Krem z ciecierzycy to propozycja bardzo sycącego posiłku, z wykorzystaniem strączków. Pozwala ona dostarczyć dużą porcję białka i błonnika pokarmowego bez udziału mięsa w daniu. Zupa ta rozgrzewa i zadawala nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Zupa krem z ciecierzycy
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 2 sugerowane porcje.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Marchewkom obcinamy końce, cebulę dzielimy na ćwiartki, czosnek rozgniatamy, a chili siekamy na mniejsze fragmenty. Umieszczamy wszystko na blasze do pieczenia, posypując solą i imbirem.
Ciecierzycę odsączamy i w miseczce mieszamy ją z słodką papryką oraz solą.
Warzywa pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie robimy przestrzeń na blasze dla ciecierzycy i dodajemy ją do reszty składników, piekąc wszystko jeszcze przez kolejne 30 minut.
Po upieczeniu z blaszki przekładamy marchew, czosnek i cebulę do pojemnika przeznaczonego do miksowania zupy, a ciecierzycę odkładamy do innego naczynia.
Do warzyw dodajemy bulion i blendujemy aż uzyskamy gładki krem. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Gotowy krem przekładamy do garnka.
Do przygotowanego kremu wlewamy mleczko kokosowe i doprowadzamy zupę do wrzenia.
Zupę serwujemy posypaną pieczoną ciecierzycą. Smacznego!