Jeśli poszukujesz obiadu pełnego witamin, o wyjątkowym smaku i prostym w wykonaniu, nasz kolorowy bowl z pieczonymi warzywami i tofu jest właśnie dla Ciebie. Ta wegańska potrawa z pewnością zdobędzie Twoje uznanie. Sekretem jest sos na bazie masła orzechowego, miodu, oleju sezamowego i aromatycznych przypraw, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Dodatkowo, ta potrawa to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, w tym beta-karotenu, żelaza, wapnia i witaminy E. Smacznego!
Kolorowy bowl z pieczonymi warzywami i tofu
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Pokrój tofu w kostkę i obtocz w wędzonej papryce, ostrej papryce i mące kukurydzianej.
Cukinię i dynię również pokrój w kostkę.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż tofu, cukinię i dynię, następnie skrop je oliwą. Piecz wszystko przez około 30 minut.
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w wodzie.
Kuskus przyrządź zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Przygotuj sos, mieszając masło orzechowe, sos sojowy, olej sezamowy, łyżeczkę ocetu ryżowego, miód, płatki chilli, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
W misce ułóż kaszę kuskus, pieczone warzywa i tofu. Polej całość przygotowanym sosem i posyp sezamem.