Sernik bez tradycyjnego sera? Tak, to jest możliwe! Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na sernik waniliowy na bazie nerkowców. Jego aksamitna konsystencja i subtelny smak na pewno Cię zaskoczą. Jest to idealny sposób, by zaskoczyć gości nietypowym deserem. Przyjemności z degustacji!
Waniliowy sernik z nerkowców
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 8 sugerowanych porcji
Na początek, nerkowce moczymy przez co najmniej 6 godzin – najlepiej zostawić je na noc.
Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a potem odcedzamy.
Składniki bazy (migdały, orzechy włoskie, płatki owsiane, daktyle, margaryna) dokładnie miksujemy w blenderze, następnie wykładamy masę do formy o średnicy 18 cm i chłodzimy w lodówce.
Z nerkowców odlewamy wodę.
Wszystkie składniki na waniliową masę (nerkowce, ksylitol, sok z cytryny, masło, napój owsiany) blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, przekładamy do uprzednio przygotowanej formy i stawiamy w zamrażarce na minimum 2 godziny.
Kiedy sernik stężeje – jest gotowy do podania. Smacznego!