Aleksandra Baran - Dyplomowany dietetyk Kraków

Aleksandra Baran

Dyplomowany Dietetyk
Doświadczenie: 9 lat

Witaj! Jestem magistrem dietetyki, pasjonatką zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Moje doświadczenie w dietetyce rozpoczęło się 9 lat temu, kiedy to podczas studiów uczestniczyłam w licznych praktykach w szpitalach i poradniach, pozwalających poznać mi zawód dietetyka od strony zarówno teoretycznej jak i praktycznej. Przez ten czas, dzięki przebytym również szkoleniom i kursom specjalistycznym, udało mi się pomóc i wesprzeć moich pacjentów w szerokiej gamie nieprawidłowości, występujących na tle żywieniowym.

Doświadczenie

Dietetykiem w teorii i w praktyce zostałam kończąc tytuł inżyniera, a w późniejszym czasie również i magistra dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Od tamtego czasu po dzień dzisiejszy szkolę się i zdobywam nową wiedzę i umiejętności głównie z dietetyki sportowej i suplementacji, żywieniu w chorobach autoimmunologicznych oraz żywieniu kobiet w ciąży i mam karmiących.

Wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie w dziedzinie żywienia postanowiłam otworzyć Gabinet dietetyczny. Jest to miejsce, w którym wspieram żywieniowo moich pacjentów w różnych jednostkach chorobowych, buduje w nich świadomość żywieniową oraz pomagam osiągnąć wymarzoną sylwetkę i lepsze zdrowie. Uważam, że trwała zmiana zaczyna się dopiero tam, gdzie postanowimy zmienić nasz styl życia.

Mam przyjemność współtworzyć z Restauracjami Hotelowymi nasz autorski projekt – FIT menu. Chcemy tym projektem wprowadzać jeszcze zdrowszą kuchnię do Hoteli na terenie Polski.

Jestem prelegentem podczas wielu szkoleń, m.in. z zakresu dietetyki oraz psychodietetyki. Od ponad 4 lat prowadzę wykłady dla pracowników korporacji.

Specjalizacja

Kursy specjalizacyjne i certyfikaty:

2021

  • Szkolenie z zakresu dbania o skórę, włosy oraz paznokcie
  • Kurs certyfikowany dietetyki klinicznej

2020

  • Postępowanie dietetyczne w chorobach jelit
  • Rola Diety w schorzeniach tarczycy
  • Insulinooporność od teorii do praktyki
  • Zastosowanie diety roślinnej w leczeniu insulinooporności
  • Praca z pacjentem z chorobami autoimmunologicznymi – profilaktyka, diagnostyka i leczenie żywieniowe

2019

  • Szkolenie z zakresu profesjonalnej suplementacji
  • Szkolenie z zakresu dietetyki klinicznej
  • Konferencja Naukowa „Współczesne wyzwania dietetyka”, Instytut Edukacji Żywieniowej

2018

  • Kompedium wiedzy o kreatynie, Akademia Dietetyki Sportowej
  • Kurs Dietetyki Sportowej i Treningu Siłowego, Candoit
  • Kurs Dietetyki Sportowej, Akademia Dietetyki Sportowej
  • Szkolenie „Żywienie, kobieta a sport”, Akademia Dietetyki Sportowej
  • „Vademecum Dietetyki Klinicznej. Część I: Dieta w chorobach tarczycy, PCOS i insuliooporności wg Evidence Based of Nutrition”, Akademia Dietetyki Klinicznej
  • Szkolenie „Dietetyka w praktyce cz.I, tematy: Diagnostyka dla dietetyków,pierwsza wizyta w gabinecie dietetyka, wstęp do terapii poznawczo-behawioralnej, Centrum Dietoterapii NowoDietica

2015

  • Wieczór z dietetykiem na temat: Dieta w zaburzeniach płodności cyklu miesięcznego u kobiet, Poradnia Dietetyczna „Joanna”
  • Postępowanie żywieniowe w alergii. Wpływ diety na wyciszenie układu odpornościowego (Dietomedica)

2012

  • Dietoterapia i żywienie w onkologii