Top porady i zamienniki słodyczy, które nigdy Cię nie zawiodą!

Z artykułu dowiesz się:

  • Jak przekwalifikować swój smak.
  • Jakie są zamienniki słodyczy.
  • Jak walczyć z nawykiem jedzenia słodyczy.

Chcesz porzucić odwieczny nawyk jedzenia słodyczy? Po wielu próbach rezygnacji ze słodkich przysmaków bardzo szybko łapiesz się na sięganiu po nie? Jak skutecznie pozbyć się chęci na „coś słodkiego”?

W Just be FIT oferujemy kompleksową, indywidualną pomoc naszych specjalistów w zakresie prawidłowego odżywiania i nauki zdrowych nawyków! Razem z nami poradzisz sobie ze „słodkim” problemem!

SPIS TREŚCI:
1. Czy potrafisz przekwalifikować swój smak?
2. Jak jeść mniej słodyczy? Najlepsze porady!
3. Zamienniki słodyczy, które nigdy Cię nie zawiodą!
a

Plan dietetyczny i treningowy online

1. Czy potrafisz przekwalifikować swój smak?

Badanie z 2016 r. (2) opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition zbadało wpływ zmniejszenia spożycia cukrów prostych na grupę zdrowych mężczyzn i kobiet. W badaniu wzięły udział dwie grupy. Pierwsza grupa stosowała dietę z małą zawartością cukrów prostych, a druga grupa zwykłą, tradycyjną dietę, nie ograniczającą spożycia cukru. Eksperyment trwał 3 miesiące.

Każdego miesiąca badania uczestnicy byli proszeni o ocenę poziomu słodyczy oraz przyjemności ze spożywania budyniu waniliowego oraz napojów malinowych, których skład różnił się stężeniem cukru. Po trzecim miesiącu diety grupa spożywająca posiłki o niskiej zawartości cukru oceniła, że ​​budyń jest o 40% słodszy niż w ocenie grupy kontrolnej, niezależnie od tego, ile cukru zawierał budyń.

Wniosek był prosty: zmiany w codziennym spożyciu cukrów prostych wpływają na postrzeganą przez nas intensywność słodkiego smaku. Oznacza to, że im mniej cukru jesz przez dłuższy okres czasu, tym więcej rzeczy smakuje słodko, a zatem przyjemniej. Naukowcy odkryli, że u osób stosujących dietę o niskiej zawartości cukru po średnio dwóch miesiącach kubki smakowe uległy “przeprogramowaniu” i zaczęły rozpoznawać każdą, nawet najmniejszą różnicę w słodkości. Po upływie kolejnego miesiąca, wrażliwość na słodki smak uległa dodatkowemu nasileniu!

Jeśli od lat dostarczasz do swojego organizmu duże ilości przetworzonych produktów, o wysokiej zawartości cukrów prostych, Twoje ciało jest zdezorientowane – nie odczuwa już słodkiego smaku tak wyraźnie, zatem ciągle “prosi” o większe dawki cukru. Przeprogramowanie kubków smakowych jest więc niemałym wyzwaniem dla Twojego układu nerwowego oraz układu pokarmowego.

Daj sobie czas na zmiany i stopniowo wprowadzaj w życie zdrowe nawyki żywieniowe, a z czasem stracisz ochotę na słodycze!

2. Jak jeść mniej słodyczy? Najlepsze porady!

Wiele osób, podczas konsultacji i w mailach, pyta mnie jak to zrobić – jak poradzić sobie ze “słodkim nałogiem” lub co zrobić, kiedy nagle dopadnie nas dzika ochota na słodycze?

Odpowiedzią jest 5 wskazówek, które pomogą Ci zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze!

1. Postaraj się nie mieć słodyczy w domu i nie kupować ich na zapas. Gdy słodyczy nie będzie w domu, nie będą Cię kusiły!

2. Nie sięgaj po większe opakowania słodyczy “bo się opłaca”. Dla Twojego zdrowia zdecydowanie się nie opłaca! Mamy tendencję do tego, że kiedy coś otwieramy, to jemy dopóki pudełko nie będzie puste. Wynika to częściowo z tego, że wpojono nam, aby nie marnować jedzenia. Dlatego na 99% kupując dużą czekoladę, opakowanie ptasiego mleczka, czy ciastek, zjesz je do końca. Za to kupując mały batonik opróżnisz od razu całe opakowanie, a będzie to zaledwie 150 – 200 kcal, zamiast 1000.

