamonu, szczyptę kardamonu lub imbiru (opcjonalnie) i 2 łyżeczki kakao.

Energia: 202 kcal W: 31,5 g B: 9,9 g T: 5,2 g

FIT batony czekoladowo-orzechowe

Składniki (porcji 8):
– banany [2 średnie sztuki]
– masło orzechowe [100 g]
– płatki owsiane błyskawiczne [110g]
– czekolada deserowa  min. 60% masy kakaowej [50 g]

Przygotowanie: 
1. Banany rozgnieść widelcem, dodać masło orzechowe i wymieszać.
2. Do powstałej masy dodać płatki owsiane, wymieszać i przełożyć do foremki (wymiary 25 cm x 12 cm). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
3. Drobno  posiekać czekoladę i posypać nią wierzch batonów.
4. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu przestudzić i pokroić na batony.

Energia na porcje: 187 kcal W: 22,3 g B: 5,4 g T: 9,7 g

Sorbet bananowo-waniliowy

Składniki:
– Maliny – 1 szklanka
– Banan – 1 sztuka
– Sok z cytryny- 1 łyżka
– Mięta (świeża)- garść

Przygotowanie:
1. Maliny opłukać, banana obrać, pokroić.
2. Składniki połączyć, zblendować i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
3. Po tym czasie masę zblendować ponownie, przełożyć sorbet do mniejszych foremek i ponownie włożyć do zamrażalnika.
4. Gotowy sorbet udekorować listkami mięty.

Energia na porcje: 171,4 kcal W: 42,3 g B: 2,8 g T: 1,2 g

Daktylowe kulki mocy

Składniki:
– Daktyle – 4 sztuki
– Płatki migdałowe – 2 łyżki
– Płatki owsiane – 3 łyżki
– Kakao- łyżeczka
– Cynamon- szczypta

Przygotowanie:
1. Daktyle zalać wodą, poczekać, aż napęcznieją.
2. Do naczynia włożyć wszystkie składniki wraz z dobrze odsączonymi daktylami i zblendować.
3. Uformować kulki.

Energia na porcje: 294 kcal W: 42,7 g B: 8,7 g T: 12,3 g

Do dzieła! Po więcej porad dietetycznych zapraszamy do Just be FIT.

Bibliografia:
1. Wise PM, Nattress L, Flammer LJ, Beauchamp GK, Reduced dietary intake of simple sugars alters perceived sweet taste intensity but not perceived pleasantness, Am J Clin Nutr. 2016 Jan;103(1):50-60. doi: 10.3945/ajcn.115.112300. Epub 2015 Nov 25.
2. http://www.staystrongsc.com/blog/tag/sugar

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Aleksandra Baran

Aleksandra Baran

Dyplomowany dietetyk

Dietetykiem w teorii i w praktyce zostałam 7 lat temu kończąc tytuł inżyniera, a w późniejszym czasie również i magistra dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Od tamtego czasu po dzień dzisiejszy szkolę się i zdobywam nową wiedzę i umiejętności głównie z dietetyki sportowej i suplementacji, żywieniu w chorobach autoimmunologicznych.

Posted in Odchudzanie, Porady dietetyczne, Zdrowie