Przygotowanie wegańskiej wersji tradycyjnej fety to doskonały sposób na cieszenie się smakiem ulubionego sera, bez konieczności używania produktów pochodzenia zwierzęcego. Tofu w specjalnej zalewie zyskuje charakterystyczne cechy greckiego sera feta.
Wegańska feta z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Tofu naturalne kroimy w kostkę.
Tworzymy zalewę, łącząc sok z ogórków (około 100ml), sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz, oregano oraz płatki drożdżowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Tofu zanurzamy w przygotowanej zalewie i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, aby nabrało smaku.
Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół, oliwki kroimy na plasterki, a cebulkę w cienkie półplasterki.
Odcedzone tofu delikatnie łączymy z przygotowanymi składnikami, skrapiamy dodatkowo zalewą.