Masz ochotę na coś makaronowego? Makaron jest niesamowicie wszechstronny, dostępny w różnorodnych kształtach i formach. Polecamy Ci fusilli, czyli świderki, podane z delikatnym indykiem, chrupiącą cukinią i soczystą papryką. Prosty w przygotowaniu, ale zarazem sycący i pozytywnie nastrajający na resztę dnia posiłek.
Makaron fusilli z indykiem w orzechowo-bazyliowym pesto
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przygotowujmy sos pesto: bazylię, rukolę, łyżeczkę oliwy (połowę podanej ilości), ząbek czosnku, orzechy pinii oraz sól i pieprz blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy resztą oliwy.
Cukinię kroimy w półkrążki, cebulę w cienkie plasterki, paprykę w paski, a czosnek drobno siekamy.
Na patelni, smażymy kawałki indyka przez około 6-8 minut, mieszając od czasu do czasu. Po usmażeniu zdejmujemy mięso z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy resztę warzyw i dusimy aż staną się miękkie.
Następnie łączymy na patelni indyka, makaron i sos pesto. Dokładnie mieszamy wszystko razem. Smacznego!