Masz ochotę na klasyczny obiad w zdrowszej wersji? Spróbuj naszych udek z kurczaka gotowanych na parze, podanych z pieczonymi ziemniakami i brokułami. To danie z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie, a jego prostota i smak zachwycą nawet najmłodszych.
Udka z kurczaka z ziemniakami i brokułami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Udka kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, wędzoną papryką i tymiankiem. Przyprawione udka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, lekko podlewamy wodą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza pod przykryciem, przez około 30 minut.
Przygotowujemy sos pomidorowo-paprykowy. Pieczemy paprykę, aż nabierze lekko brązowego koloru. Czosnek i cebulę siekamy, a następnie dusimy w pozostałej oliwie z oliwek, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zgęstnieje. Do gotującego się sosu dodajemy obraną i oczyszczoną z nasion upieczoną paprykę, następnie całość miksujemy na gładką masę i przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 5-7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy kurczaka polanego sosem, z ziemniakami i brokułami.