Chcesz przygotować coś smacznego i prostego na bazie jajek? Oto propozycja: szakszuka z dodatkiem bakłażana, cebuli, papryki i soczystych pomidorów. Doskonała na sycące śniadanie, szybki lunch czy lekką kolację.
Szakszuka
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od cebuli, którą kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie, aż zacznie się lekko szklić. Następnie wrzucamy drobno posiekany czosnek.
- Dodajemy pomidory w kawałkach, smażąc je do momentu, gdy zaczną się rozpadać.
- Następnie dodajemy pokrojone kawałki papryki oraz bakłażana. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy według uznania.
- Gotujemy sos przez około 5 minut, po czym robimy w nim niewielkie wgłębienia, w które wbijamy jajka.
- Podgrzewamy kolejne 10-15 minut, aż białko jajka się ściśnie (przykrycie pokrywką przyspieszy proces).
- Na koniec danie posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!