Odkryj wyjątkowy smak jajek po turecku – dania, które zachwyci Twoje podniebienie! Delikatne jajka w koszulkach, podane na kremowym jogurcie greckim z nutą cytryny i czosnku, to prawdziwa uczta. Całość dopełnia aromatyczne masło z wędzoną papryką i pieprzem cayenne, które nadaje potrawie wyrazisty charakter. Posypane świeżą natką pietruszki i podawane z chrupiącym pieczywem, jajka po turecku stanowią idealne śniadanie lub lekką kolację. Spróbuj i pozwól sobie na kulinarną podróż do serca Turcji!
Jajka po turecku
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Jogurt grecki mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą. Miskę z jogurtem ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewamy przez chwilę.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie delikatnie brązowieć, dodajemy wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Do garnka z gotującą się wodą dodajemy łyżkę octu i zmniejszamy ogień. Jajka wbijamy pojedynczo do filiżanek. W wodzie tworzymy wir, do którego delikatnie wrzucamy jedno jajko. Gotujemy 2-3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody. Powtarzamy tę czynność z drugim jajkiem.
Do miseczki przekładamy podgrzany jogurt i dodajemy jajka w koszulkach. Polewamy masłem z papryką i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy ze świeżym lub grillowanym pieczywem.