3. Jeśli kupisz sobie małą, słodką przekąskę, delektuj się nią jak normalnym posiłkiem, jedz powoli i w spokoju, bez telewizora i komórki. I przede wszystkim – skończ z poczuciem winy, wedle zasady 80/20, słodycze też wpasowują się w zdrową, zbilansowaną dietę!

4. Układając plany dietetyczne w Just be FIT często wprowadzamy do diety zdrowe słodkie posiłki – owsianki, placuszki, koktajle itp. Zdrowe posiłki na słodko bez problemu zaspokoją Twoją ochotę na słodycze i uchronią Cię przed podjadaniem!

5. Wprowadź do swojej diety zdrowe zamienniki słodyczy, które skutecznie pomogą Ci ograniczyć spożycie cukru i “przeprogramować” Twoje kubki smakowe!

3. Zamienniki słodyczy, które nigdy Cię nie zawiodą!

Poniżej znajdziesz przepisy na zdrowe zamienniki słodyczy, które łatwo wprowadzisz do swojej diety!

FIT batony czekoladowo-orzechowe

Składniki (8 porcji):
– banany – 2 średnie sztuki
– masło orzechowe – 100 g
– płatki owsiane błyskawiczne – 1 szklanka
– czekolada gorzka 70% – 50 g

Przygotowanie: 
1. Banany rozgnieść widelcem, dodać masło orzechowe i wymieszać.
2. Do powstałej masy dodać płatki owsiane, wymieszać i przełożyć do foremki (wymiary 25 cm x 12 cm). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
3. Drobno  posiekać czekoladę i posypać nią wierzch batonów.
4. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu przestudzić i pokroić na batony.

Energia (1 porcja): 187 kcal / W: 22,3 g / B: 5,4 g / T: 9,7 g

Sorbet bananowo-malinowy

Składniki:
– maliny – 1 szklanka
– banan – 1 sztuka
– sok z cytryny – 1 łyżka
– mięta (świeża) – 1 garść

Przygotowanie:
1. Maliny opłukać, banana obrać, pokroić.
2. Składniki połączyć, zblendować i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
3. Po tym czasie masę zblendować ponownie, przełożyć sorbet do mniejszych foremek i ponownie włożyć do zamrażalnika.
4. Gotowy sorbet udekorować listkami mięty.

Energia na porcje: 171,4 kcal / W: 42,3 g / B: 2,8 g / T: 1,2 g

Daktylowe kulki mocy

Składniki:
– daktyle – 4 sztuki
– płatki migdałowe – 2 łyżki
– płatki owsiane – 3 łyżki
– kakao – 0,5 łyżeczki
– cynamon – 1 szczypta

Przygotowanie:
1. Daktyle zalać wodą, poczekać, aż napęcznieją.
2. Do naczynia włożyć wszystkie składniki wraz z dobrze odsączonymi daktylami i zblendować (w razie potrzeby podlać wodą spod daktyli). Masę przełożyć na ok. pół godziny do lodówki.
3. Ze schłodzonej masy uformować kulki.

Energia: 294 kcal / W: 42,7 g / B: 8,7 g / T: 12,3 g

Masz ochotę na więcej słodkich i zdrowych przepisów od Just be FIT? Chcesz skończyć z nawykiem podjadania słodyczy?
Zgłoś się do nas!

 

Bibliografia:
1. Wise PM, Nattress L, Flammer LJ, Beauchamp GK, Reduced dietary intake of simple sugars alters perceived sweet taste intensity but not perceived pleasantness, Am J Clin Nutr. 2016 Jan;103(1):50-60. doi: 10.3945/ajcn.115.112300. Epub 2015 Nov 25.
2. http://www.staystrongsc.com/blog/tag/sugar

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Aleksandra Baran

Aleksandra Baran

Dyplomowany dietetyk

Dietetykiem w teorii i w praktyce zostałam 7 lat temu kończąc tytuł inżyniera, a w późniejszym czasie również i magistra dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Od tamtego czasu po dzień dzisiejszy szkolę się i zdobywam nową wiedzę i umiejętności głównie z dietetyki sportowej i suplementacji, żywieniu w chorobach autoimmunologicznych.

Posted in Odchudzanie, Porady dietetyczne, Zdrowie