Pasta z soczewicy i warzyw to oryginalna alternatywa dla standardowych kanapek. Przygotowana z papryki, cukinii, cebuli i czosnku, ta pasta jest nie tylko pyszna, ale i bogata w witaminy, takie jak B1, C, K i foliany.
Pasta z soczewicy z papryką, pomidorem, cukinią i pieczywem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Paprykę, cukinię, cebulę i czosnek siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim pokrojone warzywa.
- Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy soczewicę, krótko podsmażamy, a potem zalewamy wodą tak, aby przykryła składniki. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
- Całość przekładamy do blendera, doprawiamy wędzoną papryką, oliwą, solą i pieprzem i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty.
- Pomidora kroimy w plastry lub kostkę.
- Podajemy pastę z soczewicy na pieczywie, udekorowaną świeżym pomidorem.