Bezmięsny sos boloński? Oto propozycja dla Ciebie! Odkryj smak makaronu penne w towarzystwie soczewicowego sosu bolońskiego. To danie to gwarancja zadowolenia całej rodziny, niezależnie od wieku. Zanurz się w świecie wegańskich smaków!
Makaron penne z sosem bolońskim z soczewicy
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wsyp posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż do momentu, aż staną się szkliste. Następnie dodaj startą marchew i seler naciowy i całość delikatnie duś.
Nadszedł czas na soczewicę – dodajemy zarówno czerwoną, jak i zieloną. Smażymy je, mieszając przez około 3 minuty, po czym zalewamy wszystko wodą, tak aby przykryła warzywa. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka, uzupełniając wodę w razie potrzeby.
Gdy soczewica jest już gotowa, dodajemy pomidory wraz z odrobiną rozmarynu. Dusimy całość, aż pomidory się rozpadną i sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Podawany makaron polewamy przygotowanym sosem. Smacznego!