Uważasz, że dynia jest dobra tylko jako dekoracja na Halloween? Odkryj nasz przepis na schab z dodatkiem dyni i zaskocz się, jak to wspaniale warzywo komponuje się w roli składnika smacznego obiadu. Dzięki dyni danie zyskuje subtelnie słodkawy akcent oraz wartościowy beta-karoten. Życzymy smacznego!
Schab z dynią
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę kurkumy do wody dla złocistego koloru.
Schab kroimy w plastry i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami – tymiankiem i rozmarynem.
Na patelni, na rozgrzewanej oliwie, smażymy pokrojone warzywa: por, cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni, krótko obsmażamy plastry schabu – po około minucie z każdej strony. Następnie układamy mięso na podsmażonych warzywach.
Dynię ścieramy na tarce i równomiernie rozkładamy na schabie. Całość zalewamy bulionem.
Pieczenie odbywa się w piekarniku ustawionym na 190 stopni, w trybie góra-dół, przez około 45 minut.
Gotowe danie serwujemy z aromatycznym ryżem.