Aleksandra Baran - Dyplomowany dietetyk Kraków

Aleksandra Baran

Dyplomowany Dietetyk
Doświadczenie: 9 lat

Witaj! Jestem magistrem dietetyki, pasjonatką zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Moje doświadczenie w dietetyce rozpoczęło się 9 lat temu, kiedy to podczas studiów uczestniczyłam w licznych praktykach w szpitalach i poradniach, pozwalających poznać mi zawód dietetyka od strony zarówno teoretycznej jak i praktycznej. Przez ten czas, dzięki przebytym również szkoleniom i kursom specjalistycznym, udało mi się pomóc i wesprzeć moich pacjentów w szerokiej gamie nieprawidłowości, występujących na tle żywieniowym.

Doświadczenie

Dietetykiem w teorii i w praktyce zostałam kończąc tytuł inżyniera, a w późniejszym czasie również i magistra dietetyki na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Od tamtego czasu po dzień dzisiejszy szkolę się i zdobywam nową wiedzę i umiejętności głównie z dietetyki sportowej i suplementacji, żywieniu w chorobach autoimmunologicznych oraz żywieniu kobiet w ciąży i mam karmiących.

Wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie w dziedzinie żywienia postanowiłam otworzyć Gabinet dietetyczny. Jest to miejsce, w którym wspieram żywieniowo moich pacjentów w różnych jednostkach chorobowych, buduje w nich świadomość żywieniową oraz pomagam osiągnąć wymarzoną sylwetkę i lepsze zdrowie. Uważam, że trwała zmiana zaczyna się dopiero tam, gdzie postanowimy zmienić nasz styl życia.

Mam przyjemność współtworzyć z Restauracjami Hotelowymi nasz autorski projekt – FIT menu. Chcemy tym projektem wprowadzać jeszcze zdrowszą kuchnię do Hoteli na terenie Polski.

Jestem prelegentem podczas wielu szkoleń, m.in. z zakresu dietetyki oraz psychodietetyki. Od ponad 4 lat prowadzę wykłady dla pracowników korporacji.

Specjalizacja

Kursy specjalizacyjne i certyfikaty:

  • 2021

– Szkolenie z zakresu dbania o skórę, włosy oraz paznokcie

– Kurs certyfikowany dietetyki klinicznej

  • 2020

– Postępowanie dietetyczne w chorobach jelit

– Rola Diety w schorzeniach tarczycy

– Insulinooporność od teorii do praktyki

– Zastosowanie diety roślinnej w leczeniu insulinooporności

– Praca z pacjentem z chorobami autoimmunologicznymi – profilaktyka, diagnostyka i leczenie żywieniowe

  • 2019

– Szkolenie z zakresu profesjonalnej suplementacji

– Szkolenie z zakresu dietetyki klinicznej

– Konferencja Naukowa „Współczesne wyzwania dietetyka”, Instytut Edukacji Żywieniowej

  • 2018

– Kompedium wiedzy o kreatynie, Akademia Dietetyki Sportowej

– Kurs Dietetyki Sportowej i Treningu Siłowego, Candoit

– Kurs Dietetyki Sportowej, Akademia Dietetyki Sportowej

– Szkolenie “Żywienie, kobieta a sport”, Akademia Dietetyki Sportowej

– “Vademecum Dietetyki Klinicznej. Część I: Dieta w chorobach tarczycy, PCOS i insuliooporności wg Evidence Based of Nutrition”, Akademia Dietetyki Klinicznej

– Szkolenie “Dietetyka w praktyce cz.I, tematy: Diagnostyka dla dietetyków,pierwsza wizyta w gabinecie dietetyka, wstęp do terapii poznawczo-behawioralnej, Centrum Dietoterapii NowoDietica

  • 2015

– Wieczór z dietetykiem na temat: Dieta w zaburzeniach płodności cyklu miesięcznego u kobiet, Poradnia Dietetyczna “Joanna”

– Postępowanie żywieniowe w alergii. Wpływ diety na wyciszenie układu odpornościowego (Dietomedica)

  • 2012

– Dietoterapia i żywienie w onkologii