Pieczony jabłecznik z owsianą kruszonką to doskonała propozycja na jesienny deser, który zachwyci każdego smakosza.
Pieczone jabłka pod owsianą kruszonką
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 6 sugerowanych porcji
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i układamy w formie do zapiekania.
Posypujemy jabłka połową ksylitolu i cynamonu.
W osobnej misce mieszamy resztę ksylitolu, cynamon, płatki owsiane oraz mąkę. Dodajemy do tego miód i odrobinę wody. Wyrabiamy ciasto na kruszonkę.
Rozkładamy kruszonkę równomiernie na jabłkach.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (tryb góra-dół) przez około 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.