Jeśli szukasz oryginalnej alternatywy dla klasycznych zup, nasza zupa z ciecierzycy i chorizo to propozycja właśnie dla Ciebie! To wyjątkowo sycące danie, idealne na chłodniejsze dni, które zyskuje wyjątkowy charakter dzięki dodatkowi hiszpańskiej kiełbasy chorizo.
Zupa z ciecierzycy z chorizo
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ziemniaki, seler, marchew i korzeń pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, a chorizo kroimy w półplastry.
W garnku na odrobinie oliwy podsmażamy chorizo. Gdy kiełbasa zacznie się rumienić, dodajemy cebulę i czosnek, dusząc razem.
Po zeszkleniu cebuli dodajemy pozostałe pokrojone warzywa. Dusimy je przez moment, a następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy wodą, aby przykryła warzywa. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Gdy warzywa będą gotowe, dodajemy pomidory z puszki i odcedzoną ciecierzycę, gotując jeszcze przez około 10 minut.
Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, kminem rzymskim, dodajemy natkę pietruszki, a w razie potrzeby delikatnie słodzimy erytrolem.