Poznaj smak zdrowia i świeżości z naszym Pieczonym łososiem z warzywami na parze! To idealne danie dla wszystkich, którzy cenią sobie wyjątkowy smak, prostotę i wartości odżywcze. Delikatny, soczysty łosoś, pieczony do perfekcji, z chrupiącą skórką i aromatycznymi ziołami, doskonale komponuje się z lekko parowanymi warzywami, takimi jak brokuł, kalafior i marchewka. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale także źródło cennych składników odżywczych, w tym kwasów omega-3 i witamin.
Zafunduj sobie posiłek, który doda Ci energii i wzmocni organizm, zachowując przy tym lekkość i smakowitość. Idealny wybór na obiad lub kolację – zdrowo, smacznie i w dobrym stylu!
15 min
Czas przygotowania
Składniki
Łosoś atlantycki
100 g.
Oliwa z oliwek
10 g.
Sól
1 g.
Pieprz czarny
1 g.
Cytryna
20 g.
Sposób przygotowania
15 min
Czas przygotowania
- Umyj łososia i osusz go.
- Skrop łososia sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową, układając kawałek skórą do dołu. Skrop oliwą i nałóż plasterek cytryny.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut.
- Brokuł i kalafiora podzielić na różyczki. Marchew obrać i pokroić.
- Do naczynia do gotowania na parze włożyć marchewkę, kalafior i gotować 5 minut. Następnie dodać brokuł i gotować jeszcze 5 minut.
- Warzywa wyłożyć na talerz wraz z łososiem i posolić.