Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować sernik (przepis krok po kroku).
- W jaki sposób przygotować sernik z wiaderka.
- Jak wykorzystać płatki owsiane do spodu sernika.
- Że przepis na sernik może być banalnie prosty.
Potrzebujesz sprawdzony przepis na sernik? Trafiłeś w dobre miejsce! Znajdziesz tu 4 przepisy na pyszne serniki: sernik na spodzie z płatków owsianych, sernik z nerkowców, sernik z wiaderka i sernik z musem mango. Każdy znajdzie coś dla siebie!
Wybierz swój ulubiony sernik. 🙂
SPIS TREŚCI:
1. Sernik puszysty na spodzie z płatków owsianych
2. Waniliowy, banalnie prosty przepis na sernik z nerkowców
3. Pyszny sernik z wiaderka z ciasteczkami
4. Jogurtowy sernik z owocami mango
5. Przepis na sernik – sernik przepis podsumowanie
1. Sernik puszysty na spodzie z płatków owsianych
Pyszny, lekki sernik. Przygotuj go dla swoich gości lub, po prostu, dla siebie!
SKŁADNIKI:
- 250 g twarogu półtłustego
- 175 g jogurtu naturalnego
- 17 g budyniu waniliowego (proszek)
- jajko (60 g)
- 25 g erytrytolu
- 50 g płatków płatków owsianych
- 50 g masła orzechowego
- 15 g masła
- 6 go miodu
KROKI PRZYGOTOWANIA SERNIKA:
Zaczynamy od przygotowania spodu: do miski wrzucamy płatki owsiane, masło orzechowe, masło i miód. Blendujemy składniki do uzyskania jednolitej masy.
Następnie przekładamy masę do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzając i delikatnie dociskając. Formę wstawiamy do lodówki na około 60 minut.
Podczas chłodzenia spodu, przystępujemy do przygotowania masy serowej: do kolejnej miski dodajemy ser, jogurt, budyń, jajka oraz erytrol. Całość blendujemy, aż masa stanie się gładka i jednolita.
Ochłodzony spód posypujemy cynamonem, a następnie wylewamy na niego masę serową, rozprowadzając równomiernie.
Wstawiamy ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika (180 stopni, tryb góra-dół) i pieczemy na kratce przez około 50 minut. Warto zwrócić uwagę na ważny trik: pod kratką umieszczamy blachę z wodą – dzięki temu sernik będzie wilgotny i nie opadnie.
Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik, uchylamy jego drzwiczki i pozostawiamy sernik do ostygnięcia na kolejne 30 minut wewnątrz. Po tym czasie jest gotowy do podania.
2. Waniliowy, banalnie prosty przepis na sernik z nerkowców
Sernik na zimno? Jesteś we właściwym miejscu! Wypróbuj ten sprawdzony przepis na sernik.
SKŁADNIKI:
- 300 g orzechów nerkowca
- 3 g ekstraktu wanilliowego
- 60 g ksylitolu
- 12 g soku z cytryny
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g płatków owsianych
- 20 g masła
- 50 g napoju sojowego
- 50 g migdałów
- 40 g daktyli
- 15 g margaryny roślinnej
KROKI PRZYGOTOWANIA SERNIKA:
Na początek, nerkowce moczymy przez co najmniej 6 godzin – najlepiej zostawić je na noc.
Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a potem odcedzamy.
Składniki bazy (migdały, orzechy włoskie, płatki owsiane, daktyle, margaryna) dokładnie miksujemy w blenderze, następnie wykładamy masę do formy o średnicy 18 cm i chłodzimy w lodówce.
Z nerkowców odlewamy wodę.
Wszystkie składniki sernika – na waniliową masę, czyli nerkowce, ksylitol, sok z cytryny, masło, napój owsiany, blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, przekładamy do uprzednio przygotowanej formy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Kiedy ten łatwy sernik stężeje – jest gotowy do podania.
3. Pyszny sernik z wiaderka z ciasteczkami
Przepis na dobry sernik z wiaderka? Znajdziesz go poniżej. To nie będzie tradycyjny sernik pieczony w piekarniku. To sernik pieczony w piekarniku z dodatkiem ciasteczek!
SKŁADNIKI:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem
- 40 g budyniu waniliowego (proszek)
- 225 g skyru naturalnego
- jajka (220 g)
- 20 g cukru waniliowego
- 15 g erytrytolu
KROKI PRZYGOTOWANIA SERNIKA:
Do misy miksera wkładamy ser, dodajemy cukier waniliowy, erytrytol w formie pudru, żółtka, proszek do budyniu i jogurt. Mieszamy przez 15 minut, aby masa stała się gładka i bez grudek.
Ciasteczka łamiemy i łączymy z masą serową.
Ubijamy białka na sztywną pianę, po czym delikatnie łączymy je z masą serową.
W piekarniku, poniżej miejsca, w którym będziemy piec sernik, umieszczamy blachę z wodą. Dzięki temu sernik piecze się równomiernie.
Masę serową wyłożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (tryb góra-dół) przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu – studzenie sernika. Ten prosty sernik pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, aby powoli się ostudził i nie opadł.
4. Jogurtowy sernik z owocami mango
Czas przygotowania sernika wynosi mniej niż godzinę. Wypróbuj ten przepis na szybki sernik, jeśli lubisz owoce w serniku.
SKŁADNIKI:
- 400 g jogurtu greckiego
- 60 g ksylitolu
- 48 g soku z cytryny
- 10 g mąki ziemniaczanej
- jajko (55 g)
- 1 g ekstraktu waniliowego
- 100 g mango
KROKI PRZYGOTOWANIA SERNIKA:
Do przygotowania masy sernikowej mieszamy ze sobą jogurt, ksylitol, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, jajo oraz wanilię. Uzyskaną masę przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia sernika to 35 minut.
Mango blendujemy na gładkie puree.
Podawany sernik polewamy musem z mango.
5. Przepis na sernik – sernik przepis podsumowanie
Jaki sernik przygotujesz? Mamy nadzieję, że wypróbujesz wszystkie przepisy z tego artykułu! Nich zapach pysznego, puszystego sernika rozpływa się po Twojej kuchni. Po więcej pysznych przepisów zajrzyj na blog kulinarny Just be FIT (kliknij TUTAJ).
Bibliografia:
- Przepisy na serniki pochodzą z bloga kulinarnego Just be FIT, online: https://justbefit.pl/przepisy/, dostęp: 28.09.2024.