Jajka to klasyczny składnik wielu śniadaniowych dań, a nasza propozycja to jajecznica z dodatkiem cukinii – pyszna i zdrowa. Cukinia, będąca źródłem folianów, beta-karotenu i witaminy K, doskonale wzbogaca smak tradycyjnej jajecznicy.
Jajecznica z cukinią
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia cukinii w półplasterki lub ćwiartki. Następnie, na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, smażymy cukinię aż do momentu, gdy stanie się miękka.
Po zesmażeniu cukinii, zmniejszamy ogień i dodajemy do niej jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
Jajecznicę podajemy posypaną świeżym szczypiorkiem, najlepiej z chrupiącym pieczywem. To idealna propozycja na pożywne i zdrowe śniadanie! Smacznego!